20. Yerel Medya Semineri - Son Dakika
Yerel

20. Yerel Medya Semineri

AA Yönetim Kurulu üyesi Reşat Yazak, 20. Yerel Medya Eğitim Semineri'nin son bölümünde "Basın Hürriyeti" konusunda değerlendirmelerde bulundu

02.04.2011 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyesi Reşat Yazak, "Basın hürdür, bağımsızdır amma velakin basın hür ve bağımsız olurken, hürriyetini de bağımsızlığını da başkalarının hürriyetinin başladığı yerde kesmesini bilmelidir" dedi.

Yazak, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Şanlıurfa'da düzenlenen 20. Yerel Medya Eğitim Semineri'nin son bölümünde "Basın Hürriyeti" konusunda değerlendirmelerde bulundu.

TBMM'de görüşülen, özel hayatın gizliliğiyle ilgili Türk Ceza Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliğe değinen Yazak, şunları kaydetti:

"Basın hürdür, bağımsızdır amma velakin basın hür ve bağımsız olurken, hürriyetini de bağımsızlığını da başkalarının hürriyetinin başladığı yerde kesmesini bilmelidir. Bu manada özel hayatın gizliliği önem arz ediyor. Haberleşmenin gizliliği önem arz ediyor. Özel hayatın gizliliği Anayasa'nın 20. maddesinde herkesin özel hayatına, aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip olduğunu belirtiyor. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Yine Anayasa'nın 22. maddesinde herkesin haberleşme hürriyetine sahip olduğu ve haberleşmenin gizliliğinin esas olduğu yasa ile teminat altına alınmıştır."

-"ÖZEL HAYATA SAYGI"

Özel hayatın gizliliği ve özel hayata saygı gösterilmesinin nasıl sağlanacağı konularını da değerlendiren Yazak, aile ve ev hayatı mahrumiyetine dokunulmayacağını, kişinin fiziki ve moral bütünlüğüne saldırılmaması, onur ve saygınlıklarının korunması gerektiğini söyledi.

"Eğer ben kendime yapılmasını istemediğim bir davranışı, bir sözü karşımdakine söylersem o zaman kendimi inkar etmiş olurum" diyen Yazak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kişilerin yanlış tanıtılmasından kaçınılmalı. Bir habercinin yaptığı her haber doğru olmalı ama her doğru haberi yapması da doğru değil. Utandırıcı gerçeklerde olabilir. Özel fotoğraflar izinsiz yayınlanmamalı, özel iletişim kötüye kullanılmamalı. Sır olarak verilen bilgiler açıklanmayacağı gibi sır olarak alınan bilgiler de açıklanmamalı. Çünkü sosyal varlık olarak insan, kanun ve nizamlara uygun hareket etmek ve denetime açık olmak durumundadır. Dış müdahalelere ve denetimlere kapalı olan özel hayat ve aile hayatı mahrumiyeti nasıl sağlanacaktır."

-SEMİNER SONA ERDİ

BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya da seminerde özellikle sarı basın kartı ve basın özgürlüğü konularının gündeme geldiğini ve bu konularda görüş alışverişinde bulunulduğunu anlattı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla Şanlıurfa'da yapılan seminerin çok faydalı geçtiğini ifade eden Karakaya, yakın bir tarihte yapılacak 21. Yerel Medya Semineri'nin RTÜK'ün yanı sıra yazılı ve görsel basının da desteğiyle daha çok soru cevap şeklinde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Konuşmanın ardından BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, AA Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Yazak ve diğer ilgililer tarafından katılımcılara sertifika verildi. Daha sonra toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 20. Yerel Medya Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement