2016'da Türkiye'de 16 Bin Şirket Batacak - Son Dakika
Ekonomi

2016'da Türkiye'de 16 Bin Şirket Batacak

2016\'da Türkiye\'de 16 Bin Şirket Batacak

Artan döviz nedeniyle zor günler geçiren şirketler bu kez de iflas riskiyle karşı karşıya.

14.11.2015 09:33  Güncelleme: 09:38

Euler Hermes'e göre, 2016'da Türkiye'de iflas eden şirket sayısı yüzde 6 artarak 16 bine çıkacak…

Kur baskısı yüzünden ödeme yapma kabiliyeti bozulan reel sektörde, kurumsal şirket iflasları alarm veriyor. 2014'te 15 bin 822, bu yıl se 15 bin 100 olan şirket iflaslarının, 2016'da yüzde 6 artış ile 16 bine çıkması bekleniyor. Kur baskısı gibi nedenler ile artacak iflasların en fazla görüleceği sektörler ise inşaat, tekstil ve tarım.

"TÜRİYE EKONOMİSİ YOL AYRIMINDA"

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, Türkiye ekonomisinin 'dört yol ağzında' olduğunu ifade ederek, 2014'teki yüzde 9'luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015'te yüzde 5 gerileme kaydetmesinin beklendiğini, ancak 2016'da yüzde 6'lık artışın gerçekleşebileceğini anlattı. Subran, ödeme sürelerinde de Türkiye'nin bölgesinde İtalya'nın ardından geldiğini, ve ortalamanın 80 güne ulaştığını belirterek küçük şirketlerde bu sürelerin daha da fazla olduğunu anlattı.

HÜKÜMET GEÇ ÖDEME YAPIYOR

İnşaat sektöründeki risklerden bahseden Subran, "Sektörde çok fazla üretim var ama asıl sorun küçük şirketlerde. Büyük alt yapı projelerinde yer alan bu şirketlere hükümet geç ödeme yapıyor. Ödeme vadeleri uzadı. Küçük bir şirketseniz 150 günde ödeme alabiliyorsunuz. Tekstil ve gıdada şirketlerinin risk profilinde artış var. Bunların büyük kısmı ihracat yapan şirketler ama ithalat yapıp işleyip sonra ihraç ediyorlar. Çok fazla küçük marjlı işler yapan aracılar var. Toptancılar, inşaat malzemeleri satan şirketler var. Bunlar biraz daha yüksek riskli alanlar" diye konuştu.
Subran, 2015'te TL'nin dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, "Bu durum ihracat rakamlarına henüz yansımadı. Ödeme yapılamaması riski sürerken iflaslardaki 2 yıllık aşağı yönlü trend 2016 yılında sona erecek" açıklamasında bulundu.

DIŞ BORÇLAR TEHDİT OLUŞTURUYOR

Euler Hermes Başkanı Wilfried Verstraete 'patlak lastik' olarak adlandırdığı sorunları, "yerel devalüasyonlar, FED depremi, döviz bazlı borçlar."

Son Dakika Ekonomi 2016'da Türkiye'de 16 Bin Şirket Batacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • Türk rumuzlu: hahaha beter ol yeni Türkiye. .. 13 23 Yanıtla
  • mardinLi arap: bazi arkadaslar cok safki bu habere inandilar turkiye ekonomisi cok gzl allaha sukirler olsun cekemeyenler var 25 3 Yanıtla
  • Kemal: Çok beklersiniz,aksine piyasa daha çok canlanacak 7 14 Yanıtla
    uyuyun siz: 14 yıldır aynı terane sonuç ekonomi mal oldu 3 0
  • SDA: HEPSI BOŞ YALAN DOLAN TURKIYE BUYUMEYE DEVAM EDIYOR 7 12 Yanıtla
  • eh: çokta tın.. koyunlar düşünsün 10 4 Yanıtla
  • X: Akkoyunlar bu akap ye çok güvendi. 7 7 Yanıtla
  • oF: Bunlar yalan haber ekonomi çok şükür iyi refah seviyemiz yüksek namkör olmayın 4 9 Yanıtla
  • kara murat: Bi gidin ya batalimda ezin eskisi gibi bizi allahin izniyle dahada buyuyecez korku salmaya basladik turkler gucleniyor artik yikamadiniz bizi ayaktayiz elhemdurilah 6 5 Yanıtla
  • kürdi: silvani tahrib akp onun osmancıklarmı uyarıyorum ortadoğuyu bu hale getiren gözü dönmuş akp bekleyin görün ona oy veren zevali mùslumanimdiyenler kürdlerin akan kanindan masum değildirler .kiyamete görüşmek üzere???? 6 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement