228 Yıllık Tarihi Ali Paşa Kemeri Kaderine Terk Edildi - Son Dakika
Güncel

228 Yıllık Tarihi Ali Paşa Kemeri Kaderine Terk Edildi

İstanbul Bayrampaşa'daki 228 yıllık Ali Paşa Kemeri, var olma mücadelesi veriyor. Tarihi kemer, yanındaki kablo döşeme çalışması nedeniyle dozerlerin yığdığı hafriyat ve toprağın altında kaldı.

27.04.2018 08:27  Güncelleme: 10:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Bayrampaşa'daki 228 yıllık tarihi Ali Paşa Kemeri, var olma mücadelesi veriyor. Yakın mesafede yapılan kazılar nedeniyle yıkılma tehlikesi olan kemerin gözleri de gelişigüzel yığılan hafriyatlar nedeniyle toprak altında kaldı.

1790'DA YAPIMINA BAŞLANDI

İstanbul'da kentin sokakları ve binaları arasında kalan bir tarihi eser var olma mücadelesi veriyor. Bayrampaşa Yıldırım Mahallesi'nde bulunan ve 1790'da yapımına başlanıp 1 yıl sonra tamamlanan Ali Paşa Kemeri, o dönem Halkalı sularının önemli kollarından birini oluşturuyordu.

TARİHİ KEMER 37 NOKTAYA SU DAĞITIYORDU

Aralarında Edirnekapı, Karagümrük, Beyazıt ve Fatih gibi semtlerde Reşid Paşa Türbesi, Atik Ali Paşa Camii, Sultan Mahmud Türbesi, Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı'nın da bulunduğu toplam 37 noktaya su dağıtan tarihi kemer, halk arasında 'Şirinkemer' olarak da biliniyor. Ayvalı Dere'nin kolu üzerinde kurulmuş çift sıra kemerin üzerinde, yuvasından düştükten sonra kaybolan "Maşallah" yazılı taş blok üzerinde hicri takvime göre yapım yılı olan 1205 de yazıyordu.

228 Yıllık Tarihi Ali Paşa Kemeri Kaderine Terk Edildi

KADERİNE TERK EDİLDİ

Zamana ve bakımsızlığa yenik düşen kemer, buna rağmen Eyüp-Silahtar- Gaziosmanpaşa bağlantı yolu, Metris- Esenler bağlantı yolu ve Mehmet Akif İnan Caddesi'ni birbirine bağlayan viyadüklü kavşak inşa edilinceye kadar ayakta kalmayı başardı. Kavşaktan sonra cadde seviyesinin altında gözlerden uzak kalan 228 yıllık kemer, dökülmeye başladı.

HAFRİYATLAR NEDENİYLE TOPRAK ALTINDA KALDI

Son olaraksa bölgede bir de elektrik hattı çalışması başlatıldı. Bölgede çalışan kepçe ve dozerler, kemerin hemen dibinden toprağı kazarak kabloları geçiriyor. Yakın mesafede yapılan kazılar nedeniyle yıkılma tehlikesi olan kemerin gözleri de gelişigüzel yığılan hafriyatlar nedeniyle toprak altında kaldı.

MADDE BAĞIMLILARININ MEKANI HALİNE GELDİ

Elektrik çalışmasını yapan şirket çalışmaların tehlike arz etmediğini belirtse de çevre sakinleri "Kemerin altı yıllardır madde bağımlıların mekânı haline gelmiş ve her yeri dökülmeye başlamıştı. Ekipleri görünce kemer ihya edilecek sandık, fakat tehlike büyüdü" diyor.

228 Yıllık Tarihi Ali Paşa Kemeri Kaderine Terk Edildi

Son Dakika Güncel 228 Yıllık Tarihi Ali Paşa Kemeri Kaderine Terk Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Sss: Tabi kaderine terk edilir getirisi olan biryer olsa devlet boş birakirmiydi orayı somururdu çoktan 12 2 Yanıtla
  • Devlet: Herşeyi devletten beklemeyin be insanlar taksitle iPhone alanlar!!!!arabası olupta cebinde mazot parası olmayanlar taksilerle alışveriş yapanlar orda burda selfi derdine düşenler nerde daha güzel çıkarım hesabını yapanlar alın kazmayı küreği gidelim beraber gün yüzüne çıkaralım ne kadar tarihi eserlerimiz varsa boş orda burda kaldırım mühendisliği yapmanın anlamı yok devlet ne yapsın halk olarak bilinçsiz isek???kamyon kamyon akıl mı dağıtsın ilk önce halk olarak bilinçlenmeliyiz her çöp pikniğe gidenler çöplerinizi atmayın sağa sola temizlik imandan gelir aklımızı başımıza almanın daha zamanı gelmedimi???Birlik beraberlik.. 3 7 Yanıtla
  • zorba: demır kılıseye on yedı mılyon yatıran ıktıdar sahıp cıksın. 9 0 Yanıtla
  • Gezgingenç: Keçesuyu civarında bir su kemeri vardı. Mimar Sinan'ın Eserleri arasında o bile kayboldu bumu kaybolmayacak. 1 0 Yanıtla

Advertisement