28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Sanıklardan emekli Albay Çelik: "BÇG normal bir çalışma grubudur.

19.12.2013 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası sanığı emekli Albay Bahaddin Çelik, "BÇG normal bir çalışma grubudur. Gayri resmi bir suç örgütü değildir" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan Çelik, Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Dairesinde ikiz göreve atandığını, göreve başladıktan sonra hükümetin istifa ettiğini anlattı. Özel bir personel olmadığını söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

"BÇG toplantılarına katılmadım, çalışmalarda bulunmadım. Bir proje subayının bilgi arz etmesi, verilen emirleri yerine getirmesi görevi içindedir. Bundan doğal ne olabilir ki? Tarafıma verilen takdir ve teşekkür belgeleri doğaldır. 10 ay ikiz görevde çalıştığım bu süre içinde suç işlemedim. Cumhurbaşkanından vatandaşına kadar devletin tüm kuruluşlarının rejimi koruma derdine düştüğü, verilen brifingleri yargı mensuplarının ayakta alkışladığı bir dönemde benim, komutanlarımın verdiği emirleri suç olarak görmem mümkün değildir."

"Davanın devlete karşı açıldığını, bütün devleti yargılamak mümkün olmadığı için kendilerinin kurban edildiğini" ileri süren Çelik, şöyle devam etti:

"Kurban olduğumuzu biliyoruz. O dönemdeki yargı ve mahkeme kararlarına bakılırsa kimin suçlu kimin suçsuz olduğu görülecektir. Yargı kararlarına itibar edilmezse 'senin yargın, benim yargım' başlar. 54. Hükümet düşürülmüş veya devrilmemiştir. Böyle bir suç da olamaz. Ortada delil yok. Hükümeti devirmek başka, irtica ile mücadele başka. İrtica ile mücadele hükümeti devirmekse 54. Hükümetten sonra da irtica devam etti. Hükümet kendisini düşüren kararların altına imza atar mı? İrcitayla mücadelenin hükümeti düşürmekle ilgisi bulunmamaktadır."

-"BÇG normal ve grup"

"BÇG normal bir çalışma grubudur. Gayri resmi bir suç örgütü değildir" diyen Çelik, "BÇG'nin faaliyetinde 'hükümeti düşürmek' diye bir şey yazmadığını, buna karşın iddianamede BÇG'nin suç örgütü olarak görüldüğünü" ifade etti.

Çelik, "Nasıl oluyor da çalışan sayısı 15'i geçmeyen BÇG dev bir suç örgütüne dönüşüyor? Ben kesinlikle böyle bir örgütle çalışmadım. Böyle bir suç örgütüne hizmet etmektense intihar ederim daha iyi. Ben emir komuta yapısına, askeri hiyerarşiye uygun olan bir çalışma grubuna emirle gönderildim. Bu davada biz kurbanlar yargılansa da asıl hedef TSK'nın kurumsal kimliğidir. 28 Şubat davası doğal değil, yapay bir davadır" diye konuştu.

Savunmasının ardından Çelik'in sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç'un, "BÇG'de somut olarak nasıl bilgiler toplanıyordu?" sorusuna Çelik, "Susma hakkımı kullanacağım. BÇG'nin hükümeti devirmekle hiçbir ilgisi yoktur. Böyle inandığımdan dolayı" diye yanıt verdi.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, dönemin gazete manşetlerini hatırlatarak, "O dönem bir baskı ve vesayet ortamından bahsediliyor" ne diyeceksiniz sorusu üzerine Çelik, "Onların BÇG ile hiçbir ilgisi yok. Neden yazılmış bilmiyorum. Mademki o kadar hukuksuzluklar, haksızlıklar saçılıyordu o zaman, devletin savcıları, hakimleri neredeydi? Harekete geçmeleri lazımdı" dedi.

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın "Sizden önce savunma yapanlar 'Biz BÇG'ye şifai emirle görderildik. Oranın BÇG olduğunu bilmiyorduk' dediler. Siz nasıl duydunuz?" sorusuna Çelik, "Ben gidince sordum, öğrendim. 'Basından öğrendim, sonradan öğrendim' diye bir şey yok" dedi.

Çelik'in avukatı Muazzez Eda Kartarcıoğlu da müvekkili adına yaptığı savunmada, hükümetin siyasi nedenlerle istifa ettiğini savundu. Müvekkilinin suçsuz olduğunu söyleyen Kantarcıoğlu, BÇG'ye ait hiç bir evrakta ismi ve imzasının bulunmadığını savundu.

-Sanık Veli Seyit

Sanık emekli Albay Veli Seyit de savunmasında Genelkurmay Karargahında göreve başladığında 54. Hükümetin istifa ettiğini öne sürerek, "BÇG'nin hiçbir çalışması içinde olmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Seyit, duruşmalardan vareste tutulma talebinde bulundu.

Avukatı Şule Nazlıoğlu Erol da müvekkilinin verilen emirleri yerine getirdiğini, BÇG faaliyetleri içinde yer almadığını ifade etti ve "Neden yargılandığını anlamakta zorluk çekiyoruz" dedi.

Duruşmaya ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement