5. Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika
Ekonomi

5. Türkiye İnovasyon Haftası

5. Türkiye İnovasyon Haftası

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Ülkemizi, insanlarımızın üretkenliğiyle küresel çapta daha güçlü bir oyuncu haline getireceğiz.

10.12.2016 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Ülkemizi, insanlarımızın üretkenliğiyle küresel çapta daha güçlü bir oyuncu haline getireceğiz. Piri Reis'in inovasyon kültüründen beslenen torunları olarak inovasyon gemisinin dümenine geçeceğiz." dedi.

Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, TİM tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftasının son gününde gerçekleştirilen İnovalig ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatçıları olarak büyük bir medeniyetler hazinesinin sentezi ve sahibi olduklarını belirterek, kendilerine güvenlerinin tam olduğunu kaydetti.

Geleceği birlikte hayal ettiklerini belirten Büyükekşi şöyle konuştu:

"Son 14 yıl içinde Türkiye büyük mesafe kat etti. Başarılarımızdan aldığımız motivasyonla daha büyük hedeflere ulaşmak istiyoruz. İnovasyon ise bizi bu yolda kanatlandıracak. İnovasyon Haftasına ilgi her yıl artıyor. 5 yıl önce 15 bin kişi ile başladık, bu sene 50 bin katılımcıyı aştı. Bugüne kadar inovasyon haftalarına katılan kişi sayısı, 400 bin oldu. Bu geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanımızın bizlere vermiş olduğu destek en büyük motivasyonumuz oldu. Yanımızda olması inovasyon aşkımızı ve şevkimizi her geçen gün artırıyor."

Bilim insanı Albert Einstein'ın, "Hiçbir özel yeteneğim yok, yalnızca merak tutkusu olan bir insanım." dediğini anımsatan Büyükekşi, insanın zihnindeki sorulara ve belirsizliklere son vermek için araştırıp, keşfedip, öğrendiğini kaydetti.

Büyükekşi, merak duygusunun insanoğluna yeni ufuklar açtığını anlatarak, "İnovasyonun temeli de bu merak duygusuna dayanır. İnovasyon, yeni fikirler geliştirmek sonra bu fikirleri ekonomik ve toplumsal faydalara dönüştürmek demektir. Diğer bir ifadeyle 'Bir fikrim var' diyenlerin yaratıcılığı ile ticari ustalığın birleşimidir. 2023 hedeflerimize ulaşmamızda siz gençlerimizin yapacağı inovatif girişimler büyük rol oynayacak." dedi.

Bu hafta Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatıldığını hatırlatan Büyükekşi, "Yerli katkı oranı yüzde 20, Cumhurbaşkanımız 'bundan sonra yerli katkı oranını yüzde 80 yapalım' dedi. Bunun tek yolu uydu yazılımı yapmak. Zira uyduda yazılımın katma değer payı yüzde 60. Evelallah Gençlerimiz bu hedeflerimizi gerçekleştirebilecek yetenek ve iradeye sahip. Yeter ki başarmak için konularına odaklansınlar, çok çalışsınlar, sabırlı olsunlar, imkansız kelimesini sözlüklerinden çıkarsınlar." şeklinde konuştu.

Büyükekşi, bu milletin bu mantıkla nice dahiler yetiştirdiğini vurgulayarak şunlara dikkati çekti:

"Yaparak öğrenin, tecrübe edinin, kararlılıkla engelleri aşın. Tüm bunları yaparken de asla ilimden şaşmayın. Sayın Cumhurbaşkanım, TİM olarak sizin liderliğinizde başlayan büyük ve inovatif düşünme çağında daha büyük adımlar atacağız. Ülkemizi, insanlarımızın üretkenliğiyle küresel çapta daha güçlü bir oyuncu haline getireceğiz. Piri Reis'in inovasyon kültüründen beslenen torunları olarak inovasyon gemisinin dümenine geçeceğiz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmaların neticesinde Türkiye, dünyada inovasyon liglerinde üst basamaklara tırmanmayı başardı. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında bu yıl 16 basamak birden yükselerek 42'nci sıraya ilerledik. AB İnovasyon Birliği 2016 Endeksine göre ise 'inovasyonda iddiası olmayan ülkeler' kategorisinden 'orta seviyede inovatif olan ülkeler' grubuna yükseldik. Biz tüm kalbimizle inanıyoruz ki ülkemizi daha üst sıralara taşıyacağız."

Tarihin yine bu topraklarda yine büyük doğumlara gebe olduğu bir devreye girildiğine işaret eden Büyükekşi, "Bu milletin tekrar başarıdan başarıya imzalar atacağı bir doğum devresi bu. Sahibi olduğumuz zengin coğrafyada yıllardır yaşadığımız dev sancıların bütün sebebi, işte bu. Tekrar büyük müjdelerle dolu büyük bir doğum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 5. Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement