Abant'ta Tehlikeli Kayak Yasaklandı - Son Dakika
Güncel

Abant'ta Tehlikeli Kayak Yasaklandı

Bolu Abant Tabiat Parkı'nda Civarda Yaşayan Bazı Köylülerin Karla Kaplı Tepeleri Pistlere Dönüştürerek, Lastik Botlarla Yaptırdığı Kayak İnsan Hayatı İçin Tehlikeli Olduğu ve Bitki Ördüsüne Zarar Verdiği Gerekçesiyle Yasaklandı.

26.01.2007 13:52

BOLU Abant Tabiat Parkı'nda civarda yaşayan bazı köylülerin karla kaplı tepeleri pistlere dönüştürerek, lastik botlarla yaptırdığı kayak insan hayatı için tehlikeli olduğu ve bitki ördüsüne zarar verdiği gerekçesiyle yasaklandı.

Kurban Bayramı tatilini geçirdiği Abant'ta lastik botla tepeden kayan İzmitli Diş Doktoru Gülçin Bakırcı, yüzüstü düşünce burnu parçalanmıştı. Gülçin Bakırcı yapılan ilk müdahalenin ardından İzmit'e sevk edilerek tedaviye alınmıştı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okan Külköylüoğlu ise, 1196 hektarlık park alanı içerisinde 50 tanesi Abant'a endemik olmak üzere 700'e yakın bitki türü bulunduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulunmuştu:''Abant gibi doğa harikası yerleri gelecek nesillerimiz için, kendimiz için korumak mecburiyetindeyiz. Özellikle kış aylarında yöre köylülerinin para kazanmak amacıyla lastik botlarla tatilcileri kaydırdıkları alanlar, hiçbir bitkinin yetişemeyeceği yerler haline geliyor. Yöre insanları tabii ki para kazansınlar. Ancak, para kazanırken bitki topluluğuna zarar vermeyecekleri alanlarda bu işi yapsınlar. Lastik botla kayılan yerlerdeki bitki örtüsü, sert bir zemin haline geliyor. böyle bir zeminde de hiçbir bitki yetişmez.''

Bolu Valiliği yaşanan kazalar ve Abant'ın korunması için çıkarılan 'Uzun Devreli Gelişme Planı' çerçevesinde lastik botlarla kayılmasını yasakladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, köylülerden malzemelerini toplamalarını istedi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Başmühendisi Özkan Yavuz, 'Abant Uzun Devreli Gelişme Planı' içerisinde lastik botlarla kayılması yer almıyor. Plan çerçevesinde Abant'ın korunmasına yönelik çalışmalar var. Doğaya zarar vermesi ve kazaların meydana gelmesi nedeniyle böyle bir karar alındı'' dedi.

Bolu Valisi Ali Serindağ ise bilimadamlarının kayak yapılan yerlerde bulunan bitki örtüsünün zarar gördüğünü açıkladıklarını ve yaralanmaların meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu:''Çevre köylerdeki vatandaşlar boş buldukları tepeleri kayak pisti haline getirdi. Plan kapsamında bu tür faaliyetler yok. Özellikle son zamanlarda artan kazalar üzerine tedbir almak zorundaydık. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde bulunan bilimadamlarının da kayak yapmanın bitkilere zarar verdiği görüşleri üzerine, kayak yapmayı yasakladık. Biz planı uygulayacağız. Bundan sonra da kayak yapılmasına izin vermeyeceğiz.''

Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Abant'ta Tehlikeli Kayak Yasaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement