ABD, Solomon Adaları'nda 30 yılın ardından yeniden büyükelçilik açtı - Son Dakika
Güncel

ABD, Solomon Adaları'nda 30 yılın ardından yeniden büyükelçilik açtı

ABD, Solomon Adaları\'nda 30 yılın ardından yeniden büyükelçilik açtı

ABD, Nisan 2022'de Çin ile güvenlik anlaşması imzalayan Solomon Adaları'nda 30 yıl sonra yeniden büyükelçilik açtı.

02.02.2023 15:40  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD, Nisan 2022'de Çin ile güvenlik anlaşması imzalayan Solomon Adaları'nda 30 yıl sonra yeniden büyükelçilik açtı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan açıklamada, başkent Honiara'daki büyükelçiliğin, ülkesinin Pasifik'teki komşularıyla daha yakın ilişkiler kurmak ve ABD programlarını ve kaynaklarını sahanın ihtiyaçlarına hazır tutmak amacıyla açıldığı ifade edildi.

İsmini vermek istemeyen bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ülkesinin, Nisan 2022'de Solomon Adaları ile Çin arasında imzalanan güvenlik anlaşması konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.

Yetkili ayrıca Çin'in Pasifik'teki askeri faaliyetlerinin kaygıya yol açtığını belirtti.

Solomon Adaları'nda 1988'de büyükelçiliğini açtıktan 5 yıl sonra kapatan ABD'nin yeniden açtığı büyükelçilikte ilk etapta maslahatgüzarın yanı sıra az sayıda dışişleri personeli ve yerel çalışan faaliyet gösterecek.

ABD Savunma Bakanı Austin 'in Pasifik ziyareti

Çin ile ABD arasındaki rekabetin devam ettiği bir süreçte ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 30 Ocak'taki 2 günlük Güney Kore ziyaretinin ardından Pasifik'teki gezisine Filipinler'de devam ediyor.

Austin, bugünkü Filipinler ziyaretinde mevkidaşı Carlito Galvez Jr. ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın ABD ordusunun yeni üslere erişimine izin verdiğini açıkladı.

Austin, anlaşma kapsamında halen erişime açık 5 askeri üsse ilave olarak 4 yeni üsse daha erişim sağlanacağını, böylece Amerikan askerilerinin toplam 9 üste konuşlandırılacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, 28-29 Eylül 2022'de Washington'da ilk defa düzenlenen ABD-Pasifik Ada Ülkeleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Pasifik ada ülkelerindeki programlara 810 milyon dolardan fazla yardımda bulunacağını duyurmuştu.

Solomon Adaları ile güvenlik anlaşması

Çin'in Solomon Adaları ile Nisan 2022'de imzaladığı güvenlik işbirliği anlaşması bu konudaki tartışmaları gündeme getirmişti.

Kamuoyuna açıklanmayan anlaşmaya ilişkin sızan bilgilerde, anlaşmanın, hükümetin onayıyla Çin savaş gemilerinin Solomon Adaları limanlarına demirlemesine, kısa süreli beklemesine, lojistik ikmali ve geçiş yapabilmesine olanak sağlandığı iddia edilmişti.

Anlaşmanın ayrıca hükümete, sosyal düzeni, insan yaşamını ve mülkiyeti korumak için Çin'den polis, zırhlı polis, askeri personel ve diğer kanun koruyucu ve askeri güç talep edebilme yetkisini verdiği ileri sürülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD, Solomon Adaları'nda 30 yılın ardından yeniden büyükelçilik açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement