Adıyaman'da Tarla Günü Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Adıyaman'da Tarla Günü Etkinlikleri

İl Tarım Müdürlüğü ve özel bir şirket tarafından ortaklaşa düzenlenen tarla günü etkinlikleri kapsamında sertifikalı nohut tanıtımı yapıldı.

28.06.2011 18:40

Merkeze bağlı Hısn-ı Mansur köyünde düzenlenen etkinlikte konuşan İl Tarım Müdürü Erdal Özer, kaliteli tohumun önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ülkemiz açısından düşünüldüğünde ekilebilen alanları, bazı haller dışında, genişletmek mümkün olmadığına göre, bu alanlardan elde edilecek ürünün artırılmasında birinci faktörün kaliteli tohumluk olduğu görülmektedir. Büyük bir tarımsal potansiyele sahip olan ülkemizde tohum yetiştiriciliği için uygun iklim, toprak ve diğer üretim faktörleri uygun olmasına rağmen Türkiye ne yazık ki ihracatıyla bu listede yer alamamaktadır. Tohumculuğun ülkemizde geliştirilmesi için başlatılan çalışmalar çok eski tarihlere dayanmakta olup 1930'lu yıllar tohumun öneminin öne çıkarılarak araştırma çalışmalarının başlatıldığı yıllar olarak bilinmektedir. "

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Islahatçıları Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Eser ise tohumculuğun çok önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki tarlalarda yetiştirilen buğday, arpa, nohut, mercimek, ayçiçeği, mısır ve yonca gibi ürünlerin hepsi bizim sorumluluk alanımızdadır. Türkiye çapında 17 Araştırma Enstitüsü ile Türk tarımına hizmet veriyor. Hizmetle gurur duyduğum ve şeref aldığım Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü yaklaşık 58 Araştırma Enstitüsü ile Türk çiftçisine, Türk tarımına ve hatta bölge çiftçisi ve bölge tarımına büyük hizmet veriyor. Bu kapsamda Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'ne bağlı Araştırma Enstitülülerinin, Türkiye tescilinin başladığı yani 1963 yılından bu yana Türkiye'de geliştirilen yaklaşık 1800 tescilli tarla bitkisi çeşidi vardır. "

Nohudun ana vatanının Türkiye olduğunu belirten Eser, şunları kaydetti:

"Ana vatanı olduğumuz bir ürün, bize geçmişte dünya liderliği verdi. Bu liderliği korumak için çabalarımız var ve bunun başında çeşitlilik geliyor. Ancak üzülerek şunu söylemek istiyorum, diğer ürünlerin aksine nohutta, tohum kullanımı çok yaygın değil. Ben burada Olgunlar Tarım'a özellikle teşekkür etmek istiyorum.

İnşallah bundan sonra Adıyaman'da nohut üretiminde sertifikalık tohum üretimi başlayacak. Bakanlığımızın, İl Müdürlüğümüzün ve büyüklerimizin bu alandaki gayretlerini biliyorum. Özellikle kaliteli üretimin garantisi olan sertifikalık tohumluk kullanımını arttırmamız gerekiyor. Bunun için de biz üzerimize düşeni yapacağız.

İnşallah önümüzdeki yıllarda önemli bir nohut üretimi merkezi olan Adıyaman'daki bütün tarım alanlarında sertifikalı tohumluk kullanımını göreceğiz. Bize bu iş için ne düşerse yapmaya hazırız. Yıllardır başta bakanımız Mehdi Eker olmak üzere hepimiz basında şunları söylüyoruz. Türkiye, biyolojik çeşitlilik yönünden ve bitkisel biyolojik çeşitlilik yönünden Dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. "

Olgunlar Tarım Genel Müdürü Murat Olgun ise şunları dile getirdi:

"İlimizde yoğun ekilen nohut ve mercimek tarımının kaliteli ve hastalıklara dayanıklı çeşit bakımından üretimine katkı sağlamak adına bu demonstrasyon denemeleri yapmaktayız. Gelinen noktada ise yaptığımız araştırmalar 3 adet çeşidin ayakta kaldığı ve 6 çeşidinde hastalıktan bittiğini görmekteyiz. İlimiz adına çiftçilerimize hastalıksız çeşit üretenlere buradan teşekkür ediyorum. "

Tarla günü etkinliğine Adıyaman Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, daire ve şube müdürleri ile çiftçiler katıldı.

- ADIYAMAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adıyaman'da Tarla Günü Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement