Agora Kazılarında Yeni Buluntu - Son Dakika
Güncel

Agora Kazılarında Yeni Buluntu

İzmir Agorası'ndaki kamulaştırmalar sürerken, yıkılan evlerin altından her gün bir tarihi buluntu çıkıyor.

23.08.2012 11:29  Güncelleme: 11:56

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'kent merkezindeki en büyük antik agora' diye bilinen İzmir Agorası'ndaki kamulaştırmalar sürerken, yıkılan evlerin altından her gün bir tarihi buluntu çıkıyor. Bu kapsamdaki buluntularda Agora'da yaşanan son sürpriz, Faustina kapısı ile birleşimi olduğu tahmin edilen yeni mermer yol ve su kanalı oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Arkeoloji ve Tarih Parkı' olarak düzenlemeye hazırlandığı Agora ve çevresinde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından devam ettirilen çalışmalarda elde edilen arkeolojik bulgular, İzmir için büyük önem taşıyor. Agora kazılarında en son ortaya çıkarılan Roma döneminden kalma mermer yolun, kentin o döneminin aydınlatılması için büyük önem taşıdığı belirtildi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, "Agora'nın batısındaki alanda eski kent merkezine ilişkin yapıların peşindeyiz. Bunlardan bir tanesi üç yıldır üzerinde çalıştığımız mozaikli yapı. 35 metre genişliğindeki mermer mozaikli yapının hemen batısından bir Roma Caddesi'nin geçtiğini tespit ettik. Beklediğimiz ama umutsuz olduğumuz bir konuydu, ama mermer kaplamalarıyla birlikte bu caddeyi tespit ettik. Şimdi Faustina Kapısı ile yolun birleştiği noktayı bulmaya çalışıyoruz. Bir noktada birleşmelerini ve mermer yapısının korunarak, bozulmadan kalmış olmasını umut ediyoruz. O noktadan sonra Kemeraltı'na doğru ilerleyen önemli bir caddeyi takip etmeye başlayabileceğiz" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, yürüttükleri çalışmalarla mozaikli yapının altında su kanalı tespit ettiklerini belirterek, kanalın muhtemelen Tarihi Roma Hamamı'nın yanında olduğu varsayılan Gymnasium'a çıktığını söyledi. Arkeolojinin bilinmezlik ve sürprizlerle dolu olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy, çalışmalarına ara vermeden sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, "Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi" çerçevesinde, bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi.

Toplam 21 bin 987 metrekarelik alandan 18 bin 337 metrekaresini kamulaştırarak tapusunu alan Büyükşehir Belediyesi, geri kalan bölümleri de kamulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Agora Kazılarında Yeni Buluntu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement