Alman Meclisinde Staj Yapan Türk Bursiyerler - Son Dakika
Güncel

Alman Meclisinde Staj Yapan Türk Bursiyerler

Uluslararası Parlamento Bursu (IPS) çerçevesinde Almanya Federal Meclis'inde staj yapan bursiyerler Daniel Vostan, Ahmet Noyan Er, Muhammed Volkan Haralalı, Burak Doğan, Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu'yu ofisinde ziyaret etti.

09.07.2015 16:20

Uluslararası Parlamento Bursu (IPS)  çerçevesinde Almanya Federal Meclis'inde staj yapan bursiyerler Daniel Vostan, Ahmet Noyan Er, Muhammed Volkan Haralalı, Burak Doğan, Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu'yu ofisinde ziyaret etti.

Bursiyerler böyle bir programın Türkiye için de başlatılmasında etkisi olan Özcan Mutlu'ya teşekkür ederek bu imkandan daha fazla kişinin faydalanmasını arzu ettiklerini ifade ettiler.

Bursiyerlerden Muhammed Volkan Haralalı  kendisinin TBMM'de uzman yardımcısı olarak görev yaptığını ve bu stajın kendisi açısından çok faydalı olduğunu belirtti.

Daniel Vostan da bu stajın iletişim ağı için çok faydalı olduğuna işaret ederek, "Örneğin ben bir milletvekilinin yanında staj yapıyorum. Kendisi bir gün gidemediği bir randevuya beni gönderdi. Bende ABD büyükelçiliğinde kahvaltıya katıldım. Orada Başkan Barack Obama'nın ekonomi danışmanıyla yarım saat süren sohbet etme imkanımız oldu. Bu benim için çok faydalı bir görüşmeydi" dedi.

Burak Doğan da Bundestag'ta staj yapmanın heyecan verici olduğuna işaret ederek, "Burada Alman siyasetinin kalbindeyiz. Her türlü görüşme tartışmayı yerinde izliyoruz. Çok yoğun bir program geçiyor. Milletvekilllerinin, meclisin çalışma imkanlarını da görerek dünya ufkumuz genişliyor" diye konuştu.

Ahmet Noyan Er de kendisinin Bundestag Başkanı Norbert Lammert'in ofisinde staj yaptığını bu staj sayesinde Alman siyasetini ve olaylara bakış açısını öğrenmeye çalıştığını belirtti.

Özcan Mutlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, IPS'in Türkiye'ye açılmasının çok faydalı olduğunu ve gelecek yıllarda da Türkiye'den daha fazla kişinin bu programa müracaat etmesini istedi.

41 ülkeden yaklaşık 120 öğrencinin bu stajdan faydalandığına işaret eden Mutlu, federal milletvekili olduğu ilk günden beri bu konuya ilgi duyduğunu kaydetti.

Mutlu, bu bursla demokrasiye ve kültür çeşitliliğine katkıda bulunulmasının da amaçlandığına işaret ederek bu imkandan yararlanan gençlerin birer kültür elçisi olduğunu söyledi.

Türkiye'deki üniversite mezunlarını bu imkandan faydalanmaya çağıran Mutlu, konuya ilgi duyanların Almanya'nın Türkiye'de bulunan büyükelçiliğine müracaat edebileceklerini söyledi.

Mutlu daha sonra bursiyerlerle beraber Federal Meclis Genel Kurul salonunu gezdi.

IPS nedir?

IPS bursu ile Berlin'de Teknik Üniversite, Hür Üniversite ve Humbold Üniversitesi ile Federal Meclis'te 1 Mart ile 31 Temmuz arasında 5 ay boyunca staj yapmak mümkün. Bu bursa başvurmak için 30 yaşından büyük olmamak ve B2 düzeyinde Almanca bilmek gerekiyor.

Uluslararası Parlamento Bursu (IPS) programı, her yıl Federal Meclis Başkanının himayesinde gerçekleştiriliyor. 41 ülkeden yaklaşık 120 genç üniversite mezununa, burs programına katılan Berlin'deki üniversitelerde akademik hayatı tanıma ve meclis çalışmalarını yakından izleyebilme fırsatı sunuluyor. Bu çerçevede Federal Meclis milletvekillerinin ofisinde staj yapma imkanı da veriliyor. Burs programına Humboldt Üniversitesi, Hür Üniversitesi ve Berlin Teknik Üniversitesi katılıyor.

Milletvekili ofisindeki çalışma programı, konuşma metinlerinin, yazıların ve mektupların hazırlanması, toplantıların organize edilmesi, raporların oluşturulması ve sekreterlik işlerinin yürütülmesini içeriyor.

Program bitiminde katılımcılar, eski katılımcılar tarafından kurulan Alumni Kulübü ağından da faydalanabiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alman Meclisinde Staj Yapan Türk Bursiyerler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement