Almanya'da Yılın Kelimesi 'Groko? - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Yılın Kelimesi 'Groko?

Almanya\'da Yılın Kelimesi \'Groko?

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, seçim yılının Almanya'da dili de etkilediğini bildirdi.

15.12.2013 15:19

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, seçim yılının Almanya'da dili de etkilediğini bildirdi. Jüri yılın on kelimesini 2 bin 4 yüz kelime arasından seçti. Almanya'da aylar süren pazarlıkların ardından son aşamaya gelen hükümet kurma çalışmaları sırasında sık kullanılan Büyük Koalisyon anlamında 'grose koalition' isim tamlamasından üretilen 'GroKo' kısaltmasını yılın kelimesi seçildi. Listede ikinci sırayı Limburglu piskopos Franz-Peter Tebartz-van Elst'in piskoposhanesi için yaptığı büyük harcamalara atıfta bulunan Almanca gösterişçi piskopos anlamına gelen 'Protz-Bischof' aldı. Üçüncü sırada ise kriz bölgelerinden ya da refahın düşük olduğu ülkelerden insanların Avrupa ülkelerine göçünü simgeleyen, Almanca yoksulluk göçü anlamına gelen 'Armutseinwanderung' geliyor.

Listede ayrıca koalisyon görüşmelerine atıfta bulunan, Burkhardt'a göre kulağa siyasi bir hastalıkmış gibi gelen, Almanca hariç tutmak anlamındaki 'ausschließen' kelimesinden türetilen 'Ausschlieseritis' de bulunuyor.

Dinleme ve istihbarat olayları 'Big Data' ve 'Freund hört MİT' ( 'Arkadaş dinlemede') gibi kelimelerle listeye yansırken, ekonomi listede faiz erimesi anlamındaki 'Zinsenschmelze' ile temsil edildi. Listedeki kum torbası nesli anlamındaki 'Generation Sandsack' sel felaketlerinden

sonra afet bölgelerine sosyal medya aracılığıyla hızlıca yardımda bulunmak isteyen genç insanları betimlerken, yabancılar için düzenlenmesi planlanan özel otoban ücretleri tartışması ise 'Auslanderarmut' (Yabancı yoksulluğu) kelimesi ile listeye dahil oldu.

Dil Cemiyeti listedeki kelimelerin en çok kullanılan sözcükler olmadığını yıl içerisinde kamuoyunda dilsel anlamda belli noktaları en güzel şekilde vurgulayan popüler sözcük ve tanımlamalar olduğunu ifade etti. Geçen yıl Almanya'nın krizdeki ülkelere yardım amaçlı kurtarma paketlerine atfen kurtarma rutini anlamına gelen 'Rettungsroutine' kelimesi yılın sözcüğü seçilmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Yılın Kelimesi 'Groko? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement