Almanya Dışişleri Müsteşarı Markus Ederer, TBMM'yi Gezdi - Son Dakika
Dünya

Almanya Dışişleri Müsteşarı Markus Ederer, TBMM'yi Gezdi

Ederer, 15 Temmuz darbe girişiminde bombaların hedefi olan Meclis'te hasar gören yerlerde inceleme yaptı.

08.08.2016 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ederer, 15 Temmuz darbe girişiminde bombaların hedefi olan Meclis'te hasar gören yerlerde inceleme yaptı. Darbe girişiminde bulunanların yargılanması sürecinin anayasaya uygun ve hukuk devleti kriterleri içinde yapılması gerektiğini belirten Ederer, şöyle konuştu:

'DARBECİLERİN CEZA ALMALARINI DESTEKLİYORUZ'

"Biz burada Türk hükümetini de yasal hakları doğrultusunda burada yaşananları bu suçları işleyenlere karşı siyasi olarak ama ceza hukuku açısından da kovuşturulmasını, takip edilmesini ve ceza almalarını destekliyoruz. Türk tarafıyla yaptığım görüşmelerde bütün bu kovuşturma sürecinin anayasa kriterlerine, anayasaya uygun şekilde Avrupa değerlerine uygun şekilde yapılması gerektiğini ifade ettim. ve bu süreç içinde de Türkiye'nin üye olduğu kurum ve kuruluşların kriterlerine uyulması çerçevesinde bu sürecin hukuk devleti yapısı içinde orantılılık hususu dikkate alarak olması gerektiğini önemsediğimizi ifade ettik. Hukuk devleti kriterleri son derece önemli bir ayrıntı. Burada bireysel suç unsurundan hareket ederek bireysel suçun bağımsız mahkemeler nezdinde ele alınması, yargılanması ve gerektiğinde ceza alması gerekiyor. Bu sürecin bu şekilde olacağı yönünde görüştüğüm muhataplar da bunu bana teyit ettiler."

'BU KADAR VAHİM ŞİDDET KULLANARAK...'

"Bana anlatılanlar, bu feci, çok kötü, vahim olan gecenin darbe girişiminin izlerini görmek, hasarlarını görmek beni bir ülke temsilcisi mensubu ve insan olarak yakından derinden üzdü. Bunları görünce de insan gerçekten böyle bir şeyin yapılabileceğini ne düşünebiliyor ne hayal edilebiliyor. Bu kadar vahim şiddet kullanarak demokrasinin merkezi meclisi, halkın temsilcilerinin burada bulunduğu TBMM'ye böyle bir saldırının yapılmasını düşünemiyor insan."

'DARBEYE KARŞI OLDUĞUMUZU O GECE SÖYLEDİK'

"Bütün Türk demokratlarla birlikte biz de bu darbeye karşı çıkılabildiği ve bertaraf edilebildiği için büyük memnuniyet duyuyoruz. Eğer bu darbe başarılı olsaydı, bu şekilde bir resim sonuç verseydi, bu hem bizim hem Türkiye hem bölge hem insanlar için büyük bir felaket olacaktı. Bütün Avrupa, dünya o gece izledi. TBMM'de demokratların, vekillerin nasıl savunduklarını, tüm partilerin nasıl savunduklarını gördü. Sokaklarda insanların demokrasiyi nasıl savunduğunu, sahip çıktığını ve darbeyi bertaraf etmek için nasıl çaba gösterdiklerini bedenleriyle gösterdi. Bu başarıya büyük saygı duyduğumu ifade etmek istiyorum. Federal hükümet de darbe gecesinde ve akabindeki günlerde açık bir şekilde darbeye karşı olduğunu ve darbecileri desteklemediğini, Türkiye'deki demokratik güçleri desteklediğini net bir şekilde ifade etti. Bu darbe girişimine karşı çıkan, ölen yaralanan insanlarla birlikte onların acılarını ve taziyelerini paylaşıyoruz."

Almanya Dışişleri Müsteşarı Markus Ederer, TBMM\'yi Gezdi
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Almanya Dışişleri Müsteşarı Markus Ederer, TBMM'yi Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement