Almanya Menşeli Laminat Parkelere Damping Soruşturması - Son Dakika
Ekonomi

Almanya Menşeli Laminat Parkelere Damping Soruşturması

Almanya Menşeli Laminat Parkelere Damping Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, Almanya menşeli "laminat parke"ler için damping soruşturması, Çin ve Çin Tayvanı menşeli "cırt bant" için bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verdi.

18.12.2013 12:04

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, Almanya menşeli "laminat parke"ler için damping soruşturması, Çin ve Çin Tayvanı menşeli "cırt bant" için bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verdi.

Ekonomi Bakanlığı'nın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğleri Resmi Gazete'de Yayımlandı. Buna göre yerli üreticiler Dost Cırtbant Dokuma Sanayi ile Anteks Tekstil Sanayi tarafından yapılan ve diğer yerli üretici Levent Tekstil tarafından da desteklenen başvuruda; Çin ve Çin Tayvanı menşeli "cırt bant"ın ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı gerekçesiyle bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunuldu. (Önleme tabi ürünler, 5806.32.90.00.11 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) altında yer alan "cırt bant" ve 5806.32.90.00.19 GTİP altında yer alan "yalnız cırt bantın bileşenleri kroş ve astragan".)Başvuru aşamasında sunulan delillerden, başvurunun Yönetmeliğin 20. maddesi çerçevesinde yerli üretim dalının temsil niteliğini haiz olduğu anlaşıldı.

-MEVCUT ÖNLEM VE KARAR-

Çin ve Çin Tayvanı menşeli 5806.32.90.00.00 GTİP altında yer alan "yalnız cırt bant" için İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile Çin menşeli olanlar için kilo başına 3,86 dolar, Çin Tayvanı menşeli olanlar için de kilo başına 1,83 dolar tutarlarında dampinge karşı kesin önlem uygulanıyor.

Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından Çin ve Çin Tayvanı menşeli söz konusu ürün için bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi. Çin ve Çin Tayvanı menşeli ithalatta uygulanan başvuruya konu ürünlere yönelik yürürlükte bulunan mevcut önlemler, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecek.

-DAMPİNG SORUŞTURMASI-

Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Çamsan Entegre Ağaç Sanayi tarafından yapılan, Yıldız Sunta MDF ile Vezirköprü Orman Ürünleri ve Gıda tarafından da desteklenen başvuruda; Almanya menşeli "laminat parke"lerin Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ihraç edildiği ve bu durumun yerli üretim dalında zarar tehdidine neden olduğu iddiasıyla anılan ülke menşeli söz konusu madde ithalatına karşı önlem alınması talep edildi. Yapılan inceleme sonucunda; başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nca, Almanya menşeli söz konusu madde için, Yönetmeliğin 20. maddesi çerçevesinde damping soruşturması açılmasına karar verildi. Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Soruşturmalar, bugün itibarıyla başlamış kabul edilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Almanya Menşeli Laminat Parkelere Damping Soruşturması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement