Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü'nün inşa ettiği, Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, törenle hizmete açıldı.

12.04.2014 18:17  Güncelleme: 18:35

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çevre konusunda projeler geliştirmenin önemine işaret ederek, "Bu havza Haliç'e benzer bir projedir. Sadece bir artıma tesisi değil yüzlerce kilometrelik atık su şebekeleri, kolektörler, dev tünellerle başarıldı. 30 kilometreden gelen atık sular burada arıtılmakta" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü'nün " Marmara'ya yüzde 100 biyolojik arıtma" hedefiyle inşa ettiği Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, törenle hizmete açıldı.

Törende konuşan Topbaş, çevre koruma yatırımları kapsamında inşa edilen tesisle Marmara Denizi'nin, yıllar sonra eski temiz günlerine yeniden kavuşacağını belirterek, 5 ilçede toplam 438 kilometrekarelik bir havzaya hizmet edecek tesisin günlük 400 bin metreküp atık suyu arıtarak, sanayide ve bahçe kullanımında faydalanılacak seviyeye getireceğini söyledi.

Seçimlerden hemen sonra bir açılışta daha İstanbullularla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Topbaş, "Bize güven duydunuz. İstanbul'a 3. dönemde de hizmet etme gururuna sebep oldu. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sayın Başbakanımızın 1994'te başlattığı yerel yönetim vizyonunu büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.

Ulaşımdan altyapıya, çevreden sağlığa kadar her alanda gurur duyulan bir İstanbul'u şekillendirmek için yetki istediklerini belirten Topbaş, şöyle konuştu:

"Birileri çevre lafı yapabilirler, güzel sözlerle çevreci kesilebilirler ama olay, iş ortaya koymaktır, proje geliştirmektir. Sayın Başbakanımızdan önce dereler, açık kanal kabul edilmiş, sanayi başta olmak üzere atık sular derelere bırakılmış, denizler kirlenmeye devam etmekteydi. Başbakanımızın Haliç'te başlattığı dünyanın en önemli çevre projesi gibi biz de aynı şekilde çevre ağırlıklı yatırımlar yapmaktayız. Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlarımızın yüzde 35'i çevreyle ilgili. Hamdolsun İstanbul'un havası Avrupa standartlarının üstünde. Bir ay kadar önce Paris'te hava kirliliği sebebiyle araçlarda tek-çift plaka uygulamasına geçildi. İstanbul'un suyu içilebilir standartların da üzerinde. Temizlik açısından New York'tan temiz, bunların hepsi Başbakanımızın başlattığı çalışmaların devamıdır."

"Günlük 400 bin metreküplük atık suyu arıtacak"

Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin İstanbul'un en büyük çevre tesislerinden biri ve gerçek anlamda bir çevre projesi olduğunu ifade eden Topbaş, "Bu havza Haliç'e benzer bir projedir. Sadece bir artıma tesisi değil, yüzlerce kilometrelik atık su şebekeleri, kolektörler, dev tünellerle başarıldı. 30 kilometreden gelen atık sular burada arıtılmakta. Bu havzaya yaptığımız yatırım toplamda 1 milyar lira civarında. İSKİ, 1994 öncesinde çek karnesi alamıyordu. 2014 itibarıyla İSKİ yatırım programına 1.9 milyar liralık bir yatırım bütçesi koyduk. Burada ana muhalefet grubu buna ret verdi. Çevre projesine, çevre yatırımlarına ret verdi. Aziz İstanbullular, siz zaten bu siyasi partiye İstanbul'da ret verdiniz, kırmızı kart gösterdiniz" diye konuştu.

Topbaş, günlük 400 bin metreküplük atık suyu arıtacak tesisin gelecekte bir milyon metreküpe kadar kapasitesini artırabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yani 4 milyon insanın atık suları burada çok kaliteli, bahçe sulama seviyesine kadar getirilecek. Bir sevdamız var ve kendimize hedefler koyduk. 'Artık Marmara Denizi'ne bir damla atık su gitmesin' dedik. Siz gayet iyi biliyorsunuz ki 1994 yılı öncesi İstanbul'daki atık su miktarı 800 bin metreküp iken ancak yüzde 8'ine müdahale ediliyordu ve biyolojik arıtma yoktu. Şu anda 3 milyon 184 bin metreküp atık su karşılığında bunun yüzde 97'sini arıtmadan geçiriyoruz. Bunların yüzde 40'ı ileri biyolojik arıtma tesisi. Köylere varana kadar biyolojik arıtma tesisleri ile İstanbul'u buluşturduk. Yapımı devam eden ileri biyolojik arıtma tesisleri var. Daha birçok biten proje var bunların açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız. 'Yaşanabilir bir çevre adına farklı bir İstanbul ve Türkiye' dediniz. Biz de ekibimizle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz."

Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Avcılar, Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt ve Arnavutköy ilçelerinde yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusun atık suları arıtılacak. Tesiste arıtılan atık suların bir kısmı çevre sulama ve sanayide yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, kendi enerjisini üretebilen teknolojiye de sahip. Enerji üretilen Kojenerasyon Tesisi ile Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin enerji ihtiyacının bir kısmı karşılanacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement