Anar Genel Müdürü: HDP Boşuna Yorulmuş - Son Dakika
Güncel

Anar Genel Müdürü: HDP Boşuna Yorulmuş

Anar Genel Müdürü: HDP Boşuna Yorulmuş

HDP'nin seçim beyannamesini yorumlayan Anar Genel Müdürü İbrahim Uslu, "Boşuna yorulmuşlar. Seçmen grubu HDP'nin ne dediğine bakmaksızın oy verecek" dedi.

22.04.2015 10:53  Güncelleme: 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhalefet partilerinin seçim beyannamelerini değerlendiren Anar Genel Müdürü İbrahim Uslu; Muhalefetin daha önce yaşadığı tecrübelerden yola çıkarak ekonomi ağırlıklı bir beyanname hazırlamış olmasının doğal olduğunu belirtti.

Uslu'ya göre HDP ve CHP'nin iktidar olma ümidi yok, asıl hedefleri Erdoğan'ın Başkan olmasını engellemek ve AK Parti'den kurtulmak, bu ise seçmen nezdinde negatif bir kampanya. HDP'nin seçim beyannamesi hazırlamak için boşuna yorulduğunu söyleyen Uslu, HDP'ye oy verecek seçmenin HDP'nin ne dediğine bakmaksızın oy vereceğini belirtti.

Uslu'nun açıklamaları şöyle:

-3 parti seçim beyannamesini açıkladı, beyannameler ekonomi ağırlıklı, bunun nedeni nedir?

Yaşadıkları daha önceki seçim tecrübeleri, ideolojik tartışmaların kendilerine oy kazandırmadığını ve AK Parti'ye oy kaybettirmediğini, hatta tam tersine AK Parti'nin oylarının yükselişine neden olduğunu gayet iyi biliyorlar. O nedenle bu seçimde, zayıf oldukları bir alanda rekabet etmekten kaçınıyorlar ve daha rahat olacaklarını zannettikleri bir kulvarda seçim mücadelesini tamamlamak istiyorlar.

"CHP VE HDP NEGATİF KAMPANYA YAPIYOR"

-Muhalefetin negatif söylemlerden, ekonomi ağırlıklı seçim beyannamesine geçmiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muhalefetin ekonomi odaklı seçim beyannamelerine sahip olması, pozitif kampanya yaptıkları anlamına gelmez. Ben en azından CHP ve HDP'nin negatif kampanya yaptıklarını düşünüyorum. Her iki partinin de aslında iktidar olma ümitleri yok. Zaten erişebilmelerinin imkansız olduğu oy hedefleri bile iktidar olmalarına yetecek düzeyde değil ve bu hedefleri, iktidar olmayı düşünmediklerini açıkça gösteriyor. CHP ve HDP kendilerine oy verilmesinin rasyonelini "AK Parti'den kurtulmak" ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkan olmasını engellemek üzerine inşa ediyorlar. Bir şeyleri engelleyen konumunda olmak başlı başına negatif kampanya yapıldığının göstergesi...

"SEÇMEN KAMPANYA DÖNEMİNE BAKMIYOR"

-CHP'nin seçim beyannamesi çok konuşuluyor, uzun bir zamandan sonra CHP'nin gündem belirliyor olmasını nasıl değerlendirmek lazım?

Haksızlık etmemek lazım, CHP'nin 2011 seçim vaadleri de çok tartışılmıştı. Yani bu ilk değil. Ama sadece seçimden seçime ve ancak abartılı vaadlerle gündem belirliyorsanız, bu bir başarı olarak lanse edilemez. Seçmenin büyük çoğunluğu sadece kampanya dönemindeki performansına bakarak parti tercihinde bulunmuyor. Daha uzun zaman aralıklarını kapsayan değerlendirmeler yapıyor. Dolayısıyla CHP'nin seçim beyannamesinin yarattığı etki nedeniyle oy tercihini değiştirip, CHP'ye oy verecek seçmen sayısı ihmal edilebilir miktarlarda olur.

"SEÇMEN VAADE DEĞİL İTİBARA BAKIYOR"

-Seçim vaatleri seçmeni nasıl etkiliyor, seçmen bu vaatlere bakarak oyunu değiştirir mi, ya da bu vaatler seçmeni ne kadar etkiler?

CHP 2011 genel seçimindeki aşırı vaadleri neticesinde yüzde 26 oy alabilmişti. CHP'nin kendisine örnek aldığı ve 1980 sonrası dönemde aşırı vaad tekniğinin mucidi olan Süleyman Demirel ise iki anahtar ve yeşil kart karşılığında ancak yüzde 27'ye ulaşmıştı. Ben seçmenin bu seçimde de benzer bir reaksiyon vereceğini düşünüyorum. Seçmen vaade değil, ehliyet ve itibara bakarak oy veriyor. Eğer buralarda sorun yaşıyorsanız, sadece vaadlerle yeni seçmen kazanamazsınız.

"HDP BOŞUNA YORULMUŞ"

-HDP'nin açıkladığı seçim beyannamesi oy oranını nasıl etkiler, barajı geçmesinde etkili olur mu?

Bence HDP boşuna yorulmuş, çünkü HDP'ye oy vereceklerin hiç ama hiçbiri seçim vaadleriyle ilgilenmiyor. HDP seçmeninin zihninde rasyonel beklentilerle oy verme davranışı arasındaki bağ tamamen kopuk. Geleneksel HDP seçmeni 100 yıllık Kürt sorununa duyduğu tarihsel tepki nedeniyle oy verirken, yeni seçmenler ise daha çok öfke duydukları AK Parti'den "rövanşı alma" saikiyle oy verecekler. Boşuna yorulmuşlar. Her iki seçmen grubu da HDP'nin ne dediğine bakmaksızın oy verecek.

"MAYIS BAŞINDA SAHAYA ÇIKACAĞIZ"

-Son yaptığınız araştırmada partilerin oy oranları nasıl şekilleniyor, HDP barajı aşıyor mu, oy oranı nedir?

Son araştırmamızı yaptıktan sonra partiler adaylarını ve seçim beyannamelerini açıkladılar. Her iki gelişmenin de seçmen tercihleri üzerinde çeşitli ölçülerde etkisi olabilir. Bu nedenle Mayıs başında tekrar sahaya çıkacağız. O çalışmada daha gerçekçi tahminler yapmamız mümkün olacak. Bundan dolayı izninizle şimdi sonuç açıklamayayım. Yeni araştırmadan sonra kayuoyuna daha gerçekçi bir tablo sunabileceğiz.

"SEÇMENİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KOALİSYONA SICAK BAKMIYOR"

-Seçmen koalisyon olacağı endişesini taşıyor mu, bu sandığa nasıl yansır?

Endişe demesek bile, seçmenin büyük kısmının (yüzde 70'e yakın) tek parti iktidarı istediğini biliyoruz. Dolayısıyla hem iktidar, hem de muhalefet partilerinin seçmenlerinin büyük çoğunluğu koalisyona sıcak bakmıyor.

(Kaynak: İnternethaber)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Anar Genel Müdürü: HDP Boşuna Yorulmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (100)

  • H.K.TRABZON: KÜRTLER HDP OY VERECEK KADAR KÖR OLAMAZ. . KÜRTLERE BAKIŞ AÇISI MHP CHP NEYSE HDP AYNIDIR. HATTA HDP KÜRTLERİ TEHDİT EDER. . . BEN ASLEN BİR ADIYAMANLI OLARAK. KÜRTLERİN BU HATAYA DÜŞECEĞİNE İNANMIYORUM. 21 32 Yanıtla
  • niyet: Oylar hdp ye 35 17 Yanıtla
  • DOKTOR: Bu akp ve islamcı zihniyet ancak hdp sayesinde yok olup gidecektir. Hdp barajı kesinlikle aşacak bağnızlık , faşizm , islam bu ülkeden tamamen kalkacak. HDP bu ülkenin geleceğidir. kim hdp için çalışırsa elleri dert görmesin.. bir batmanlı olarak oyum HDP ye 35 9 Yanıtla
  • ulkucu: inadina oylar hdp ye 25 19 Yanıtla
  • yakamoz: Tokatlı bi türkmen atatürkçü olarak oyumm bu seçimde hdp ye hattaa sandığa kendimide atacamm hdp için... 34 7 Yanıtla
  • hdp: İslama ve faşizme karşı hdp 21 20 Yanıtla
  • Dicle firat: HDP %18 oy alacak :) 23 17 Yanıtla
  • işçi: bariş istiyen hdp ye savaş istiyen akp karar sizin 23 13 Yanıtla
  • agrili erhan: Kendini bilen din bilgisi olan bdp ye oy vermez bdp din düşmanıdır adaylari inceleyin ona gure oy verin ateist ermeni gay travesyi lezbiyen mason ne kadar dine karşı olan varsa aday göstermişler bunlara oy veren ALLAH A nasil hesap verecek 18 16 Yanıtla
  • bu seçimde vicdanim el verirse bende hdp liyim...: türk oglu türk 21 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement