Ankara: Buğday Taban Fiyatlarına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Ankara: Buğday Taban Fiyatlarına Tepkiler

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), açıklanan buğday fiyatlarının çiftçinin eline geçebilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) etkin bir müdahale alım politikası izlemesi gerektiğini bildirdi.

08.06.2006 16:12

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), açıklanan buğday fiyatlarının çiftçinin eline geçebilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) etkin bir müdahale alım politikası izlemesi gerektiğini bildirdi.

TZOB'dan yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday taban fiyatı 37.5 kuruş, primin ise 3.5 kuruş olarak belirlendiği hatırlatılarak, TMO'nun bu fiyatı asgari fiyat olarak uygulaması ve baremlerle fiyatları düşürmemesi halinde, çiftçinin eline primle birlikte 41 kuruş geçeceği belirtildi. Daha önce TZOB'un yaptığı çalışmada, buğday maliyetinin 41 kuruş olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:

"Birliğimizin belirlediği maliyet dikkate alındığında, açıklanan fiyat, primle birlikte çiftçinin ancak maliyetini karşılayabilecek düzeyde kalmaktadır. Bu durumda, hiç olmazsa, açıklanan fiyatın çiftçinin eline geçebilmesi için TMO'nun daha dikkatli olması gerekmektedir. TMO, her şeyden önce, etkin bir müdahale alım politikası izlemelidir. Borsa alımlarında oluşabilecek kuyruklar da dikkate alınarak, bu gibi yerlerde alım merkezleri açılmalıdır. Ayrıca, baremler dolayısıyla ürünün bu fiyatların altında bir fiyatla çiftçiden alınması uygulamasına son verilmelidir."

TZOB'dan yapılan açıklamada, TMO'nun alım fiyatlarının yanında satış fiyatlarını da mutlaka açıklaması gerektiği vurgulanarak, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan satışların denetimleri titizlikle yapılması ve alınan ürünün iç piyasada satışının önlenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, son 1 yılda gübrede yüzde 15, mazotta yüzde 20, ilaçta yüzde 16 oranlarında artışlar olduğu, ancak buna karşılık, prim de dikkate alındığında, buğday fiyatındaki artışın yüzde 7.9 oranında kaldığı hatırlatıldı. Açıklamada, prim miktarının artırılması, 2005 yılı DGD'si, 2006 yılı gübre ve mazot desteklerinin biran önce belirlenerek ödenmesi de talep edildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ankara: Buğday Taban Fiyatlarına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement