Ankara'nın Başkent Oluşunun 90. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Ankara'nın Başkent Oluşunun 90. Yıl Dönümü

Ankara\'nın Başkent Oluşunun 90. Yıl Dönümü

Ankara'nın Başkent oluşunun 90.yıl dönümü Ankara'da gerçekleşen çeşitli törenlerle kutlandı.

13.10.2013 13:14

Ankara'nın Başkent oluşunun 90. yıl dönümü Ankara'da gerçekleşen çeşitli törenlerle kutlandı.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Benim gönlümde bambaşka yeri vardır" dediği ve Kurtuluş Savaşı'nı yönetebileceği güvenli bir merkez olarak seçtiği Ankara'nın başkent oluşunun 90. yıl dönümü kutlamaları Ulus Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı.

Çelenk konulmasının ardından öğrencilerin şiir okumasıyla devam eden törende konuşan Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkıp Erzurum ve Sivas kongrelerini yaptıktan sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldiğini ve Dikmen'de Ankaralılarca coşkuyla karşılandığını hatırlattı.

Ankaralıların tek ses ve vücut olarak Mustafa Kemal Atatürk'e "Biz varız" dediklerini kaydeden Ulutaş, Ankara'nın Başkent oluşunda dünyadaki bir çok ülkelerin siyasi bir süreçle veya siyasi bir kararla Başkentlerini belirlediklerini ancak Ankara'nın siyasi bir karar dışında tamamen milletin iradesinin tecellisi ve tarihi sürecin sonucunda Başkent olduğunu kaydetti.

GÖKŞİN: "ANKARA BİR ÇOK ALANDA BAŞKENTLİK YAPIYOR"

Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin ise 90 yıl önce bugün takvimdeki tarihin geçmişten geleceğe gururla açılan bir sayfayı temsil etmekte olduğunu vurguladı. Bu tarihin Cumhuriyet'in tarihinin başlangıç miladı olduğunu belirten Gökşin, "Bu tarih Ankara'nın Başkent oluşunun 90 yıllık zaferidir. Başkentimizin doğum günüdür. Hepimizin bildiği gibi geçmişte yaşanan olaylar geleceği şekillendirir. Ankara'nın Başkent oluşu aslında yeni bir Ulus yeni bir devlet yeni bir Türkiye'nin başlangıcı olmuştur" diyerek konuşmasına başladı.

Ankara'nın Başkent olarak 100 yaşına doğru geri sayıma geçtiği şu günlerde Ankara nüfusunun artık milyonlarla ifade edildiğini kaydeden Gökşin, "Bugün ise Ankara metropolleşen şehre sanayiden ticarete üniversitelerden hastanelere, bir çok alanda Başkentlik yapıyor" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ankara'nın Başkent Oluşunun 90. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement