Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru - Son Dakika
Teknoloji

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Apple ve Qualcomm\'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Tüm dünyada yakından takip edilen Apple ile Qualcomm arasındaki davada iki şirket, uzlaşmaya varılacağını ve aralarındaki tüm davaların kapatılacağını açıkladı. Yaşanan olaylar ve kamuya duyurulan detaylar, Apple'ın ilk 5G telefonu için bazı önemli soruların ortaya çıkmasına neden oldu.

17.04.2019 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Apple, akıllı telefon modemleri için haksız tazminat talep ettiği iddiasıyla Ocak 2017'de Qualcomm'a dava açtığını açıklamıştı. Bunun üzerine Qualcomm, iPhone'ların Apple'ın patent ihlalleri yaptığı gerekçesiyle kilit pazarlarda yasaklanmasını sağlamaya çalışmış ve bazılarında başarılı olmuştu. Hatta Qualcomm, Apple'ın özel teknolojisini çaldığını ve ana rakibi Intel'e verdiğini bile iddia etmişti.

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Davada gelinen son noktada Apple, Qualcomm'a açıklanmayan bir miktarda ödeme yapmayı kabul etti ve iki şirket, 2 yıl daha uzatılabilecek 6 yıllık bir küresel patent lisansı anlaşması yaptı. Anlaşma aynı zamanda Qualcomm'un Apple'a yonga tedarik etme şartlarını da içeriyor. Anlaşma ile ilgili olarak Intel, 5G akıllı telefon modem işinden çıkacağını açıkladı.

Dava artık sonuçlandı fakat hâlâ yapılan anlaşmaların ve gelecekteki ilişkilerin nasıl yürüyeceğine dair soru işaretleri var. İşte en çok merak edilen 5 soru.

1. Apple, neden birdenbire ödeme yapmayı seçti?

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Geçtiğimiz son iki yılda Apple, Qualcomm ile mücadelesinde her yola başvurabilecekmiş gibi bir tavır takınmıştı. Dava devam ederken Qualcomm'a tüm telif hakkı ödemelerini yapmayı kabul etti ve yalnızca iPhone XS için Intel modemlerini kullanmaya devam etti.

Qualcomm CEO'su Steve Molenkopf, Kasım ayında iki şirketin karar aşamasında olduğunu söylemişti ancak Apple'ın avukatı "Aylardır görüşme olmadı" diyerek yanıt verdi. İki şirket arasındaki mücadele göz önüne alındığında davanın ikinci günde sonuçlanması, insanlar tarafından garip karşılandı. Apple'ın her şeyi bırakıp bu kadar kolay bir şekilde uzlaşmaya razı olmasını sağlayanın ne olduğu merak konusu.

2. Intel, Apple'ın kararını nasıl etkiledi?

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Apple ve Qualcomm'un anlaşmalarını açıklamalarından saatler sonra Intel, 5G modem işinden çıkacağını söyledi. Teknoloji devinin bu açıklamayı anlaşmayla aynı gün yapması dikkat çekti. John Gruber, Daring Fireball adlı blogunda Apple'ın Intel'in 5G akıllı telefon modem işinden ayrılmasından dolayı Qualcomm ile anlaştığını ya da Qualcomm ile Apple'ın anlaşmasından sonra Intel'in pazardan çıktığı teorilerini ortaya attı. Gruber, Intel'in ayrılışının bunda etkili olduğunu öne sürüyor ancak Bloomberg bunun tersini söyleyerek Apple'ın Intel'in 5G modemlerinin merak uyandırmayacağına karar verdiğini belirtiyor.

3. Anlaşmanın şartları neler?

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Anlaşmanın Qualcomm'un kazançlarına 2 dolarlık bir katkı sağlayacağı biliniyor ancak Apple'ın şimdi ne kadar ödeme yapmayı kabul ettiği ya da Qualcomm'un yongaları ve patentleri için gelecekte ne kadar ödeme yapacağı bilinmiyor. AB'nin Qualcomm'a geçmişte Apple ile yaptığı benzer bir anlaşma için 1,2 trilyon dolarlık para cezası kesmesi nedeniyle eski anlaşmanın şartları geçerli değil. Ancak yeni anlaşma, yine de Apple'dan satın almaya karar verdiği yonga setlerine yönelik diğer taahhütleri içerebilir. Geçmişte Apple, hem Qualcomm hem de Intel'den modem siparişleri vermişti.

4. İlk 5G iPhone'u ne zaman göreceğiz?

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Şu anda Samsung Galaxy S10 5G dahil olmak üzere duyurulmuş 5G akıllı telefonların çoğu, Qualcomm markalı modemleri kullanıyor ve Apple yakında bir 5G iPhone çıkarmak isterse bunlara katılmaktan daha az seçeneğe sahip olacak gibi görünüyor. Apple'ın bu yılki iPhone'ları piyasaya sürmesine sadece 5 aylık bir süre kaldı. Apple'ın o zamana kadar yeni iPhone'lara entegre edilmiş bir 5G modeme sahip olma ihtimalinin düşük olması, Bloomberg'e göre Apple'dan ilk 5G telefonları 2020 yılına kadar göremeyebileceğimiz anlamına gelebilir.

5. Apple, ne zaman kendi 5G modemlerini yapacak?

Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru

Apple, 5G modemleri için yalnızca Qualcomm'a güvenmek istemiyor. Samsung ve MediaTek ile konuştuğu zaten biliniyor ve Huawei, iki şirket arasında henüz bir görüşme olmamasına rağmen Apple'a yonga satmaya açık olduğunu söyledi. Ancak uzun vadede Apple, Intel'in pazardan çıkmasıyla birlikte Intel'in modem IP'sini satın alarak kendi 5G yongasını geliştirmeyi planlıyor olabilir. Bir analistin Bloomberg tarafından alıntılanan söylemine göre Apple, üç yıl kadar kısa bir süre içinde kendi modemlerini üretmeye hazır olabilir.

Bu sorulardan en azından bazılarının cevapları kısa süre içinde gün yüzüne çıkacaktır. Sonuç olarak dava neticesinde uzlaşılan durumların iki şirket arasındaki lisanslama düzenlemeleri için büyük etkileri olabilir. Ancak dünkü sürpriz duyuruya yol açan şirket içi kararlar, anlaşmanın sonrasında akıllı telefon modem pazarını yıllarca şekillendirecek olmasına rağmen asla kamuya açıklanmayabilir.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Apple ve Qualcomm'un Sürpriz Anlaşmasının Ardından Gelen 5 Önemli Soru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement