Avro Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Avro Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanları Toplantısı

Avro Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanları Toplantısı

İrlanda ve İspanya yardım programından çıkma yolunda

14.10.2013 22:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lüksemburg'da bir araya gelen Avro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları, kriz nedeniyle yardım almak zorunda kalan İrlanda ve İspanya'nın iyi yolda olduğu mesajını verdi.

Avro Bölgesi bakanları, kriz nedeniyle çıkmaza giren ve kendi ayakları üzerinde duramayan ekonomileri için Avrupa Birliği'nden ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım almak zorunda kalan İrlanda, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın durumunu masaya yatırdı.

Avro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, İrlanda ve İspanya'nın programlarının aralıkta sona ereceğini hatırlatarak "Ekonomik ve bütçesel görünümde düzelme var. Finans sektöründe reform yapıldı ve mali konsolidasyon çabaları gerçekleştirildi" dedi.

Gözden geçirme sonucunda İrlanda için 2,3 milyar avronun serbest bırakılacağını söyleyen Dijsselbloem, İspanya için ise ödeme ihtiyacı bulunmadığının altını çizdi.

Dijsselbloem, bu iki ülke için çıkış stratejilerini kasımdaki toplantıda tartışacaklarını söyledi.

Portekiz'in programının da 2014 ortasında sona ereceğini kaydeden Dijsselbloem, gerçekleştirilen reformların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti.

Avro Bölgesi, Portekiz'in çıkış stratejisini 2014'ün ilk çeyreğinde ele almayı öngörüyor. Dijsselbloem, Portekiz'in reform hızını ve mali konsolidasyonu koruması gerektiği uyarısında bulundu.

Acil fonlardan 240 milyar avro aktarılan Yunanistan'ın durumu ise aralık ya da ocakta ele alınacak. Bu ülke için reform sürecinin yolunun uzun olduğunu belirten Dijsselbloem, "Yunanistan program şartlarına uyduğu sürece Avro Bölgesi uygun desteği sağlamaya hazır" ifadesini kullandı.

Lüksemburg'daki toplantıda henüz istenen ilerlemenin sağlanamadığı konuların başını ise bankacılık birliği çekti.

Avro Bölgesi bakanları, zorda olan bankaların yeniden yapılandırılması ya da kaynak aktarımı sağlanması için ortak fon yaratılmasının yollarını aradı. Almanya'nın başını çektiği bazı ülkelerin çekincelerinin bulunması bu konuda hızlı ilerleme sağlanmasını engelliyor. Almanya, bu yönde bir adımın yasal temellerine şüpheyle yaklaşmayı sürdürüyor.

Dijsselbloem, görüşmelerin teknik detaylar üzerinde ilerleme sağlamayı amaçladığını ancak henüz genel bir anlaşma sağlanmadığını söyledi.

AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de ortak fonun son çare olduğunu belirterek, "Vergi mükellefleri korunmalı, mali istikrar sürdürülmeli" diye konuştu. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avro Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement