Avustralya Başbakanı Turnbull Londra'da - Son Dakika
Güncel

Avustralya Başbakanı Turnbull Londra'da

Avustralya Başbakanı Turnbull Londra\'da

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avustralya ile kapsamlı ikili ticaret anlaşması imzalanmasının ülkesi için öncelik taşıdığını söyledi.

10.07.2017 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avustralya ile kapsamlı ikili ticaret anlaşması imzalanmasının ülkesi için öncelik taşıdığını söyledi.

May, İngiltere'ye ziyarette bulunan Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile Başbakanlık binasında görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İngiltere Başbakanı May, görüşmede, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunu ticari ilişkiler çerçevesinde ele aldıklarını belirtti.

May, "Bugün, dünya sahnesindeki ticaret de dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki iş birliğimizi nasıl ilerletebileceğimizi konuştuk. İngiltere ve Avustralya, birbirlerinin ekonomik başarılarında rol oynayan önemli ticaret ortakları ve yatırımcılarıdır." dedi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlü olduğunu ve geliştiğini söyleyen May, bu ilişkinin değerinin de yaklaşık 14 milyar sterlin olduğunu anımsattı.

AB'den ayrılırken bu ilişkinin derinleştirileceği sözü veren May, "Brexit görüşmelerimiz iyi başladı. Başbakan Turnbull'a da Avustralya ile kapsamlı ikili ticaret anlaşması yapılmasının İngiltere için öncelikli olduğunu açıkça belirttim." diye konuştu.

İngiltere Başbakanı May ayrıca iki ülke arasında ticaret anlaşmasının sağlanması yönündeki görüşmeler çerçevesinde İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox'un gelecek aylarda Avustralya'yı ziyaret edeceğini duyurdu.

Avustralya, İngiltere ile serbest ticarete "hevesli"

Avustralya Başbakanı Turnbull da ülkesinin, Brexit'in ardından mümkün olan en kısa sürede İngiltere ile ticaret anlaşması imzalamaya hevesli olduğunu belirtti.

Ülkesi ile İngiltere arasındaki yakınlığın giderek daha da kuvvetlendiğini dile getiren Turnbull, "İngiltere ile ekonomik anlaşma yapmaya hazır halde bekliyoruz. Brexit başarıldığında, serbest ticaret anlaşmasının hızla kabul edilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz." dedi.

Ekonomik refahın yolunun ortak pazarlar ile serbest ticaretten geçtiğini söyleyen Turnbull, "Biz Avustralyalılar hızlı hareket ederiz, oyalanmayız. Çok netizdir. İngiltere ne kadar hızlı davranırsa biz de o kadar hızlı davranacağız. İngiltere'nin yasal olarak serbest ticaret anlaşması yapabildiği en kısa sürede bir anlaşma sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.

Brexit kararının ardından kısa bir süre sonra ülkeyi ziyaret eden Avustralya Ticaret, Turizm ve Yatırım Bakanı Steven Ciobo, Brexit'in ardından yeni bir ticaret anlaşması sağlanması için iki ülke arasında "ticaret çalışma grubu" oluşturulduğunu duyurmuştu.

Avustralya Başbakanı Turnbull de Brexit'in ardından yaptığı açıklamada, ortak çıkar sağlayacak bir ortaklık kapsamında İngiltere'nin AB'den ayrılık kararından faydalanmak istediğini dile getirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya Başbakanı Turnbull Londra'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement