Ay Ay Bebek Gelişimi - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebek gelişiminin standart aşamaları tipik olarak üç aylık zaman dilimlerine ayrılmaktadır. Bir bebeğin hayatının ilk üç ayı yenidoğan dönemi olarak adlandırılır.

06.02.2020 15:15  Güncelleme: 17:40
İlandır

Bebeğinizin bu döneminde, bebek hareketliliği temellerinde ilerlemeye başlayacaktır. Yeni doğmuş bir bebek dünyaya ilk geldiğinde, genellikle ağlayarak ihtiyaçlarını dile getirecek ve buna ek olarak bebeğinizin ilk gülümseme izlerine de rastlayacaksınız.

Bebeğinizin dördüncü ayında, birçok heyecan verici gelişme ile karşı karşıya kalacaksınız. Yaklaşık dört ay içinde, bebeğiniz diş çıkarma aşamasına gelecektir; bu durum aşırı salya akması ve ağlamada bir artış ile karakterize edilebilir. Bu yüzden, çocuğunuza güvenli oyuncaklar vermek bebeğinizin diğer ev eşyaları üzerinde oluşan ilgisini engelleyecektir. Ayrıca bu dönem içerisinde bebeğinizin sizinle olan iletişimi de gelişecek ve minik gevezeliklere başlayacaktır.

Bebeğinizin altı ve dokuz aylık dönemi içerisinde yeme düzeni ve alışkanlıklarında farklılıklar oluşmaya başlayacaktır. Bu altı aylık dönemde, bebekler çok daha hareketli bir hale gelecektir. Bu dönemi içiniz rahat bir şekilde atlatmak, ilerlemelerini ve eksikliklerini tanıyabilen bir çocuk doktoru ile yakın ilişki kurmak sizin açınızdan çok daha sağlıklı olacaktır.

Uzmanlar genellikle ebeveyenlere ilk altı ay boyunca bebekler ile aynı odayı paylaşmalarını önerir, çünkü sadece emzirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bebeği SIDS'e (Ani Bebek Ölüm Sendromu) karşı da korur. Yataklarında uyuyan bebekler için mutlu veya rahat olmayan ebeveynler, bebek karyolasını yatağının yanına yerleştirebilir.

Bebeğinizin ilk birkaç haftasında bir şeylerin farkında olmadığını sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Günün büyük bir bölümünde uyuyor olabilir ancak uyanık olduğu zamanlar dünyasını ve ailesini keşfetmeye çalışacaktır.

Hamileliğinizin 28. haftasından itibaren, yeni doğmuş bebeğiniz hem sizin vücudunuzun hem de dış dünyadaki seslerin sesini duymaya başlamıştı. Bir aylık bebeğinizin işitmesi tamamen gelişmiş bir durumdadır ve tanıdık seslere karşı tepkiler vermeye başlamıştır. Ayrıca bebekler bu dönem içerisinde 18 ila 45 santimetreye kadar olan uzaklıktaki nesnelere odaklanabilmektedirler. Yenidoğan bebekler birinci ayını tamamlarken başta kilo kaybı yaşayacaktır, bu ay içerisinde ise 4-7 gram arası bir kilo artışları olmaktadır.

Yenidoğan bebeklerin bu dönem içerisinde duyularını kullandığı bilimsel olarak bilinmektedir. Koku alma duyuları bu dönem içerisindeoldukça hassasdır ve kendi annesinin göğüslerinin kokusu ile başka bir kişinin kokusu arasındaki farkı farketmesi olasıdır. Bebeklerin yetişkinlere oranla daha fazla tat tomurcukları bulunmaktadır, bu yüzden anne sütünün tadına göre refklesler gösterdiğinde şaşırmamalısınız.

Yenidoğan bebeklerin düzenli olarak bir uyku programları olmamasıyla beraber düzenli ve sağlam bir uyku oluşturmak yaklaşık olarak 12 haftanızı alacaktır. İlk günlerde rahimdeyken bulunduğu pozisyonda uyuyacak; takip eden haftalarda yavaş yavaş 'açılacak'. Ayrıca yetişkinlerin aksine, yeni doğmuş bebekler gürültülü bir ortamda uyuyabilir ve genellikle gürültüde uyumayı da tercih etmektedirler. Yeni doğan bebekler 24 saatlik bir süre içinde 14 ila 20 saat uyuyacaktır. Uykuları bu süre zarfında genellikle bir ila üç saatlik kısa sürelerde gerçekleşir. Bebeklerin gece gündüz kavramını bilmediklerini göz önünde bulundurarak ilk zamanlar için bir uyku programı biraz havada kalacaktır.

Bebeğinizin göbek bağı çok sert olup, sinir lifleri bulunmamaktadır. Göbek bağı düşene kadar düzenli bir temizlik sağlamalısınız. Ilık su ve organik bir bez yardımıyla bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Göbek bağı genellile bir ila on gün içerisinde düşmektedir. Göbek bağında veya etrafında bir kızarıklık durumu mevcut ise ya da koku varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bu dönem içerisinde bebeklerin çoğu gece gündüz iki ila dört saatte bir uyanmaya devam edecektir. Ayrıca bebekler ilk ayda olduğundan daha fazla uyanık zaman geçirmeye başlayacaklardır. Ortalama olarak, bebek 24 saattin içerisinde yaklaşık 16 saatini uykuda geçirecektir, ancak bu sadece ortalama bir zamandır. Bazı bebekler 22 saatini uykuda geçirirken bazı bebekler ise sadece 12 saatini uyuyarak geçirir, her iki durum da normaldir.

Bebeğiniz artık gülümsemeye başlayacak ve bu dönemde sesleri algılayarak başını o yöne çevirmeye başlayacaktır. Yüzleri seçmeye başlayarak, insanları uzaktan tanımaya başlayarak, kafasını yukarı yavaş yavaş kaldırarakkendini ittirmeye çalışacaktır.

Bebeğinizi yeterince emziremediğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Bunu anlayabilmenizin birkaç basit yolu var ve en belirgin olanı bebek bezleridir. Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, 24 saatlik bir süre içerisinde altı ila sekiz kez bezinin değişmesi gerekecektir. Emzirilen bebeklerin bezleri, biberonla beslenen bir bebeğinki kadar kötü kokmaz! Bebeğin idrarı koyu sarı renkteyse ve dışkıları seyrek veya oldukça sertse, bebeğiniz yeterli süt almıyor olabilir ve anne sütünüzü artırmanın yollarını aramaya başlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu daha sık beslemektir! Bebeğiniz için yeterli sütün diğer belirtileri ise parlak gözler ve uyanıklık, sağlıklı görünümlü bir cilt, kilo ve boyun orantılı bir şekilde artmasıdır. Bebek maması ile beslenen bebeklerde aşırı beslenme çok daha yaygın bir süreçtir.

3 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde parmaklarını daha esnek ve koordineli kullanmaya başlayacaktır. Ona bir nesneyi sunduğunuzda kapalı bir yumruk ile nesneyi tutmaya çalışacaktır. Bu konuda bebeğinizin gelişimine destek olmak için küçük nesneleri dairesel hareketler ile oynatabilirsiniz.

Bebeklerin baş ve boyun kontrolünü geliştirmeye teşvik etmek için yüz üstü oynaması gerekir; sürünmeyi öğrenmek için bu güce ihtiyaçları vardır. Baş ve boyun kontrolü diğer pozisyonlarda öğrenilebilse de, sert bir zemin üzerinde oynaması ideal bir seçenektir.

Üç ila dört ay arasında, çocuğunuzun uykuları belli bir düzene girmeye başlayacak. Bu yaştaki birçok bebek gece boyunca uyuyabilir, ancak hala ara sıra beslenmeleri gerekecektir. İlk üç ayda bebeklerin haftada 170 g ile 225 g arasında bir kilo artışı olması gerekmektedir.

Beynin el-göz koordinasyonunu yöneten ve bir kişinin nesneleri tanımasına izin veren kısmı olan paryetal lob bu dönemde hızla gelişmeye devam edecektir. Artık işitme, dil ve kokuya yardımcı olan geçici lob da daha alıcı ve aktif bir hale gelecek. Bebeğiniz şimdi sesinizi duyduğunda, doğrudan size bakacak, kıkırdamaya veya konuşmaya çalışacaktır.

Bu dönemde ona küçük okumalar yapabilirsiniz. Muhtemelen anlamayacağı aşikar ancak bebeğinizin dil ritmi için bir kulak geliştirmesine yardımcı olacaktır. Aslında, sesinizin perdesini değiştirmek, aksan yapmak, şarkı söylemek ve seslendirmeyi kullanmak, sizinle bebeğiniz arasındaki işitsel bağlantıyı çok daha uyarıcı bir hale getirecektir. Ancak bu noktada yaş kurallarına körü körüne bağlanmanıza gerek yok; net, keskin görüntüler ve parlak renkler içeren büyük çocuklar için tasarlanmış kitaplar bebeğinizi fazlasıyla büyüleyecektir. Olanlara bir anlam veremeyecektir ama ikiniz için de eğlenceli olacaktır.

Bu, sözel stimülasyonun bebeğiniz için özellikle önemli olduğu hassas bir zaman dilimidir. Anı yakalayın; onu çeşitli kelimeler ve seslerle meşgul edin. Son araştırmalar, daha yüksek zeka seviyelerini, çocuğun yaşamın ilk yılında kaç kelime duyduğuna bağlamaktadır.

4 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık dört aylık oldu ve gözle görülür bir gelişine şahit oldunuz. Bu dönemde bebeğiniz artık çevresini keşfetmeye istekli bir hale gelecek. Gelişimine destek olmak için farklı dokularda, çingıraklı ve sallanmalı oyuncaklar vermeye başlayabilirsiniz. Ancak bebeğinizi bu dönemde karnını doyurmak zor olmaya başlayabilir. Çünkü artık çevresinde olan bitenleri farkına varmaya başlayacak ve artık onun için her şey dikkat dağıtıcı bir noktaya ulaşacaktır. Dikkat dağıtıcı etkenlere karşılık bebeğinizi daha sakin ve sessiz bir ortamda beslemeniz size yardımcı olacaktır.

Bebeğinizin fiziksel gelişimine midesinin büyümesi de eklendi. Her öğününde daha fazla tükettiği için öğünlerinde azalma görülecek ve kilo kaybı yaşayacağı için endişelenmenize gerek olmasın, çünkü bu dönemde kilo almaya devam edecek.

Bebeğiniz bir çok şeyi keşfederken sizde onunla oluşturduğunuz bağ sayesinde onu keşfetmeyi öğreneceksiniz. Bebeğiniz artık açlık, acı, yorgunluk belirtilerini göstermek için farklı şekilde ağlamaya başlayacak ve bunu anlamanız ise kolay bir hale gelecektir.

Bebeğiniz, ağzınızın hareketleri ile duyduğu sesler arasında bir bağlantı kurmaya başlayacak ve konuşma becerilerinin ilk adımı olarak, sesinize karşılık verme amacıyla sesler çıkaracaktır. Bu süreci biraz daha eğlenceli bir durumdan ziyade eğitici olarak kullanabilirsiniz. Bebeğinizi yüz ifadesini ve seslerini taklit ederek size yanıt vermesi için teşvik edebilirsiniz. Bebeğiniz için anlamsız sesler çıkarmak yerine onunla bir yetişkin gibi konuşmaya çalışmanız çok daha iyi olacaktır. Bebeğiniz ses çıkardığında tepki verir ve bir şey söylemeye çalışırsa, dilin önemini öğrenecek ve sebebini ve etkisini anlamaya başlayacaktır. Söylediklerinin bir fark yarattığını fark etmeye başlayacak, gülümsemek veya kaşlarını çatmak gibi bazı hareketleri ve yüz ifadelerini kopyalayacaktır.

Bebeğinizin duyuları bu dönem içerisinde daha hassas bir gelişim kaydedecektir. Bu ay kırmızı ve turuncu gibi benzer tonları ayırt etmeye başlayacaktır.

5 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin gelişimini en net görebileceğiniz aylara giriş yapmış olacaksınız. Bu ay onlar için bol bol gülme ve kıkırdama ayı olacak. Bebeğiniz dikkat çekmeye çalışmaya başlayacak ve artık adını tanır hale gelecek ve ona seslendiğiniz zaman dikkatini size vermeye başlayacaktır.

Bebeğinizin sizinle, başkalarıyla ve çevresiyle etkileşim kurma yeteneği her geçen gün daha da gelişecek. Bu aşamada, basit eylemlerin sonuçları olduğunu anlamaya başladığında sizinle küçük oyunlar oynamaya başlayacaktır. Komik ifadelere veya pozisyonlara gülecek ve sizi de güldürmeye çalışacaktır.

Bebekler duygularını yetişkinlerle aynı karmaşık şekilde ifade edemezler. Kızgın, bıkkın veya mutlu olduklarını bilmelerine rağmen, ilk birkaç ayda aşkı veya mizahı ifade edemeyecek, ancak bu aydan iitbaren bu duyları tanımaya başlayacaktır. Beş aya kadar bebeğiniz, kucağa alınmak istediğinde kollarını kaldırarak ve odadan çıkarken ağlayarak sizinle bağlarını geliştirecek. Ayrıca size sarılmalar ve öpücükler verecektir

Bebeğinizyer çekimini farketmeye başlayacak. Bu yüzden nesneleri döngü içerisinde yere atma eğiliminde olup, nesneleri keşfetmek için ağızlarınız kullanmayı keşfedecekler. Kavrayabildikleri her şeyi ağıza koyma eğilimindeler, bu yüzden eline geçen her nesnenin temiz olduğundan emin olmalısınız. Bünyeleri henüz çok hassas ve her türlü sağlık problemine açık olacak. Tabii ki bu süreçte tehlikeli nesnelere karşı dikkatli olmak zorundasınız. Bu yüzden oyun sırasında bebeğinizi yalnız bırakmamaya özen göstermelisiniz.

Bebeğiniz bu dönemde yardım almadan anlık olarak oturmaya başlayacaktır. Bunun için dikkatli olmalısınız, olası bir düşüşü yavaşlatmak ve destek sağlamak için etrafına yastıklar ile bariyer yapabilirsiniz.

Bebeğinizin bu dönemden sonra kilo alma durumları 140 g ile 1710 g arasında gidip gelecektir. Bu süreçte önemli olan bebeğinizin ne kadar kilo aldığı değil, düzenli olarak ne kadar geliştiğidir. Her bebek için bu oranlar farklıdır, eğer bebeğinizin hızlı ya da olması gerektiğinden yavaş bir gelişim süreci geçirdiğini düşünüyorsanız çocuk doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

6 Aylık Bebek Gelişimi

bu aydan itibaren değişmeye başlar. Sağlık Bakanlığı, bebeğinizin ilk altı ayı için anne sütü ile beslenmesini desteklemektedir. Eğer anne sütüne karşı sağlıksal bir problemi söz konusu ise mama dışında bu aylar içinde katı gıdaya geçilmemesi gerektiği görüşünü öne sürmektedir. Bebeğiniz ilk altı ay boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besinleri anne sütünden ya da mamadan almaktadır.

Bebeğinizin sindirim sistemi henüz onu koruyacak yeterli bir düzeye ulaşmamaktadır. Herhangi bir katı gıdadan kolayca enfeksiyon kapabilir ve bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için tattığı katı gıdaya fazla reaksiyon gösterebilir. Bebeğinizin yeterli beslenmediğini düşünüyorsanız emzirme zamanlarınızı artırabilirsiniz ya da mama desteği için doktorunuzdan onay alarak destek sağlayabilirsiniz. Bebeğinize altı aylıktan önce katı yiyecekler vermeye kararlıysanız eğer önce çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Bebeğinizi katı gıda ile beslemeye başladığınızda onun için heyecan verici bir macera başlıyor demektir. Herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığını belirlemek için her yeni yiyeceği tanıtmak arasında birkaç gün beklediğinizden emin olun.

Bebeğinizin bu dönemde el kontrolü bir nesneyi kendisine doğru çekebilecek kadar gelişecektir. Oyuncak almayı öğrendikten sonra, bir elden diğerine hareketli nesneler ile oynamaya başlayacak ve bir şeyi bırakmanın onu almak kadar eğlenceli olduğu da keşfedecektir. Sebep ve sonuç kavramını anladıktan sonra, bebeğinizin dünyası daha ilginç hale gelecek ve sizin için her şey daha karmaşık olacaktır.

Bebeğinizin sol ya da sağ elini kullanıp kullanmadığını söylemek için henüz çok erken. Bu aşamada, çoğu bebek bir elini bir süre tercih eder ve sonra diğer eline geçer. Sol veya sağ elini, iki ila üç yaşına gelene kadar belirleyemeyeceksiniz.

Bu dönem artık onun için hareketlenmeye başlama vakti. Kendini döndürmeyi öğrenmeye başlayacak ve kasları gittikçe güçlenecek. Altı ayda bebeğiniz dünyayı neredeyse sizin kadar iyi görecek ve duyacaktır. İletişim becerileri de onunla doğru orantıda gelişmektedir, anlamlı sesler çıkarmaya başladıkları bir dönemi kapsayacaktır.

Bebeğiniz önümüzdeki birkaç yıl içinde daha birçok gelişim aşamasına ulaşacak ve gelişimini izlemekten keyif alacaksınız. 0-6 aylık döneminde bebeklerinizin fiziksel farklılıklarını değerlendirmek adına bebek gelişim tablosundan yararlanabilirsiniz. Unutmayın, her bebek farklı şekilde gelişir ve çok çeşitli "normal" vardır.

Son Dakika Advertorial Sondakika Ay Ay Bebek Gelişimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement