Bakan Elvan, ekonomide yeni yol haritasını madde madde anlattı: Reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Elvan, ekonomide yeni yol haritasını madde madde anlattı: Reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomide izlenecek yeni yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Makro ekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarına çok önem verdiklerini belirten Bakan Elvan, "Reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız" dedi.

17.11.2020 18:36  Güncelleme: 00:24

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomide izlenecek yeni yol haritasını madde madde anlattı.

Makro ekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarına çok önem verdiklerini dile getiren Bakan Elvan, "Yol haritamızın genel çerçevesini bunlar oluşturuyor. Bizim de makul gördüğümüz, haklı gördüğümüz hangi konu varsa, reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız" dedi.

"TÜRKİYE'NİN YATIRIMCILAR AÇISINDAN CAZİBE MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ"

Bakan Elvan, istişareye sonuna kadar açık olacaklarını belirterek, "Hiçbir vatandaşımızın kafasında en ufak bir kaygı olmasın. Kapılarımız 24 saat açık olacak" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olmasını istediklerini ifade eden Elvan, "Bu noktada atılması gereken adımları kararlılıkla atacağız" dedi.

DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURUMLARIN BAĞIMSIZLIĞI

Düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlığı hakkında da konuşan Elvan, "Başkanlarımıza 'kanun ne diyorsa, neyi emrediyorsa onu yapacaksınız' dedim." diye konuştu.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI

Düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlığına ilişkin sorulara da yanıt veren Elvan, Bankacılık Kanunu'nun 82'nci maddesinde yer alan "BDDK, kendisine verilen düzenleme ve denetlemeyle ilgili görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır" hükmüne işaret etti.

Bakan Elvan, kanunun gayet açık olduğunu söyleyerek, "BDDK ve SPK başkanımızla da görüştüm. Kendisine aynen şunu ifade ettim; 'Kanun neyi söylüyorsa, neyi emrediyorsa onu yapacaksınız' dedim. Merkez Bankası Kanunu da açık, elbette bağımsızdır, bu konuda daha fazla söyleyecek bir şeyim yok diye düşünüyorum." dedi.

"BAKANLIKLARLA SIK SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ, YOL HARİTAMIZI TARTIŞACAĞIZ"

Elvan, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesinde mutlaka Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı'nın da olması gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neticede kalkınmadan bahsediyorsak bu konuda Başkanımızın bu işin içinde olması gerekiyor. Diğer taraftan, geçmişteki Ekonomi Koordinasyon Kurulundan bahsedildi. Bu konulara yönelik olarak hangi bakanlıklar var diye düşündüğümüzde, Ticaret, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarımız var.Bu 4 bakanlığımızla mali yapımıza yönelik, diğer konulara yönelik sık sık bir araya gelmemiz, koordineli çalışmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte 4 bakanlık ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı başta olmak üzere çok yakın çalışma ve koordinasyon içinde olacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bakış açısıyla başka bakanlığımızın görüşleri örtüşmeyebilir. Bu bakanlıklarla sık sık bir araya geleceğiz, yol haritamızı birlikte konuşacağız ve tartışacağız."

"VERGİLERDE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAK SON DERECE ÖNEMLİ"

Gelir vergisi ve kurumlar vergisinin tek kanunda toplanmasına yönelik önerileri de değerlendiren Lütfi Elvan, geçmişte bu konuda bir çalışma yapıldığını anımsattı.

Elvan, bu konuyu ekibiyle henüz tartışmadığını ancak önemli olduğunu belirterek, "Özellikle vergilerde öngörülebilirliği sağlamak, sadeleştirme, basitleştirme ve vatandaş memnuniyeti son derece önemli. Bu hususları arkadaşlarımızla çalışalım, bu konuda öngörülebilirliği daha da artıran daha da şeffaf yapıda sistemi ortaya koyacak çalışmayı yaptıktan sonra sizlerle paylaşalım." diye konuştu.

Bakan Elvan, Kamu İhale Kanunu'na yönelik eleştirilere de yanıt verirken, Avrupa Birliği direktifleri ve mevzuatında belirli sektöre yönelik ayrı düzenlemeler olduğunu söyledi.

Türkiye'deki Kamu İhale Kanunu'nun tüm ihaleleri kapsadığına dikkati çeken Elvan, "Bizim Kamu İhale Yasamızın gözden geçirilmesi gerekiyor. Özellikle enerji, doğal gaz ve büyük ulaşım altyapısı gibi büyük ölçekli yatırımlara yönelik farklı mevzuatı var AB'nin. Bu konuda çalışmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Lütfi Elvan, Kamu İhale Kurumu Başkanı'ndan da istisnalar konusunda çalışma yapmasını ve kurum bazında istisna oranlarının belirlenmesini istediğini dile getirdi.

Elvan, Taşıt Kanunu'nun, taşıt yönetiminde etkinlik ve verimliliği gözetecek şekilde güncellenmesinin önerilmesi üzerine, bu konuda Bakanlığının bir çalışması olduğunu bildirdi.

FAİZSİZ KONUT EDİNDİRME KAMPANYALARI

Bakan Elvan, gelir düzeyi düşük vatandaşların yanında olacaklarını, hiçbir zaman onların mağduriyetine yol açacak bir girişimde bulunmayacaklarını vurguladı.

Ekonomideki kayıt dışılığa ilişkin soru üzerine Elvan, bunun önemli ve öncelik verdikleri konulardan biri olduğunu ifade etti.

Lütfi Elvan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine ilişkin bir soru üzerine, "TÜİK'in tüm verileri Avrupa İstatistik Ofisine (Eurostat) açık. TÜİK, uluslararası standartlarda kredibilitesi yüksek bir kurumumuzdur. Özellikle TÜİK Başkanımıza 'Eğer toplumda bu tür söylentiler varsa, bu tür ifadeler kullanılıyorsa, istatistik alanında çalışan bilim adamı, öğretim üyesi ve hocalarımızla bir araya geleceksin. Nasıl bir yöntem ve mekanizma içerisinde çalışmalarımızı yürüttüğümüzü açıklıkla anlatacaksın' dedim. Aylık sahadan 585 bin veri alınıyor. Alınan her bir verinin fotoğrafları çekiliyor ve kayda alınıyor. Yeni bir sistemi tamamlama aşamasındalar." bilgisini verdi.

TÜFE kapsamında 81 il merkezi ve 225 ilçeden, aylık olarak yaklaşık 28 bin iş yerinden 895 madde çeşidi ile 545 bine yakın fiyat derlendiğini anlatan Elvan, enflasyon rakamlarının belirli bir gelir grubuna ait olmadığını, ülkenin tamamına yönelik bir gösterge olduğunu söyledi.

Bakan Elvan, faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ve şirketlerine ilişkin soruya, "Bununla ilgili BDDK Başkanımızdan süratle bir çalışma yapılıp, bu çalışmanın bakanlığımızla paylaşılmasını istedim. Eğer böyle bir kanun teklifi verilmesi hususu benimsenirse, açıkçası biz adım atmak arzusundayız. Bu konuyla ilgili bir adım atmalıyız." yanıtını verdi.

Elvan, Kovid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirler çerçevesinde oluşan finansal ihtiyacın karşılanması, yine salgın sebebiyle yaşanabilecek muhtemel risklerin bertaraf edilebilmesini teminen Hazine nakit rezervinin yüksek tutulması amacıyla borçlanma tutarlarının artırıldığını ifade ederek, ocak-ağustos itibarıyla kümülatif iç borç çevirme oranının yüzde 211,1 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Salgının finansmanına yönelik akut etkileri belirginleştikten sonra iç borç çevirme oranlarının hızlıca aşağı çekildiğini anımsatan Lütfi Elvan, "Eylül, ekim aylarında ortalama yüzde 42,2 olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı Finansman Programı çerçevesinde de yüzde 120 iç borç çevirme oranı planlanmıştır." şeklinde konuştu.

Bakan Elvan, ekonomide yeni yol haritasını madde madde anlattı: Reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız

Son Dakika Ekonomi Bakan Elvan, ekonomide yeni yol haritasını madde madde anlattı: Reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Çiftçi: Boş boş boş yine boş laflar tarlamızı ekemiyecek duruma geldik bu güzel tarım ülkesi bu gidişle gıda ürünlerinde dışa bağımlı hale gelebilir 61 14 Yanıtla
  • vatandaş: Kusura bakma çiftçi kardeşim araya ülke kötü bir şey yaşadığında hemen ortaya çıkan fırsatçı düzenbaz aracıları koyduğunuz sürece kazanamazsınız . Tarlada 2 liraya satacağınız ürünü gelin pazarlara 4e satın çünkü fırsatçılar sizden 2 ye alıp bize 5-6 ya satıyor sizde kazananın bizde !!! 28 7 Yanıtla
  • bilim adamı: kım ınanır artık 0 0 Yanıtla
  • beykozlu: acımayın bıze ordan burdan ıcımızden gecın yakısanını yapınn devlet ne ıcın var hala bılmıyorsunuz bılmeyın bakalım secıme az kaldı 0 0 Yanıtla
  • 06 Ankaralı: sayın bakan enflasyon rakamları hususunda TÜİK ne zaman gerçek rakamları açıkladı ki! gıda enflasyonu % 40. eğer inanmayan varsa ben liste göndereyim. Ama maaşlı kesime (emekli,,memur ve asgari ücretli) düşük zam vermek için enflasyon düşük gösteriliyor ama millet artık yutmuyor. 0 0 Yanıtla
  • yolcu: daha 1 ay olmadı 2020-2021-2022 yılları ekonomiyi şahlandıran ekonomi programını albayrak ın açıklayalı. ne oldu? herkesin kendi programı mı var? arabanın benzini bitmiş siz diyorsunuz direksiyona ben geçince sizi uçuracam. yok babam yok olmaz o iş. millet cahil şükela olabilir ama hepsi değil. hazineden bahset bize, dış borçların, swapların nasıl ödeneceğinden bahset, çiftçinin nasıl kalkınacağından, gerçek üretime nasıl geçeceğimizden bahset, üretmek yerine ithalatın daha kolay daha ucuz olmas 0 0 Yanıtla

Advertisement