Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Avukat Tokatlı: Tankların yürümediği, uçakların uçmadığı, askerin kışlasından çıkmadığı bir yerde darbeden bahsedilemez

13.08.2013 12:03  Güncelleme: 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasına 14. günde devam edildi.

Sanıklar Bahtiyar Ersay ve Namık Koç'un avukatı Erhan Tokatlı, müvekkillerinin aynı suçtan 16 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldıklarını söyledi.

"Tankların yürümediği, uçakların uçmadığı, askerin kışlasından çıkmadığı bir yerde darbeden bahsedilemez" görüşünü savunan Tokatlı, yerel mahkemenin, planlar yapıldığını iddia ederek, "darbeye teşebbüse teşebbüs" edildiğini söylediğini, bunun Türk hukuk normunda yerinin bulunmadığını ileri sürdü.

Bu suçun işlenebilmesi için Genelkurmay Başkanlığı, diğer ordu komutanlıkları ve tüm komutanlıklarının katkısının zorunlu olduğunu dile getiren Tokatlı, oysa planlamanın sadece 1. Ordu Komutanlığına ait olduğunun iddia edildiğini belirtti.

-"Suça teorik ve pratik olarak teşebbüs mümkün değildir"

Birinci Ordu Komutanlığı içinde görevlendirilen personel oranının yüzde 13,81 olduğunu kaydeden Tokatlı, şöyle devam etti:

"Bu kadar kişiyle bırakın hükümeti ıskat etmeyi ülkeyi ele geçirmeyi, Marmara bölgesini, İstanbul'u bile kontrol altında tutamazsınız. Diğer tüm ordu komutanlıklarının desteği olmadan bu planın başarı şansı sıfıra yakındır. Siz 1. Ordu'nun bölgesinden doğrudan kuvvet komutanlıklarına bağlı birliklerin bulunduğu bölgelere emir veremezsiniz. 1. Ordu'nun tamamanın, yüzde yüzünün desteği olsa bile bu plan yapılamaz. Bu suça teorik ve pratik olarak teşebbüs mümkün değildir."

Avukat Tokatlı, Türkiye'de geçmişte yapılan askeri müdahale veya darbelerin hep milletin zararına olduğunu, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde de böyle bir zihniyetin artık bulunmadığını anlattı. Türkiye'deki darbelerin hiçbirinin ülkenin kendi iç dinamiklerinin harakete geçirilmesiyle yapılmadığını öne süren Tokatlı, "ABD'den izinsiz bu ülkede hiç darbe olmamış. Darbeyi kim yaparsa yapsın hep ilk aklımıza gelen bu insanın arkasında başka güçlerin olduğu" dedi.

-"Sizlerden merhamet değil, adalet istiyoruz"

Tokatlı, müvekkillerinin Balyoz Haraket Planı'nda görevlendirilecek ve yetki verilecek personel listesinde adlarının geçtiğini hatırlatarak sanıkların suçlu olduğuna dair hiçbir somut belgenin dosyada bulunmadığını öne sürdü.

Bu davanın aslında, sanıklar üzerinden Cumhuriyetle ve Türk Silahlı Kuvvetleriyle (TSK) hesaplaşma olduğu iddiasında bulunan Tokatlı, savunmasını şöyle tamamladı:

" Silivri'de yargılanan esas itibariyle TSK'dır. Kişilikleri ve mesleki safahatları itibarıyla her birinin adeta yıldız olduğunu bildiğim birçok komutan TSK'dan bu yolla tasfiye edilmiştir. Kurumsal olarak insanlık tarihi kadar eski, bu kadar köklü bir kurum yıkılırsa altında çok kişi kalır. Bu coğrafyada yaşayabilmek için ordunun ve ülkenin güçlü olması lazım. Napolyon diyor ki 'kendi ordusunu sevmeyen milletler bir gün başka devletlerini askerlerini sevmek zorunda kalırlar. Bizim başka askerimiz yok. Sizlerden merhamet değil, adalet istiyoruz."

-"Hayatlarıyla oynanmasına izin vermeyin"

Ali Sadi Ünsal ve Ramazan Kamuran Göksel'in avukatı Hüseyin Mithat Tombak da savunmasında, yerel mahkemede savunma haklarının kısıtlandığını, adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü.

Hukuk ve adaletin kovuşturma ve yargılama aşamasında defalarca çiğnendiğini öne süren Tombak, dijital verilerin gerçeği yansıtmadığının bilirkişi raporlarıyla kanıtlandığını iddia etti.

Avukat Tombak, şunları söyledi:

"Sizden talebimiz, suçsuz insanların hayatlarıyla daha fazla oynanmasına izin vermemeniz. Kovuşturması özel yetkili mahkemelerde devam eden davalarla ülkemizin geleceğinin hukuksuzlukla, adaletsizlikle karartılmayacağını gösteriniz. Kaynağı ve kim tarafından oluşturulduğu bilinmeyen ve sanıklarla ilişkisi kurulamayan bu veriler delil olarak kabul edilirse böyle bir karardan sonra herkes bir dijital terör tehdidi altında kalacaktır. İddia makamı sahte dijitallerin nerede ve kimler tarafından oluşturulduğunu tespit edememiştir."

Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, avukat Tombak'ın 1 saat 15 dakikadır savunma yaptığına dikkati çekerek, "Zamanı daha tasarruflu kullanmak için" tekrarlardan kaçınmasını ve somut değerlendirmeler yapmasını istedi.

Avukat Tombak, müvekkillerinin öncelikle tahliyelerine ve beraatlerine karar verilmesini istedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement