Baskil Kayısısı" Marka Yolunda - Son Dakika
Güncel

Baskil Kayısısı" Marka Yolunda

Elazığ'ın Baskil ilçesinde üretilen kayısıların marka olması için çalışma başlatıldı.

22.05.2018 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'ın Baskil ilçesinde üretilen kayısıların marka olması için çalışma başlatıldı.

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, yaptığı açıklamada, Baskil kayısısının diğer kayısılara göre aroma, tat ve şeker oranının farklı olduğunu belirtti.

Kayısının ana vatanı Baskil olmasına rağmen şimdiye kadar markalaşma, isim yapma anlamında belli bir çalışma, girişim yapılmadığını savunan Akmurat, "Şimdilik biz kayısıyı sadece üretiyoruz ama kayısı üzerinden parayı başkaları kazanıyor. Bazı yıllar esnaf kazanıyor, bazı yıllar tüccar kazanıyor ama Elazığ'a ve Baskil'e neredeyse elle tutulur bir girdi sağlanamıyor. Kayısının pazarlamasını, ihracatını Elazığlı firmalar yapsa ilçeye, ilimize daha büyük katkıları olacaktır. Bu nedenle Baskil kayısılarını marka haline getirmeliyiz. Üretildiği yerin adıyla piyasaya sunulmalıdır, satılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kenan Peker da kayısı ve kayısı yetiştiriciliği konusunda Baskil ve köylerinin ustalaştığını belirtti.

Üreticilerin ferdi olarak pazara ulaşmalarının güç olduğunu anlatan Peker, şöyle devam etti:

"Bu nedenle incelenen işletmelerin yüzde 64,4'ünün ürünü yerinde sattığı tespit edilmiştir. Kayısı üreticilerinden, ürününü yerinde satmayıp pazara götürenlerse incelenen işletmelerin yüzde 35,6'sını oluşturmaktadır. Ancak bunlar tek tek küçük partiler halinde taşıma işlemini gerçekleştirdikleri için taşıma maliyeti artmaktadır. Bu nedenlerden dolayı özellikle Baskil kayısıları öncelikle yerinde işlenmeli ve isim markalaşması bir an önce yapılmalıdır."

Kayısı tüccarı Hüseyin Toğacar da Baskil kayısının "Baskil" adıyla satılması gerektiğini savundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Baskil Kayısısı' Marka Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement