Bıst-Icbc İş Birliği - Son Dakika
Ekonomi

Bıst-Icbc İş Birliği

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, "Renminbi vadeli işlem sözleşmelerini işleme açmak için SPK'ya başvurduk, borsamızda işlem gören dövize dayalı vadeli işlem sözleşmelerine Renminbi'yi de eklemeyi planlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

13.11.2015 21:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, "Renminbi vadeli işlem sözleşmelerini işleme açmak için SPK'ya başvurduk, borsamızda işlem gören dövize dayalı vadeli işlem sözleşmelerine Renminbi'yi de eklemeyi planlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Borsa İstanbul ve ICBC Tekstil Yatırım, Renminbi-Türk Lirası (CNH/TRY) ve ABD Doları-Renminbi (USD/CNH) vadeli işlem sözleşmelerinin yatırımcılara sunulması amacıyla iş birliğine gitti.

İki kurumdan yapılan ortak açıklamaya göre ICBC Tekstil Yatırım, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem görmesi planlanan Renminbi vadeli işlem sözleşmelerinde piyasa yapıcı kurum olmak için Borsa İstanbul'a başvurmayı planlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ICBC Tekstil Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Oraj Özel, kurum olarak bölgesel oyuncuların artan Renminbi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla devamlı inovasyon yoluyla bu konudaki hizmetlerini geliştirmeyi ve çeşitlendirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

ICBC Turkey Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü, aynı zamanda da ICBC Tekstil Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı olan Gao Xiangyang ise rotası boyunca yatırım ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak 21. yüzyıl İpek Yolu ekonomi ağının inisiyatifi bakımından Türkiye'nin Avrupa ve Asya'nın kesişim noktasında kilit bir mevkide bulunduğunu dile getirdi

Gao Xiangyang, söz konusu vadeli işlem sözleşmeleri "İpek Yolu-Ekonomik kuşak" girişimini desteklerken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin ile bölgesel piyasalar arasındaki bağı da kuvvetlendireceğinin altını çizdi.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de Çin'in gerek demografik, gerekse ekonomik açıdan son derece büyük ve önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'de Çin ile hızla gelişen ticaret hacmi ve sermaye hareketleri dolayısıyla Renminbi vadeli işlem sözleşmelerinin piyasada olumlu karşılanacağını düşündüklerini aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

"Gelinen aşamada yönetim kurulumuzun onayıyla Renminbi vadeli işlem sözleşmelerini işleme açmak için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurduk, onay sürecinin tamamlanması kaydıyla borsamızda işlem gören dövize dayalı vadeli işlem sözleşmelerine Renminbi'yi de eklemeyi planlıyoruz. ICBC Tekstil Yatırım piyasa yapıcı olmak üzere başvurmayı planlıyor bu da sözleşmelerinin açıldıktan sonra likit olacağının göstergesi. VİOP'ta mümkün olan en geniş ürün yelpazesiyle yerli ve yabancı yatırımcılara hizmet vermeyi ve global ölçekte daha üst sıralara çıkmayı hedefliyoruz."

Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır'ın ise açıklamada şu ifadelerine yer verildi:

"Döviz sözleşmelerinde 2014 yılında yüzde 41'lik artışın üzerine bu sene yüzde 219'luk bir artış yakaladık. VİOP olarak günlük işlem hacmimizin bugün itibariyle yüzde 20'den fazlasını döviz sözleşmeleri oluşturmaktadır. VİOP döviz sözleşmeleri artık yabancı yatırımcılar için de ilgi çekici hale gelmiştir ve işlem hacminin yüzde 36'sını gerçekleştirmektedirler. VİOP'u sadece Türkiye'nin değil bulunduğu bölgenin, özellikle döviz riskinin yönetildiği bir merkez olması vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda, gerekli onayları aldıktan sonra Renminbi sözleşmelerini VİOP'ta açmayı planlıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bıst-Icbc İş Birliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement