Btk'dan "Yetkilendirme" Açıklaması Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Btk'dan "Yetkilendirme" Açıklaması Açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) haberleşme hizmetini gerçekten veren ve kurallara uygun çalışan şirketlerin destekleneceği ve yetkilendirileceği belirtildi.

11.06.2016 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) haberleşme hizmetini gerçekten veren ve kurallara uygun çalışan şirketlerin destekleneceği ve yetkilendirileceği belirtildi.

BTK'nın internet sitesinde, "Elektroni·k Haberleşme Sektörüne İli·şki·n Yetki·lendi·rme Yönetmeli·ği·nde Deği·şi·kli·k Yapılmasına Dai·r Yönetmeli·kle ilgili açıklama yapıldı.

Mevcut durumda, birçok şirketin yetkilendirme aldıkları halde yıllardır hiçbir hizmet sunmadıkları, yıl sonu bilançolarında "sıfır" gelir beyan ettikleri ve çok temel sorumluluklarını dahi yerine getirmediklerinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, şu anda yetkili yaklaşık 650 şirketin bulunduğu ancak bir çoğunun yıllardır hizmet vermediği kaydedildi. Yönetmelikle, tüketicilerin haklarını daha fazla koruyucu önlemlerin alındığı vurgulanan açıklamada, değişikliklere dair şunlar aktarıldı:

"Yetki verilmeden önce işletmecilerin yerlerinde inceleme yapılıp şartlara uygunlukları denetleniyor. Tüketicilerin mağdur olmamaları ve sorunlarını daha kolay aktarabilmeleri için yetkilendirilen işletmecilerin ücretsiz çağrı merkezi kurmaları zorunlu tutuluyor. Haberleşme hizmetini gerçekten veren ve kurallara uygun çalışan şirketler desteklenecek ve yetkilendirilecek olup adeta kağıt üzerinde yetkilendirmeye sahip ancak hizmet şartlarını yerine getirmeyen şirketlerin gerçekten hizmet veren şirketlerden ayrıştırılmaları sağlanıyor.

Gerekli şartları taşımadıkları tespit edilen işletmecilerin yetkileri iptal ediliyor."

"İstenmeyen SMS'lerin kaynağının tespiti kolaylaştırıldı"

Arayan numara bilgisine ilişkin değişiklikle de SMS konusunda tüketicilerin duyduğu rahatsızlıkları azaltmaya yönelik çok önemli düzenlemeler yapıldığına değinilen açıklamada, kamuoyunda sadece Turkcell, Avea, Vodafone ve Türk Telekom şirketlerinin, SMS hizmeti verdiği kanısının yaygın olduğu, BTK'nın yetkilendirdiği sabit telefon hizmeti ve sanal mobil şebeke hizmeti yetkilendirmesine sahip 259 yetkilendirilmiş işletmecinin de SMS gönderme işinin teknik kısmını yapabildiği bildirildi.

Ticari tanıtım SMS'lerinin bir kısmının sabit telefon hizmeti ve sanal mobil şebeke hizmeti işletmecilerinin aboneleri (ticari şirketler) tarafından gönderildiği ve bu SMS'lerin cep telefonlarına Turkcell, Avea ve Vodafone üzerinden sonlandırılarak aboneye iletildiğine işaret edilen açıklamada, yetkilendirmeye ilişkin yeni kurallarla bu alana disiplin getirildiği ve istenmeyen SMS'lerin kaynağının tespitinin kolaylaştırıldığı belirtildi.

"Şikayet halinde SMS, kodla tespit edilecek"

Tüketicilere gönderilen toplu SMS'lere ilişkin olarak da çok önemli değişiklikler yapıldığının altı çizilen açıklamada, "Düzenlemede geçiş süreci sonunda, artık başkasının markası, adı veya sloganı SMS başlığı olarak kullanılamayacak. 'Sigorta', 'Banka', 'Kargo' gibi başlıklara sahip ama kim tarafından gönderdiği anlaşılmayan, hatta çoğu zaman bir bankanın adını taşıyan dolandırıcılık maksatlı olan SMS'ler gönderilemeyecek. Herkes sadece kendi adı, unvanı veya markasıyla SMS atabilecek." ifadeleri kullanıldı.

İzinsiz ticari SMS'lerde mesajı gönderen şirketin (abonenin) tespitinin en büyük sorunlardan biri olduğuna işaret edilen açıklamada, düzenlemeyle gönderenin numarası yerine bir isim, unvan bulunan başlıklı SMS'lerin sonuna mesajı başlatanın hangi şirket olduğunun kolaylıkla anlaşılmasını sağlayan bir kod ekleneceği bildirildi. Şikayet halinde, bu kodla SMS'i yollayan işletmecinin anlaşılabileceği belirtilen açıklamada, işletmecilerin sistemlerini bu düzenlemeye göre uyumlaştırabilmeleri için 6 ay süre tanındığı da kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Btk'dan 'Yetkilendirme' Açıklaması Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement