Bu Festival Rumları Çıldırtır - Son Dakika
Dünya

Bu Festival Rumları Çıldırtır

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İngiltere'de İlk Kez Düzenlenen Kıbrıs Türk Festivali Etkinliklerinin Açılışını Yaptı.

09.03.2007 08:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İngiltere'de ilk kez düzenlenen Kıbrıs Türk Festivali etkinliklerinin açılışını yaptı.

KTC Başbakanı Soyer, İngiltere ziyareti sırasında ilk olarak The Guardian Gazetesi Diplomasi Editörü Julian Borger'e KKTC Londra Temsilciliği'nde mülakat verdi. Bunun hemen ardından, İngiliz Parlamentosu'nun Avrupa Bakanı olan Geoff Hoon ile Avam Kamarası'nda basına kapalı bir görüşme yaptı. İkili görüşmenin sonrasında Kuzey Londra'da bulunan ve 8-12 Mart tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan Kıbrıs Türk Festivali'nin açılışını yapmak üzere Abney Public Hall'e gelen Soyer, festival kapsamında düzenlenen Kıbrıslı Türklerin eserlerinin yer aldığı resim ve karikatür sergisini gezerek, eser sahipleri ile bir süre sohbet etti.

Sümer Erek, Alper Susuzlu, Aşık Mene ve Nilgün Güney gibi Kıbrıslı Türk ressamlarının ve Kıbrıslı Karikatürcüler Derneği üyelerinin karikatürlerinin yer aldığı sergiyi açan KKTC Başbakanı Soyer, yaptığı açılış konuşmasında bazı fanatik Rum vatandaşlarının Kıbrıs Türk Festivali tanıtım afişlerini yırttığını söyleyerek, buna kızmamak gerektiğini ifade etti ve "Bütün bunları hoşgörüyle, sevgiyle, demokrasinin zenginliğiyle karşılayacağız ama hiç yılmadan sevgi üretmeye, tıpkı bir gökkuşağı renkleri gibi sevginin ve barışın beyaz ışığı olmayı sürdürerek..." dedi. İzolasyonların hala bitmediğini, ambargolu bir şekilde yaşadıklarını anlatan Soyer, "Tüm olanlara rağmen biz de dünyalıyız, biz de yaşıyoruz. Hayatın her dalında güzellikler üretiyoruz"dedi. Sevgi ve barış mesajları veren Soyer, sanatsal etkinliklerin önemine işaret ederek, bu alanda yapılan faaliyetlerin dünyaya bir sesleniş olduğunu ifade etti. Hayatın zıtlıklarıyla, renkleriyle güzel olduğunu sözlerine ekleyen Ferdi Sabit Soyer, "İnsan gördüğü şekli çamurda yoğurup heykelleştirdi. Bunu sesle birleştirip farklı müzik türleri meydana getirdi. Sonra yazıyla değerli eserler üretti. Sanatın her türü, değişik coğrafyalarda nesillerden nesillere geçerken, kültürel bir senteze dönüştü." diyerek, sanatın insan yaşamındaki önemine değindi.

Bu arada yaklaşık 200 kişinin bulunduğu açılışa Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli ve Türk sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı. Açılışta genç yaşına rağmen ustaca piyano çalan Kıbrıslı Türk genci Eser Öktem, konuklara unutamayacakları güzellikte bir piyano resitali sundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in Pazar günü KKTC'ye dönmesi bekleniyor.

(HU-KK-KK-D)

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bu Festival Rumları Çıldırtır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement