Burdur Kültür Ve Turizm Müdürlüğünden Kültür Hizmeti - Son Dakika
Güncel

Burdur Kültür Ve Turizm Müdürlüğünden Kültür Hizmeti

Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bastırdığı kitaplar ile Burdur'u tanıtmayı hedefliyor.

01.03.2012 11:41

" Burdur'un zengin kültürünü, "Teke Yöresi" kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak diğer taraftan turizm değerlerimizi tanıtmak ve turizmi geliştirmek en önemli görev alanlarımızdandır" diyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır " Bu çerçevede Müdürlüğümüz; özelde Burdur ve çevresine genelde Türkiye ve insanlığa katkı sağlayacak bu değerlerimizi yaşatmak ve basılı kaynaklar oluşturmak adına ciddi çalışmalar yaparak kitaplar bastırarak insanlığın hizmetine sunmuştur. Bu kitaplarımız üniversitelerimize, araştırmacılarımıza ve ilgililerine ulaştırılmıştır. " dedi.

Tanır, Asuman Şenel tarafından yazılan Burdur Geleneksel Giysileri giysi Aksesuarları adlı 214 sayfalık kitapta ilin geleneksel kadın erkek giysilerinin tarihçesi teknik ve sanatsal özelliklerin anlatıldığını kaydetti.

Mehmet Tanır Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu bildirilerini içeren bitabın Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin katkıları ile bastırıldığını ve 582 sayfalık kitapta Burdur'un halk kültürü hakkında geniş çaplı araştırmalar yer aldığını bildirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılan diğer kitaplar şunlar ;

'TEKELİ'NİN DİLİNDEN TELİNDEN' Araştırmacı, Organolog Abdurrahman EKİNCİ tarafından büyük bir emek ve birikim neticesinde hazırlanan eser Teke yöresinin özellikle sözlü kültür ürünlerini derleme yöntemiyle, birinci kaynaklardan elde edilen bilgilerle oluşturulmuş bir kültür taşıyıcısı niteliğindedir. Tekeli'nin Dilinden Telinden adlı çalışmada; Teke yöresinin türküleri ve sazları, Teke yöresinin yaylı halk çalgıları, Teke yöresi nefesli çalgıları, Türk Halk Oyunları, Teke yöresinde giyim, kuşam, süsleme, Teke yöresinde meslekler ve zanaatlar, Teke yöresinde çocuk oyunları, Teke yöresinde tekkeler ve efsaneler, Teke yöresinde halk edebiyatı ürünleri , Teke yöresinde boğaz havaları ve uzun havalar, Teke yöresinde tahtacı gelenekleri, Teke yöresini ve Anadolu'yu etkileyen genel konular, Teke yöresi sazlarının yapımı şeklinde ana bölümlerden oluşuyor.

'BURDUR YÖRESEL YAZMA OYALARI'

Yaşar Yapıcı Nalcı tarafından hazırlanan çalışmada Burdur yöresel yazma oyalarından esinlenerek modernize edilen takılar yer alıyor.

' BURDUR'UN TARİHİ KENT DOKUSU'

Burdur'un kültürünün ve tarihi kent dokusunun korunmasında gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir boşluğu dolduracak olan "Burdur'un Tarihi Kent Dokusu" adlı kitap Seda Şimşek Tolacı tarafından yazıldı. Kitapta Burdur özelinde tarihi kent dokusu içerisinde, yapıların mevcut durumlarının ve yerlerinin tespiti amacıyla hazırlanmış bir eser.

'UNUTULMAYAN BURDURLULAR 1. SEMPOZYUMU'

Burdur Kültür ve Turizm Derneğinin önemli rol aldığı ve Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Burdur Belediye Başkanlığı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen sempozyum bildirilerinden oluşuyor.

İlin Kültür ve Turizm değerlerini tanıtmaya ve gelebilecek turistlere bir rehber niteliği taşıyan Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça dillerinde rehberler bastırıldığını kaydeden Tanır " Ayrıca Burdur'un tanıtımında kullanılmak üzere (Sagalassos , Kibyra, Burdur tanıtım afişleri) afişleri bastırdık. Burdur İl Rehberi bir yandan Burdur'un turistik mekan ve Turizm değerleri açısından rehberi olacak diğer taraftan ilimizin yaşam tarzının halk kültürünün tanınmasını sağlayacaktır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Burdur Kültür Ve Turizm Müdürlüğünden Kültür Hizmeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement