Bursa'nın Çevresel Felaketleri - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın Çevresel Felaketleri

BKK Çevre Çalışma Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte Bursa'da yaşanmış olan çevresel felaketler anlatıldı.

28.05.2014 11:19

BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) Çevre Çalışma Grubu tarafından düzenlenen konferansta 'Bursa'nın Çevresel Felaketleri' konusu masaya yatırıldı.

BKK Çevre Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ve Çalışma Grubu Temsilcisi ayhan Sarıbıyık ile Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp'in konuşmacı olduğu 'Bursa'nın Çevresel Felaketleri' konulu konferans, Tayyare Kültür Merkezi'nde yapıldı. BKK Çevre Çalışma Grubu Temsilcisi Ayhan Sarıbıyık, çevreye karşı en büyük tahribatın insan eliyle yapıldığını söyledi. İnsanoğlunun bu tahribatı fark etmemekle birlikte günden güne çevrenin dengesini bozduğunu anlatan Sarıbıyık, "Dünya'da yaşayan tüm canlılar çevreye uyum sağlamaya çalışırken, insanoğlu ise çevreyi kendine göre şekillendirmektedir. Bursa'da da durum pe farklı değil. İlimiz çevresinde yer alan mermer ocakları su kaynaklarını kirletiyor. ÇED raporu alınmadan açılan taş ve mermer ocakları maalesef doğal su kaynaklarımızı ve dolayısıyla barajlarımızı kirletiyor. Bursa ve çevresinde ÇED raporu olmadan kesinlikle hiçbir tesisin kurulmasına izin verilmemelidir" dedi.

Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp ise tarihsel süreçte Bursa'da meydana gelen çevresel ve doğal olayları anlattı. 1417, 1674 ve 1855 yıllarında gerçekleşen depremlerin Bursa'yı ciddi şekilde etkilediğini söyleyen Yıldızalp, şehrin depremler sonrasından yeniden inşaa edildiğini vurguladı. Bursa'nın başına gelen en büyük yangın felaketinin 1801 yılında hisar içinde çıktığını belirten Yıldızalp, "Hisar içinin dörtte üçünü kül eden bu yangın daha sonra Tophane yamaçlarında bulunan Yahudi Mahallesi ile Ahmed Paşa ve Reyhan mahallerine kadar uzamıştır. Her tarafını yakıp kül eden bu yangını halk "Harik-i azim" olarak adlandırmıştır. Geçmişte Bursa'da birçok büyük sel felaketi de olmuştur. Deliçay ile Nilüfer çayının getirdiği sular birçok kez taşarak ovayı su altında bırakmıştır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'nın Çevresel Felaketleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement