CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "10 yıldır uygulanan hayvancılık politikasının geldiği nokta, market zincirlerinde ithal et satmaktır.

09.11.2017 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "10 yıldır uygulanan hayvancılık politikasının geldiği nokta, market zincirlerinde ithal et satmaktır. Bu durum AKP'nin hayvancılık politikasının iflasının tescilidir." dedi.

Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düşük fiyattan ithal sığır eti satma karar aldığını anımsattı.

2010 yılı ortasından 2017 yılının Ağustos ayı sonuna kadar canlı sığır, koyun, keçi ile sığır eti ithalatı için yaklaşık 5,2 milyar harcandığını belirten Sarıbal, ancak o günden bugüne et fiyatları gerilemediğini hatta arttığını söyledi. Sarıbal, "Buna karşılık yetkililer ithalatı hala tek çare olarak görmektedirler. Sorunu yaratanların, bu sorunu çözme olanakları yoktur." diye konuştu.

"Kırmızı et sorununun temel kaynağı üretim yetersizliğidir" ifadesini kullanan Sarıbal, başta kırmızı et olmak üzere hayvansal kökenli gıda maddelerinin üretim ve tüketim miktarlarında belirgin bir yetersizlik söz konusu olduğunu savundu.

Sarıbal, "Son 10 yıldır uygulanan ithalata dayalı hayvancılık politikasının, hayvan, et, kurbanlık ve saman ithalatından sonra geldiği nokta, market zincirlerinde ithal et satmaktır. Bu durum AKP'nin hayvancılık politikasının iflasının tescilidir." değerlendirmesinde bulundu.

-"Daha ucuza et üretimi için..."

"Eğer fiyatlar düşerse ki bu politikalarda ısrar edilirse bir süreliğine de olsa düşer, pek çok besici iflas edecek, kasaplar büyük zararlara uğrayacaktır." diyen Sarıbal, şunları kaydetti:

"Fiyatlar düşmese bile bu üretim ortamı, besicilerin üretim azmini kırıp, yerli üreticileri üretim dışına itecektir. Çünkü hayvanını maliyetin altında kestirmek zorunda kalan üretici, üretim ortamına güvenini kaybettiğinde, besiciliği terk edecektir. Mevcut anlayış ve yanlışta ısrar edilirse, Türkiye'de etin ucuzlaması bir yana fiyat bugünkünün çok çok üstüne çıkacaktır. Ayrıca kıyma fiyatı 50-60 TL olduğunda, suçu yıkacak besici ve kasap bulmakta da zorlanacaklardır.

Ülkeyi kendine yeterli hale getirmenin yolu, küçük büyük demeden kırsal alanlarda yaşayan az veya çok toprağı olan insanların hayvan yetiştirmelerini mümkün ve karlı kılacak imkanlar yaratmaktan geçmektedir. Hayvan sayısını artırmak ve maliyeti düşürmek için merada sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmanın yolları bulunmalıdır. Daha ucuza et üretimi için meralardan ve ucuz yem kaynaklarından yararlanma düzeyi artırılmalıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement