Çiftçiler Arazide "Don" Nöbeti Tutuyor - Son Dakika
Yerel

Çiftçiler Arazide "Don" Nöbeti Tutuyor

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, birçok meyve ve sebze üreticisi, kar yağışı ve hava sıcaklığının düşmesi sonrası yapılan don uyarısı nedeniyle geceleri tarla ve bahçelerinde ateş yakarak "dumanlama" ve "sulama" yöntemiyle ürünlerini korumaya çalışıyor.

12.04.2015 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, birçok meyve ve sebze üreticisi, kar yağışı ve hava sıcaklığının düşmesi sonrası yapılan don uyarısı nedeniyle geceleri tarla ve bahçelerinde ateş yakarak "dumanlama" ve "sulama" yöntemiyle ürünlerini korumaya çalışıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, meteoroloji yetkililerinin don uyarısı üzerine özellikle yüksek rakımlı yerlerdeki bahçe ve tarlaların sahipleri, geceleri hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi dolayısıyla ateş yakarak "dumanlama" yöntemiyle olası don tehlikesine karşı önlem aldı.

Arazilerine astıkları termometrelerle ortam ısısını ölçen çiftçiler, sıcaklığı korumak amacıyla sabahın ilk ışıklarına kadar ateş yakıyor, bahçe tarlalarını suluyor.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, çiftçilerin, bölgede hava sıcaklıklarının ani düşüş göstermesi sonucu ürünlerin risk altında bulunması nedeniyle don olayına karşı bazı yöntemler uyguladığını söyledi.

Arazilerde yakılan ateşten çıkan dumanların dağılarak ürünleri dondan koruduğunu anlatan Ünver, şöyle konuştu:

"Çiftçilerimiz, basit yöntemlerle meyve ağaçlarını don olayının etkisini ve riskini azaltmak için yaktıkları ateşle dumanlama sistemiyle hava sıcaklığını düşürmeye çalışıyor. Bahçe veya tarlada hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, ürünün değer kaybetmesine sebep olacaktır. Farklı yöntemlerle arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklık değerleri dengede tutulmaya çalışılıyor. Üreticilerimiz, özellikle rüzgarın geldiği yönde bol duman veren saman ve kuru ot gibi maddeler yakarak arazi yüzeyinin duman içinde kalmasını sağlamaya çalışıyor. Meyve gözlerinin yanmaması için yağmurlama sistemiyle güneş doğana kadar sulama işi devam ediyor. Çiftçilerimiz boş durmuyor, sigorta yaptırsa da işini sağlama almaya çalışıyor. Sabahın ilk saatlerine kadar arazide ürünlerini korumak için nöbet tutuyor."

Medetli köyünde karpuz yetiştiriciliğiyle uğraşan Levent Öztürk de arazilere kırağının düştüğünü gördüklerini ve don olayının yaşandığını belirterek, ateş yakıp sulama yaparak sıcaklığı düşürmemeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bazı karpuz fidelerinin dondan yandığını bildiren çiftçi Mutlu Karaca ise yanmamış ürünlerini zirai dondan etkilenmemesi için ateş yaktıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çiftçiler Arazide 'Don' Nöbeti Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement