Çifte Ezandan Kasap Havasına - Son Dakika
Güncel

Çifte Ezandan Kasap Havasına

Çifte Ezandan Kasap Havasına

Türk müziği Üsküdar semalarında yankılandı

09.09.2011 14:06

23. Uluslararası Kâtibim Festivali'nde Üsküdar Belediyesi kulakların pasını silmek için eşsiz bir Türk Sanat Müziği Konseri düzenledi. Dr. Murat Salim Tokaç'ın sanat yönetmenliğinde ses ve saz sanatçıları ile birlikte 18 kişilik bir ekibin İSAM'da verdiği konser müzikseverlere muhteşem saatler yaşattı.

Üsküdar'ın adeta bir markası haline gelen çifte ezanla başlayan "Üsküdar'ın Sadası, Nidası, Havası" adlı konserde, Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu 2 saat süreyle şarkılar, ilahiler, sirtolar, gazeller, longa, oyun havaları, türkü ve zeybekler seslendirdi. Konser, Üsküdar'ın binlerce yıllık sesli tarihinin hikâyesini muhteşem bir sunumla anlattı.

Program süresince bağlama eşliğinde Bektaşi nefeslerinden örnekler sunulurken, serhat türküleri geleneksel icra tarzına uygun şekilde seslendirildi. Kasap havaları ve zeybekler bağlama, tambur, kemençe ve davul eşliğinde farklı bir anlayışla icra edildi. Üsküdar'ı anlatan en güzel seslerden biri olan gazel örnekleri erkek ve bayan gazel okuyucuların icrasıyla, yine Üsküdar'ın farklı seslerinden sayılabilecek "şarkı" formundan örnekler de mini bir fasıl anlayışı ile sunuldu. Konserin sonunda bağlamadan tambura, kemençeden davula programa katılan bütün sanatkârlar folklorik anlayışı yansıtacak şekilde türkülerden örnekler seslendirdi.

Konsere, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın yanı sıra aralarında, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İSAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu, Prof. Dr. Çiçek Derman ve Uğur Derman, Ümit Meriç, Semih İrteş, ünlü besteci ve 2000 yılında aramızdan ayrılan Cinuçen Tanrıkorur'un eşi Bahri Hüda Korur ve Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in de aralarında bulunduğu sanat ve müzik dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çifte Ezandan Kasap Havasına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement