Çin, Hindistan'a DTÖ'de İtirazda Bulundu - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Çin, Hindistan'a DTÖ'de İtirazda Bulundu

19.12.2025 17:52

Çin, Hindistan'ın gümrük tarifeleri ve devlet desteklerini DTÖ'ye taşıdı, rekabet avantajı iddiasında bulundu.

Çin, Hindistan'ın ithal iletişim ve enformasyon teknolojisi ürünlerine uyguladığı gümrük tarifeleri ile güneş enerjisi sektörüne sağladığı devlet destekleri nedeniyle bu ülkeye karşı Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde istişare talebinde bulundu.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Yeni Delhi yönetiminin söz konusu sektörler ve ürünlere yönelik uygulamalarının, DTÖ'nün "ulusal muamele" ve "ithal ikame yasağı" ilkelerini ihlal ettiği ifade edildi.

Açıklamada, Hindistan'ın bu tedbirlerle yerli endüstrilerine rekabet avantajı sağladığı, bunun ise Çin'in ticari çıkarlarına zarar verdiği savunuldu.

Pekin yönetimi, Hindistan'ı söz konusu uygulamalara ilişkin istişareye davet ederken, DTÖ çerçevesindeki yükümlülüklerine uyma ve tedbirleri buna göre düzenleme çağrısında bulundu.

Çin, ekim ayında da Hindistan'ın elektrikli araçlar ve batarya üretimine yönelik devlet desteklerinin haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle DTÖ'ye şikayette bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çin, Hindistan'a DTÖ'de İtirazda Bulundu - Son Dakika


Advertisement