Çınar'da Çocuklara Ergenlik Dönemi Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Çınar'da Çocuklara Ergenlik Dönemi Anlatıldı

Çınar\'da Çocuklara Ergenlik Dönemi Anlatıldı

MEB projesi kapsamında Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde ilköğretim çocuklarına ergenlik dönemi anlatıldı.

31.01.2014 16:33  Güncelleme: 16:32

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanan "Çocuklarda Ergenlik Dönemi Değişim" konulu proje, ilçemizde de uygulandı ve çocuklara ergenlik dönemi anlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirketle imzalanan protokolün ardından uygulamaya konulan "Ergenlik Dönemi Değişim Projesi" 45 ilde uygulandı. Bunun içinde Diyarbakır'ın Çınar ilçesi de yer aldı.

KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİLER AYRI AYRI EĞİTİME ALINDI

Çınar İlçesindeki Kale Ortaokulu konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kız ve erkek öğrenciler ayrı ayrı eğitime alındı. Dr. Sema Rafioğlu tarafından verilen seminere 6'ıncı sınıftan 56 kız öğrenci, 7'nci sınıftan 58 kız öğrenci olmak üzere toplam 114 kız öğrenci katıldı. Bunun yanı sıra erkek öğrencilere de seminer verildi.

ERGENLİK ÇAĞINDAKİ KIZLAR KİLOLARI HAKKINDA AŞIRI HASSASLIK GÖSTERİRLER

Proje Sorumlusu Doktor Sema Rafioğlu, kızlarda ve erkeklerde ergenlik değişiminin farklı olduğunu belirterek özetle şöyle konuştu;

"Ergenlik, hem ergenler hem de onların aileleri için pek çok geçişin yaşandığı bir dönemdir. Ergenlik yıllarında ergenler, bebeklikten bu yana göstermedikleri bir hızla gelişir ve büyürler.

Değişiklikler Ergenlik Çağındakileri Nasıl Etkiler?

Ergenlik çağındaki çocuklar daha uzun süre uyumaya başlar. Ergenler, hızlı büyümeleri nedeniyle sakarlıklar göstermeye başlarlar. Ergenlik çağındaki kızlar kiloları hakkında aşırı hassaslık gösterirler. Bu endişe, buluğ çağıyla bağlantılı olarak hızlı kilo artışı ile daha da artar. Ergenler yaşıtlarıyla aynı fiziksel gelişim oranında olmayışlarından da endişelenebilirler. Ergenler yaşıtlarından fiziksel olarak daha fazla gelişkin olabilir (erken gelişme) veya yaşıtlarına göre daha az gelişmiş olabilirler (geç gelişme). Yaşıtlarıyla aynı gelişimi göstermemek, daha geride olmak, ergenler için bir endişe kaynağıdır, çünkü pek çoğu çevresinden farklı olmak istemez. Ergenler karşı cinsten olan ebeveynine sevgi ve yakınlık göstermekte utangaçlık yaşayabilirler.

ERGENLİK DÖNEMİNİN EVRELERİ

Ergenlik dönemi 11 - 12 yaşlarında başlayıp yirmili yılların başlangıcına kadar süren, hızlı bedensel, ruhsal, sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır. Dönem içinde çeşitli yaşlar farklı gelişim atakları içerir, bu nedenle bu uzun dönemin genel adıdır. Dönem içinde çeşitli yaşlar, farklı gelişim ataklarını içerir. Bu nedenle bu uzun dönemi çeşitli gelişim özelliklerini göz önünde bulundurarak üç alt evreye ayırmak mümkündür. Bu sınıflamalara geçmeden önce şu noktayı ısrarla vurgulamakta fayda var. Bireysel farklılıklar Ergenliğin başlangıcından sonlanışına kadar gerçekleşecek tüm değişiklikler ve yaşanacak uyum sürecinde ortaya çıkacak duygusal tepkiler evrenseldir. Ancak her bireyde bu sürecin ne zaman başlayacağı, ne zaman sona ereceği, nasıl uyum problemleri ile karşılaşacağı, bunlarla nasıl başa çıkacağı, bu dönemden ne tür öğrenmelerle çıkacağı kişisel bir süreçtir. Bu kişisellik bireyin kalıtım yolu ile getirdiği mirasından, içinde yaşanılan toplumun kültürel değerlerinden, ikilemden, beslenme alışkanlıklarından, aile tutumlarından v.s. kaynaklanır.

Ergenin, dönem içinde karşılaştığı sıkıntılarda hissettiği başlıca duygu yalnızlık ve buna eşlik eden yabancılaşma hissidir. Ansızın ortaya çıkan bedensel değişme, genellikle ergeni hazırlıksız yakalar. Ya da değişimler yaşıtlarından daha geç başlayabilir. Bu nedenle bireysel farkların varlığını ve gelişmenin (değişmenin) herkeste değişik düzeylerde olacağını bilmek, gencin kaygılarını azaltacak önemli bir faktördür.

BULUĞ DÖNEMİ FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEMDİR

Ergenlik döneminin kendi içinde kabaca üç farklı evreye ayrılabileceğini ifade eden Doktor Sema Rafioğlu şöyle dedi:

"1- Buluğ: Kızlarda ortalama 11 - 13, erkeklerde 13 – 15.
2- Orta dönem: Ortalama 13 - 15 yaşlarından 17 yaş civarına kadar.
3- Son dönem: Ortalama 18'den 20'li yaşların başlarına kadar olan dönem.
Buluğ dönemi fizyolojik değişikliklerin en yoğun olduğu dönemdir. Kızlar erkeklere göre ortalama iki yıl kadar önce bu döneme girerler. Boy hızlı bir biçimde uzar. Ergenliğin orta döneminde bedence büyüme hız keserek devam etmektedir. Kişinin kendi bedenindeki değişikliklere uyumu artmış ve dolayısıyla cinsiyet rollerinden kaynak alan gerilimleri azalmaya başlamıştır. Ergenliğin son dönemi, fiziksel gelişimin tamamlandığı, ilişkilerde çatışmaların azaldığı, karar vermede zorlukların azaldığı ve kişisel olgunluğun arttığı bir dönemdir. Bağımsızlık, kendi kararlarını verme, seçim yapma konusunda çelişkileri azalır. Karşılaşılan sorunlarla başa çıkmada daha gerçekçi ve amaca yönelik çözümler üretebilir"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çınar'da Çocuklara Ergenlik Dönemi Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement