Ciz Projesi - Son Dakika
Yerel

Ciz Projesi

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Bilgisayar Mühendisliği El-Cezeri Sibernetik ve Robotik Laboratuvarı tarafından geliştirilen Cezeri interaktif Zemin (CİZ) uygulaması Türkiye'deki reklamcılıkta yeni boyut kazandıracağı bildirildi.

25.06.2015 18:41

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Bilgisayar Mühendisliği El-Cezeri Sibernetik ve Robotik Laboratuvarı tarafından geliştirilen Cezeri interaktif Zemin (CİZ) uygulaması Türkiye'deki reklamcılıkta yeni boyut kazandıracağı bildirildi.

Adını robotik ve sibernetik biliminin kurucusu olarak kabul edilen, İslam'ın altın çağında çalışmalar yapan Müslüman bilim adamı ve mühendis Ebü'l İz İbni İsmail İbni Rezzaz El Cezeri'den alan laboratuvarda geliştirilen teknoloji, insanların gündelik hayatına kolaylıklar getirecek çalışmalara imza atılıyor.

El-Cezeri Sibernetik Araştırma Laboratuvarı'nın Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Musa Ataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibiyle birlikte geliştirdikleri CİZ uygulaması Türkiye'deki reklamcılığa yeni teknolojik boyut kazandıracağını söyledi.

CİZ uygulamasının, SİÜ Bilgisayar Mühendisliği El-Cezeri Sibernetik ve Robotik Laboratuvarında ekip çalışmasıyla tamamen yerli yazılım ile geliştirildiğini belirten Ataş, "Kamera, projeksiyon ve bilgisayardan meydana gelen sistemin görüntü işleme yazılımları El-Cezeri Laboratuvarı ekibi tarafından 3 ay süresince geliştirilerek çalışır duruma getirilmiştir" dedi.

Yurt dışında bu projeye benzer farklı uygulamalar olduğuna dikkat çeken Ataş, etkileşimli zemin uygulamaları, bilgisayar yazılımı temelinde projeksiyonun yansıttığı animasyonun kullanıcı ile etkileşimli bir şekilde çalıştırılması prensibine dayandığını ifade etti.

Bu teknoloji sayesinde Türkiye reklamcılığına yeni bir boyut kazandırılacağını ifade eden Ataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etkileşimli zemin uygulaması Sergi, Fuar alanlarında, Otellerin girişinde, Toplantı Salonlarının girişlerinde, düğün salonlarında, cadde, kaldırımlarda, lobi, bekleme salonlarında, kreşlerde, okul öncesi çocukların eğitiminde ve reklamcılık sektöründe kullanılabilir. Önümüzdeki yıllarda birçok farklı alanda etkileşimli tabelalarla karşılaşmak mümkün olacaktır."

Aktaş, El-Cezeri Laboratuvarında geliştirilen CİZ uygulaması modüler, esnek, dinamik ve parametrik yapısından dolayı tamamen müşteri odaklı yapısı ile uygulamaya istenilen animasyon, yazı, etkileşim ve efektlerin eklenmesi mümkün olduğunu aktardı.

Ataş, halen proje ekibi tarafından yeni animasyon ve etkileşimli objeler üzerinde çalışmaları sürdürülen CİZ projesinin, duvar versiyonunda geliştirilmesi ve özellikle çocuklar için yeni bir fiziko-sanal aktiviteye dönüştürülmesi planlandığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ciz Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement