Korkutan Tabloyu Açıkladı: Teknoloji Bağımlılığı Toplumu Tehdit Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Korkutan Tabloyu Açıkladı: Teknoloji Bağımlılığı Toplumu Tehdit Ediyor

Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde konuşan Erdoğan, "Bir telefon için saatlerce sıra bekleyen var. Teknoloji bağımlılığı çağımızın yeni hastalığı ve tüm toplumu tehdit ediyor" dedi.

27.11.2017 11:49  Güncelleme: 13:05

Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyen var. 10-15 yıl önce gündemimizde olmayan teknoloji bağımlılığı gibi yeni hastalıklar ortaya çıktı. Şüphesiz buradaki hocalarımız karşı karşıya bulunduğumuz vahim tabloyu çok daha iyi biliyorlar. Karşılarına gelen hastalarla bunları fiilen görüyor ve yaşıyorlar." dedi.

"KİTLE İMHA SİLAHLARI ÇIKTI, İNSANLIK BİTTİ"

Bize göre asıl mesele teknolojiyi nasıl algıladığınızdır. Bizim yenilikle sorunumuz yoktur olamaz. Bu açıdan biz modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Asıl karşı olmamız gereken atom bombasının kendisi kadar onu masum insanlar üzerinde kullanmayı düşünen zihniyet olmalıdır. Modern teknolojinin ürünü olan kitle imha silahları çıktı, insanlık bitti.

"BU DA ZİHNİ BİR BAĞIMLILIKTIR"

Nükleer başlıkları ev silahları yasaklama zihniyetine baktığınız zaman, bir tanesinde 12 bin 500 nükleer başlık var bir diğerinde de 7 bin 500 nükleer başlık var. Sonra diyor ki "Sen yapamazsın" E sen de var! İşte sıkıntı burada! Buna da ben, bir isim koyayım. Bu da bir zihni bağımlılıktır.

"TÜM TOPLUMU TEHDİT EDİYOR"

10-15 yıl önce gündemimizde olmayan teknoloji bağımlılığı gibi yeni hastalıkların ortaya çıkmasının sebebi budur. Güney Kore, Çin gibi ülkeler bizden daha fazla bu sorunlarla yüzleşiyor. Genç nüfus başta olmak üzere tüm toplumu tehdit etmeye başladığını gösteriyor. Şüphesiz buradaki hocalarımız karşı karşıya bulunduğumuz vahim tabloyu çok daha iyi biliyorlar. Karşılarına gelen hastalarla bunları fiilen görüyor ve yaşıyorlar. İzninizle birkaç istatistiği sizlerle paylaşmak istiyorum.

KORKUNÇ TABLOYU AÇIKLADI

Japonya'da 1 milyondan fazla genç sosyal çekilme denilen hastalıktan muzdariptir.Araştırmalar bir çocuğun 14 yaşına gelinceye kadar televizyonda 11 bin cinayet sahnesi izlediğini çizgifilmlerin yüzde 94'ün şiddet gösterdiğini ortaya koyuyor.Üniversite öğrencilerinden yüzde 13'ünün internet bağımlısı olduğu.12-18 yaş gurubundaki çocuklardan yüzde 22'sinin de internet bağımlılığı sınırında bulunduğu ortaya koyuluyor.Günde ortalama gençler asgari 6 saat vakit geçiriyor.Hayatımızı kolaylaştırması gereken teknoloji bizi hayattan koparıyor.Anne/babalar, eğitimciler olarak bu kötü gidişi eli kolu bağlı bir şekilde izleyemeyiz.

"GENÇLERİ ANLAMAZSAK ONLARA ULAŞAMAYIZ"

Teknoloji bağımlılığı ile mücadele ederken, geçmişi örnek gösteren bakış açısıyla hiçbir yere varamayız. Onlar geçti. Televizyonun, bilgisayarın, telefonun olmadığı sohbetin günlük hayatın bir parçası olduğu günleri özleyebiliriz. Zamanı geri döndüremeyeceğimize göre, gelecek için yapabileceklerimizin yollarını aramalıyız.Gençleri anlayamazsak, onlara ulaşamayız.

"İNSANOĞLU MERAK ETMEYE DEVAM EDECEK"

Değişim ve yeniliğin insan hayatının temel dinamikleri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ademoğlu bu dünyaya geldiği ilk andan itibaren, hayatını kolaylaştırmak, geleceğini güvence altına almak, kendini tehlikelere karşı daha korunaklı kılmak için kesintisiz bir arayış içindedir. Bu arayış kimi zaman, insanı yeni toprak parçalarına, kimi zaman yeni aletlere, icatlara, kimi zaman da yepyeni fikirlere götürmüştür. Her keşif Allah'ın kullarına lütfettiği merak ve sorgulama duygusunun bir eseridir aslında. Kıyamet gününe kadar insanoğlu, merak etmeye, soru sormaya, mevcut birikiminin sınırlarını zorlamaya devam edecektir. Öte yandan her buluşun, her teknolojik gelişmenin hayatımızda köklü değişikliklere sebep olduğu da bir gerçektir. Bundan 5 bin 500 yıl önce icat edilen tekerlek, Sümerlerle birlikte tüm insanlığın hayatını değiştirmiştir. Buhar teknolojisiyle çalışan makinelerin sanayide kullanılması, Avrupa ile yerkürenin her tarafında üretimi dönüştürmüştür. Kağıt, barut, pusula, matbaa, ilaç, elektrik, telefon gibi binlerce icat, bugün hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Elbette bu keşifler, umut yanında çeşitli tartışmaları, korkuları, zaman zaman da dirençleri beraberinde getirmiştir. Hatta bazı ülkelerde, teknolojiyi toptan reddeden akımlar bile ortaya çıkmıştır."

"BİZİM İÇİN KISTAS, TEKNOLOJİNİN FITRATA AYKIRI OLMAMASIDIR"

Dünyanın en büyük bilişim ve teknoloji firmalarının merkezi olan ABD'de, "Amişler" gibi hayatlarında teknolojiyi belli bir dönemde dondurmuş topluluklara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Dünyamız, bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyen insanlar kadar, teknolojisiz bir hayat kurmaya çalışan bireylerin de dünyasıdır. İnsanın olduğu her yerde bu tür farklı yaklaşımların görülmesi gayet tabiidir. Bize göre buradaki asıl mesele, teknolojiyi nasıl anladığımız onu hayatımızın neresine yerleştireceğinizdir." ifadelerini kullandı.

Korkutan Tabloyu Açıkladı: Teknoloji Bağımlılığı Toplumu Tehdit Ediyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Korkutan Tabloyu Açıkladı: Teknoloji Bağımlılığı Toplumu Tehdit Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement