DHA YURT BÜLTENİ-24 - Son Dakika
Güncel

DHA YURT BÜLTENİ-24

DHA YURT BÜLTENİ-24

Tunceli'de operasyondan dönen askerleri taşıyan zırhlı araç devrildi Tunceli'nin Pülümür ilçesinde operasyondan dönen askerleri taşıyan zırhlı araç devrildi.

03.12.2019 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de operasyondan dönen askerleri taşıyan zırhlı araç devrildi

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde operasyondan dönen askerleri taşıyan zırhlı araç devrildi. Kazada araçta bulunan bazı askerler yaralanırken, bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

Kaza, öğle saatlerinde Tunceli-Pülümür Karayolu'ndaki Sinan köyü mevkisinde meydana geldi. Pülümür ilçesi kırsalında terör operasyonundan dönen askerleri taşıyan zırhlı araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini yitirmesiyle kontrolden çıkarak, şarampole devrildi. Kazada, araçta bulunan bazı askerler yaralanırken, bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

GÖRÜNTÜ GERÇİLDİ

Ferit DEMİR/PÜLÜMÜR(Tunceli),

======================

Konserve hazırlanırken kapak uyarısı

Zonguldak'ta yedikleri konserveden etkilenerek felç geçiren çiftin tedavileri devam ederken, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Cömert, konserve yapılırken her seferinde yeni kapak kullanılmasını önererek, "Konserveleri üretirken kullandığımız kavanoz kapaklarını, steril etmemiz ve tam kapandığından emin olmamız gerekiyor. Her seferinde yeni kapak almamız gerekmektedir" dedi.

Zonguldak'ta yedikleri konserveden bulaştığı tahmin edilen 'Clostridium Botulinum' (sinir sistemine saldıran zehirli ve ölümcül olabilen bakteri) toksini nedeniyle tüm vücutları felç olan Zuhriye (54) ve Ramazan Yıldız (55) çiftinin yoğun bakımdaki tedavisi devam ederken, uzmanlar konserve tüketiminde kapak kontrolüne dikkat çekti.

Prof. Dr. Füsun Cömert, konserve hazırlanırken ve tüketilmeden önce dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Bakterinin bulaşması halinde 18 veya 36 saat sonra çift görme, yutamama, ses kısıklığı, kabızlık ve solunum güçlüğü tablosu oluştuğunu, bunun da felç geçirmeye neden olduğunu belirten Prof. Dr. Füsun Cömert, "Batilismus, 'Clostridium Botulinum' adlı bakteriden oluşmaktadır. Bu bakteri havasız ortamda üreyerek bir toksin oluşturuyor ve bu toksinin etkisini görüyoruz. Aslında besin zehirlenmesi olarak isimlendirilmesine rağmen bu bakterinin oluşturduğu etki sinir sistemi üzerinde. Sinir uçlarından salınan ve kasların kasılmasına neden olan bir molekülün salınması engelleyen bir toksin. Buna bağlı olarak vücudumuza bu toksini aldıktan sonra öncelikli olarak küçük kaslardan başlayarak kasılma ortaya çıkıyor. Buna bağlı da çift görme, ses kısıklığı, yutamama gibi belirtiler görülüyor. Ardından bağırsak kaslarını etkilenmesine bağlı olarak kabızlık sonra kaslarda güçsüzlük ve en son olarak hayati bir kasımız var solunum almamızı sağlayan bir kas diyafram kasının felç olmasına bağlı olarak da solunum yetmezliği olarak ölüm görülüyor. Hastaları bu şekilde kaybediyoruz" dedi.

Bakterinin çok işlenmemiş gıdalarda, en çok da sebzelerden oluşan ev tipi konservelerde görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Cömert, şöyle konuştu:

"En uygun gıdanın ev yapımı konserveler olduğunu biliyoruz. Tekniğine uygun hazırlanmamışsa bu konserveler hazırlanırken bakterilerin sporları olabiliyor. Ağzını sıkıcı kapattığımız zaman bu ortamda, oksijensiz ortamı da sevdikleri için, kolaylıkla çoğalıp bol miktarda toksin üretebiliyorlar. Yine en kuvvetli toksinlerden bir tanesi, vücutta tutunduğu zaman 6 ay gibi ömürleri var. Etkilenen bireylerin çok uzun süre gözlem altında tutulmaları gerekli. Ek konserveler tüketildikten sonra, 18-36 saat sonra kişilerde çift görme, yutamama, ses kısıklığı, kabızlık ve solunum güçlüğü tablosu ortaya çıkabiliyor. Mümkün olan en kısa zamanda müdahale edilmesi gerekmektedir."

'HER SEFERİNDE YENİ KAPAK ALMAMIZ GEREK'

Konserve yapılırken her seferinde yeni kapak kullanılmasını öneren Prof.Dr. Cömert, "Konserveleri üretirken kullandığımız, kavanoz kapakları steril etmemiz ve tam kapandığından emin olmamız gerekiyor. Her seferinden yeni kapak almamız gerekmektedir. Üretim sonrasında geniş su dolu tencerelerde kavanozun tam olarak daldırılarak 1 saat kaynatılması, içinde varsa eğer, öldürme yönünde yarar sağlıyor. Daha da ideali basınçlı bir sıcaklık uygulanması, konservelere düdüklü tencere gibi bir ortamda 15 dakika bekletilmesi, oldukça iyi bir korunma sağlar. Yine kullanmadan önce kavanozun ısıtılması, 80 santigrat derecede 15-20 dakika arasında tutulması toksinin yok edilmesi açısından önemli bir önlem olarak ifade edilmektedir. Konserveyi yemeden önce kapakları kontrol etmek gerekmektedir. Konservenin kapakları içe doğru bombeli olmalıdır. Dışa doğru bombe yapmışsa bu bakterinin oluştuğuna işarettir. Bu koşullara dikkat edilen üretimlerde bir sorun yaşanmayacaktır. Nadir olarak görülen bir klinik tablo hiçbir zamanda yüzde yüz olmayacak diyemeyiz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ-Prof. Dr. Füsun Cömert ile röportaj-Bakterilerden ve laboratuvardan detaylar-Çalışmalardan detaylar-Üniversiteden detaylarHABER-KAMERA: Cüneyt ÖZFİDAN-Aytaç ÖZTÜRK/ZONGULDAK,

==============================

Sokak köpeğini ısırmaya çalışan minik Miraç, güldürdü

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 1 yaşındaki Miraç Doğan Arslan, sürekli birlikte oynadığı yavru köpeğin yanına gelen sokak köpeğini sırtından ısırmaya çalıştı. Gülümseten o anlar, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Uğur Arslan'ın oğlu Miraç Doğan, evlerinin önünde sürekli oynadığı yavru köpekle birlikteyken, yanlarına sokak köpeği geldi. Sokak köpeği de oyuna dahil oldu. Ancak henüz dişleri yeni çıkan minik Miraç, sokak köpeğini ısırmaya çalıştı. Minik Miraç köpeklerin yanından uzaklaşırken, gülümseten o anlar, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ---------------------Miraç'ın köpeklerin yanına yaklaşması Köpeği ısırmasıKöpeklerin yanından ayrılmasıKaçması

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DHA YURT BÜLTENİ-24 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement