Diyarbakır'da Faizsiz Kredi Desteği ile 15 Üretim Atölyesi Kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır'da Faizsiz Kredi Desteği ile 15 Üretim Atölyesi Kuruldu

Diyarbakır\'da Faizsiz Kredi Desteği ile 15 Üretim Atölyesi Kuruldu

Diyarbakırlılar; Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı , Diyarbakır İş Geliştirme Merkezi ve Kosgeb Desteği ile Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Diyarbakır İş Kadınları Derneği Yükleniciliğinde Sağlanan Faizsiz Kredi Olanağı Sayesinde Kendi İşyerlerini Kurdu.

13.03.2008 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakırlılar; Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı , Diyarbakır İş Geliştirme Merkezi ve KOSGEB desteği ile Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Diyarbakır İş Kadınları Derneği yükleniciliğinde sağlanan faizsiz kredi olanağı sayesinde kendi işyerlerini kurdu.

Diyarbakır'da son yıllarda hızla büyüyen sanayinin arkasında iş kadınlarının olması sektörde önemli gelişmelere zemin hazırlıyor. 'Bayan Koç' lakaplı iş kadını Nilüfer Baran başkanlığında, Diyarbakır İş Geliştirme Merkezi tarafından hayata geçilen proje kapsamında 150 kişinin istihdam edildiği 15 üretim atölyesinin aynı anda hizmete açılması yörede büyük sanayi hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Diyarbakır İş Geliştirme Merkezi, Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi ve KOSGEB desteği ile Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAT) yükleniciliğinde, sosyal sorumluluk kapsamında hazırlanan 15 üretim atölyesi hizmete girdi. 40 ile 100 bin YTL arasında değişen faizsiz krediler ile kendi işyerlerini kuran 15 küçük ve orta ölçekli yatırımcının atölyesinde çoğunluğu kadın olmak üzere 150 kişi istihdam ediliyor. Küçük ve mütevazı atölyelerde hazır giyim, geleneksel el sanatları puşi, mobilya ve inşaat malzemeleri üreten Diyarbakır'ın genç yatırımcıları üretilen stokları ise bölgeye pazarlıyor. Bölgede sanayinin hızla geliştiğini ifade eden Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı ve İş Geliştirme Merkezi Sorumlusu Nilüfer Baran, "Yörede aktif iş gücü gerçekleştirme anlamında hayata geçirilen proje kapsamında 15 firmaya sunduğumuz kredi desteği ile İş Geliştirme Merkezi bünyesinde ilk etapta 150 kişinin istihdam edildiği yatırıma dönük küçük atölyelerde, geleneksel el sanatları ipekli puşi dokuması, modüller mobilya, duş kabinleri, mücevher kutuları, elektrik panolarının yanı sıra tekstil üzerine iş elbiseleri ve unlu mamuller üretiliyor. Merkezimiz 15 girişimci firmaya yönetim, finansal pazarlama ve muhasebe desteğini kapsayan bir 'Koçluk' sistemiyle destek sunmaktadır" dedi.

KADINLAR İŞ SAHİBİ OLDU Günün belli zamanlarında atölyeleri gezip çalışmalar hakkında yatırımcılardan bilgi alan Diyarbakır'ın 'Bayan Koç' lakaplı iş kadını Nilüfer Baran işçilerin sorunlarıyla bire bir ilgileniyor. Üretim atölyelerinin kısa sürede organize sanayi bölgesine dönüşeceğini kaydeden Diyarbakır İş Geliştirme Merkezi Sorumlusu Baran, "Bölgede işsizlik had safhada. Küçük çaplı projeler ile istihdam alanlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Özellikle çalışanların kadın olması beni çok mutlu ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) garanti fon desteği ile işleri geliştirip çalışan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Atölyelerimizde üretilen ürünleri önce Türkiye piyasasında pazarlayıp daha sonra uluslararası düzeyde ihracat yapmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır İş Geliştirme Merkezi tarafından başlatılan proje kapsamında iş sahibi olan Diyarbakırlı 19 yaşındaki Refika Özer, "El sanatları atölyesinde 3 aydan bu yana usta olarak çalışıyorum, sosyal güvencenin yanı sıra asgari ücret karşılığında kazandığım para ile aileme katkı sunuyorum. Bu tür projelerin gelişmesi gerekir. Ben kendi ayaklarımın üzerinde durmayı başardım. Akşama kadar evde oturan bayan arkadaşlarımızın da iş sahibi olmasını arzuluyoruz" dedi.

Uzun yıllar boyunca tekstil atölyelerinde işçi olarak çalışan İhsan Eryılmaz ise, proje kapsamında aldığı 100 bin YTL kredi ile kendi atölyesini kurdu. Yanında 10 işçi çalıştıran Eryılmaz, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektör çalışanları için iş kıyafeti üretiyor. Bölge ekonomisine katkı sunduğu için mutlu olduğunu belirten yatırımcı İhsan Eryılmaz, "Fabrikamızda günde 250 iş başı kıyafeti üretiyoruz. Önümüzdeki günlerde kapasiteyi yüzde 500 artırmayı hedefliyoruz. Amacım Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkelerine ihracat bile yapmaktır. Sektörde yeni olmamıza karşın iddialıyız" diye konuştu.

Diyarbakırlılar iş için metropol kentlere göç etmek yerine şimdi kendi kentlerinde kurulan atölyelerde çalışmanın mutluluğunu yaşıyor. Gelen siparişleri yetiştirmek için atom karınca gibi çalışan işçiler istihdam alanlarının geliştirilmesini istiyor.

(AYŞ-ZG-CMH-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır'da Faizsiz Kredi Desteği ile 15 Üretim Atölyesi Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement