Doğan Avcıoğlu Anılıyor - Son Dakika
Güncel

Doğan Avcıoğlu Anılıyor

Doğan Avcıoğlu Anılıyor

Türkiye'de geliştirdiği "Kemalist Sosyalizm" anlayışıyla 1968 kuşağının siyasi ve toplumsal anlayışını derinden etkileyen gazeteci, yazar ve siyaset adamı Doğan Avcıoğlu vefatının 30'uncu yılında Kadıköy'de düzenlenecek bir panelde...

04.11.2013 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de geliştirdiği "Kemalist Sosyalizm" anlayışıyla 1968 kuşağının siyasi ve toplumsal anlayışını derinden etkileyen gazeteci, yazar ve siyaset adamı Doğan Avcıoğlu vefatının 30'uncu yılında Kadıköy'de düzenlenecek bir panelde anılacak.

Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu'nda saat 19.00'da başlayacak panele Gazeteci, TBMM Eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Gazeteci-Yazar ve Doğan Avcıoğlu'nun Kayınbiraderi Doğan Yurdakul, Gazeteci, Yönetici Nazif Ekzen ve Siyaset Bilimci Doç.Dr. Cüneyt Akalın konuşmacı olarak katılacak.

-DOĞAN AVCIOĞLU KİM?-

1926 yılında doğan Avcıoğlu, Fransa'da iktisat ve siyasal bilimler öğrenimi gördü. 1956'dan itibaren Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) araştırma bürosunda çalışan Ulus ve Akis'te yazılar kaleme alan Avcıoğlu, 27 Mayıs'tan sonra sonra CHP'den Temsilciler Meclisi'ne üye seçildi. 1961 Anayasası'nın hazırlanmasına katkıda bulunan Avcıoğlu, Mümtaz Soysal ve Cemal Reşit Eyüboğlu'yla birlikte kurduğu ve 1967'ye kadar yayınlanan Yön dergisiyle 1960 sonrası siyasal düşünce ortamına "Kemalist Sosyalizm" teziyle tartışmalara yol açtı. Avcıoğlu, radikal bir toprak reformu, devletçi sanayileşmenin ve ekonomik alanda tam bağımsızlığın gerçekleştirilmesini savunuyordu. Doğan Avcıoğlu gündemde olmaya devam eden Türkiye'nin Düzeni, 31 Mart'ta Yabancı Parmağı, Devrim Üzerine, Milli Kurtuluş Tarihi, Türkleri Tarihi, Devrim ve Demokrasi gibi yapıtları kaleme aldı.

1969'da ise siyasi bir yayın olan haftalık Devrim gazetesini çıkarmaya başladı. 12 Mart muhtırasından sonra 9 Mart darbe teşebbüsünde "orduyu başkaldırmaya teşvik" iddiasıyla Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ile birlikte yargılanan Avcıoğlu beraat etti. Avcıoğlu bunun üzerine, Türkiye'nin 70'lerin karanlık ortamına girmeye başladığı bir dönemde siyasi hayattan çekildi. Avcıoğlu, 4 Kasım 1983'te mide kanseri tedavisi gördüğü İstanbul'da 57 yaşında hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine Büyükada'da toprağa verilen Doğan Avcıoğlu'nun Sevil Yurdakul ile olan evliliğinden iki erkek çocuğu bulunuyor.

Kaynak: ANKA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement