Domateste Rekabet Fiyat Düşürüyor - Son Dakika
Ekonomi

Domateste Rekabet Fiyat Düşürüyor

Domateste Rekabet Fiyat Düşürüyor

Tokat'ın Erbaa ilçesinden sonra Kazova bölgesinde hasadı başlayan domateste fiyat düşüşü yaşanıyor.

27.07.2012 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın Erbaa ilçesinden sonra Kazova bölgesinde hasadı başlayan domateste fiyat düşüşü yaşanıyor.

Tokat'ta çiftçinin önemli geçim kaynaklarından domatesin kilogramı 50 kuruşa kadar düştü. Kazova ile Erbaa ilçesi arasında domateste yaşanan rekabetin yanı sıra bölge halinin olmaması sonucu fiyatların düşüş yaşanıyor. Emirseyit Belde Belediye Başkanı Ertuğrul Ağıl, 15-20 gün önce başlayan domates hasadında 1 TL'ye kadar yüklesen domatesin 50 kuruşa kadar düştüğünü söyledi. Kazova bölgesindeki domates üreticilerinde birlik ve beraberlik eksikliğini fiyatların düşmesi nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Başkan Ağıl, "Bu bölgemizin en büyük ihtiyacı bölge hal. Domateste çiftçimiz gerekli kaliteyi yakalamış durumda ama bu bölgenin çiftçimizi ayakta tutacak bölge hali yok. Bölge hali olsa içerisinde tam teşekkülü soğuk hava deposu, paketleme tesisi ile tüm giriş çıkışlar bu halde kayıt altında olsa hem fiyat istikrarı sağlanmış olur hem de fiyatlarda dalgalanma olmaz" dedi.

Tokat Kazova'daki domatesin kilogram fiyatı ile Erbaa ilçesindeki domatesin fiyatı arasında 20 kuruşa yakın fark olduğunu belirten Başkan Ağıl, fiyat istikrarının sağlanmasını beklediklerini belirterek, "Mevsim nedeni ile üreticinin tek elinde aldığı mahsul domates. Çünkü şeftalide havanın soğuk olmasından kaynaklanan ayaz yanığı vardı. Kirazda da aynı sorun yaşandı. Şuan Kazova üreticisinin tek elinde kalan ürün bu sene için domates. Domateste yeteri kadar ihracat yapılamıyor" diye konuştu.

15 yıldır komisyonculuk yapan Ercan Kartal, domateste bu yıl kalitenin önemli ölçüde yakalandığına işaret etti. Domatesin günlük kilogram fiyatında düşüş yaşandığının altını çizen Kartal, "Alıcı daha ucuz ürün buluyor. Erbaa ile rekabet halindeyiz. Mesela iki alıcım buraya gelecekti arada 20 kuruş fark olunca Erbaa'ya gittiler. Bu nedenle biz de fiyatlar aşağı çekme durumunda kalıyoruz. Şuan Emirseyit'te domatesin kilogram fiyatı 50-55 kuruş civarında. Erbaa'da 45 kuruş diyorlar. Pazar günü yine fiyatları aşağı çekme durumunda kalacağız" şeklinde konuştu.

Öte yandan tarlada 50 kuruşa satılan domatesin marketlerdeki fiyatı ise cinsine göre 90 kuruşla 1 lira 90 kuruş arasında değişiyor. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Domateste Rekabet Fiyat Düşürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement