Dünyayı Kirden Arındıran Dünya Temizlik Günü Nasıl Ortaya Çıktı? - Son Dakika
Güncel

Dünyayı Kirden Arındıran Dünya Temizlik Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünyayı Kirden Arındıran Dünya Temizlik Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Türkiye'den ünlü isimlerin de destek verdiği 15 Eylül'de kutlanan ''Dünya Çöp Toplama ve Temizlik Günü'' nasıl ortaya çıktı?

15.09.2018 15:30  Güncelleme: 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

15 Eylül Dünya Çöp Toplama ve Temizlik Günü, daha önceleri farklı bir isimle biliniyordu. 'Let's do it'' adlı Estonyalı bir örgüt, 10 yıl önce başlattıkları ulusal boyuttaki bir temizlik gününde ülke nüfusunun yüzde 4 'ünü bir araya getirmeyi başardı.

Dünyayı Kirden Arındıran Dünya Temizlik Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

HER YIL 115 MİLYON KİLO ÇÖP TOPLANIYOR

Bir günde yapılan temizlikte,10 bin ton çöp toplandı. Etkisinin fark edilmesiyle de sivil toplum örgütlerinin katılımı arttı. 2012 yılında bu kampanya sayesinde 250 bini aşkın Slovenyalı sokaklara dökülerek dev bir temizlik kampanyası başlattı. 1986 yılında Texas sahillerinde başlayan kampanya, ''The International Coastal Cleanup'' yani Uluslararası Sahilleri Temizleme Günü adıyla ilk çöp toplamayla ilgili organizasyon ortaya çıktı. 33 yılın ardından etkinliğe katılım 13 milyon gönüllüyü aştı ve 100 ülkeye yayıldı. Her sene yaklaşık 115 milyon kilo çöp bu etkinlik sayesinde toplanıyor.

'LET'S DO IT' KİMSENİN DEĞİL!

Uluslararası Sahilleri Temizleme Günü kapsamında, 2017 yılında bir araya gelen 800 bin gönüllü deniz, sahil, nehir ve göllerden 21 milyon adet çöp toplayarak büyük bir girişime imza attı. BM'nin de desteklediği bu ''Let's do it'' hareketi hakkında İspanya lideri Johnny Azpilicueta, "Gönüllüler, insanları bir araya getirmek için çabaladı ve bu çaba yetkililer, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve vatandaşlar arasında bir köprü kurdu. Diğer türlü böyle bir organizasyon olamazdı." Sözleriyle bu hareketim kimseye ait olmadığını belirtti.

Son Dakika Güncel Dünyayı Kirden Arındıran Dünya Temizlik Günü Nasıl Ortaya Çıktı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement