Düzeltme - "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tekirdağ'da" Başlıklı 27 Mart 2019 Saat 19.15'te Yayımlanan... - Son Dakika
Güncel

Düzeltme - "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tekirdağ'da" Başlıklı 27 Mart 2019 Saat 19.15'te Yayımlanan...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Soydaşlarımızın vatandaşlıkla ilgili taleplerine de duyarsız değiliz. Biz Ahıska Türkleri dahil Türkiye'de yaşayan soydaşlarımıza yasalar çıkardık, vatandaşlık veriyoruz.

28.03.2019 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Soydaşlarımızın vatandaşlıkla ilgili taleplerine de duyarsız değiliz. Biz Ahıska Türkleri dahil Türkiye'de yaşayan soydaşlarımıza yasalar çıkardık, vatandaşlık veriyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, 15 Temmuz Halk Eğitim Merkezindeki konuşmasında yurt dışındaki soydaş ve akraba toplulukları için gece gündüz çalıştıklarını, bunun dış politikalarının önceliklerinden olduğunu söyledi.

Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını gün geçtikçe güçlendiğini anlatan Çavuşoğlu, "Eskiden Türkiye Cumhuriyeti Almanya'dan, Fransa'dan, Hollanda'dan, Avusturya'dan vatandaşlarımız para gönderecek de Merkez Bankamızda biraz para birikecek diye bakardık. Şimdi tam tersi oldu, yurt dışındaki vatandaşlarımız Türkiye onlar için ne yapacak ona bakıyor. Bu da Türkiye'nin ne kadar güçlendiğinin göstergesidir" diye konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz 100 yıl Evlad-ı Fatihanları ihmal ettik, gönlümüzde ihmal ettiğimizden değil, geçmiş yönetimleri suçladığımızdan da değil, belki onlar bizim yaptığımızdan daha fazlasını yapmak istediler belki diyorum ama Türkiye'nin mecali, dermanı yoktu." dedi.

"Sovyetler Birliği dağıldığı zaman Orta Asya'daki kardeşlerimiz, Türk dünyası, Türkiye'den çok şey bekliyordu ama bu beklentileri karşılayamadık." diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü mecalimiz yoktu. Ha bire siyasi, ekonomik krizler, hükümetler bozuluyor, darbeler oluyor, modern darbeler, post modern darbe girişimleri... O ülkeler istikametlerini başka yerlere doğru yönetmeye başladılar. Yeni yeni Türk Konseyini kurarak, Türk Konseyi Parlamentolar Asamblesini kurarak, TÜRKSOY'u kurarak siyasi, kültürel anlamda Türk dünyasını birleştirmeye başladık, yeni yeni yapıyoruz bunu. İşte en son Özbekistan karar aldı Türk Konseyine üye olacak. Bu sene ekim ayında Azerbaycan'daki zirveye katılacak, öyle bir örgüt oldu ki Türk dünyasını birleştiren, evet 'ben Avrupalıyım, Hristiyanım ama buralardan geldim, ben Türküm' diye Macaristan'da konseye gözlemci yolluyor, Türk Konseyinin Avrupa merkezini de Budapeşte'de açacağız. O zaman gücümüz olmadığı için başaramadık, şimdi gücümüz var, Evlad-ı Fatihanlar bizi 100 yıl bekledi. Neden? Çünkü Osmanlı'dan sonra, Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra kendi derdimizle uğraşırken, ülkeyi kalkındıracağız diye oralara fazla zaman ayıramadık, bugünkü Türkiye olsaydı Bosna Hersek'te soykırımlar olmazdı, Allah rahmet eylesin Turgut Özal 1989'da Bulgaristan'da soydaşlarımız zulme uğrarken mesajlar vermiştir ama bugünkü Türkiye olsa o zulümler olmazdı. O zaman o kadar gücümüz yoktu, uluslararası arenada sesimiz o kadar gür çıkmıyordu, onları eleştirmek için söylemiyorum."

Çavuşoğlu, bugün Türkiye'deki bazı yerel yönetimlerin kentlere yapamadığını Türkiye'nin TİKA aracılığıyla soydaşların yaşadığı ülkelerde yaptığını kaydetti.

Bulgaristan'la ilişkiler

Geçen günlerde bir din yasası çıkarmaya çalışan Bulgaristan'ın, Türkiye'nin girişimleriyle yasada değişiklikler yapmak zorunda kaldığının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Yaptıkları taslak, her türlü özgürlük ve haklara karşıydı, hakları ihlal ediyordu. Şimdi oradaki müftülerin bazı borçları var, o borçların karşılığında müftülüğün binalarını satmak istediler, yine temasa geçtim şimdi bir çözüm yolu bulmaya çalışıyorlar, bulmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan'la ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Mevlüt Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlişkilerin hukuki zeminini de güçlendiriyoruz. Özellikle sosyal güvenlik dahil her türlü anlaşmaları imzalayarak soydaşlarımızın, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekenleri yapmak zorundayız. Bulgaristan'la Türkiye arasında ilişkilerin her boyutunu iki komşu olarak ele alıyoruz, bunları ele alırken iki tarafın da çıkarına bir şekilde ele alıyoruz. Dolayısıyla burada yaşayan Bulgaristan'dan gelen kardeşlerimizin de taleplerini biliyoruz. Örneğin vatandaşlık. Bulgaristan çifte vatandaşlığa izin veriyor, sizler buraya gelip yaşıyorsunuz, burada tabii vatandaşlık olmadığı için ister istemez bazı sorunlar oluyor. O soydaşlarımızın buradaki vatandaşlıkla ilgili taleplerine de duyarsız değiliz. Biz Ahıska Türkleri dahil Türkiye'de yaşayan soydaşlarımıza yasalar çıkardık, vatandaşlık veriyoruz. İnşallah arkadaşlarımız bir çalışma yapıyorlar, onların getirdikleri, sizlerin buradaki derneklerin önderliğinde getirdikleri listeler dahil gerekli çalışmaları İçişleri Bakanlığımızla yapacağız. O sorunu da kökünden inşallah çözmüş olacağız."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Düzeltme - 'Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tekirdağ'da' Başlıklı 27 Mart 2019 Saat 19.15'te Yayımlanan... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.


Advertisement