Eczacılar "Başucu Kitabına" Kavuşuyor - Son Dakika
Yerel

Eczacılar "Başucu Kitabına" Kavuşuyor

Türkiye'de sayıları 30 bine ulaşan eczacılar için, işletmecilikten personel yönetimine, ilaç hazırlamaktan hastalara en iyi şekilde yardımcı olmaya kadar pek çok alanda bilgiler içeren başvuru rehberi çıkarıldı.

06.01.2016 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VOLKAN KAŞİK - Türkiye'de sayıları 30 bine ulaşan eczacılar için, işletmecilikten personel yönetimine, ilaç hazırlamaktan hastalara en iyi şekilde yardımcı olmaya kadar pek çok alanda bilgiler içeren başvuru rehberi çıkarıldı.

Türk Eczacıları Birliği öncülüğünde, İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göknur Aktay ile Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı tarafından hazırlanan "Eczacının Başvuru Rehberi" ülke genelindeki tüm eczanelere dağıtılacak.

Prof. Dr. Aktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yaklaşık 30 bin eczacıdan 24 bininin serbest eczane sahibi olduğunu, geri kalanın da akademik ortam, hastane ve diğer kurumlarda çalıştığını söyledi.

Sektörde temel mesleki bilgilerin tümüne ulaşılabilecek bir kaynak eksikliği bulunduğunu tespit ettiklerini anlatan Aktay, meslektaşlarının güncel mesleki bilgilere ulaşmak için değişik kitapları araştırmak zorunda kaldığını, bunun da çeşitli zorlukları beraberinde getirdiğini ifade etti.

Temel, pratik ve güncel birçok mesleki bilginin bir arada bulunabileceği kaynaklarının olmadığını vurgulayan Aktay, bu alandaki eksikliği kapatmak için Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetinin önerisiyle Prof. Dr. Yakıncı ile çalışmalara başladıklarını kaydetti.

74 uzman kitaba katkıda bulundu

Öncelikle çevrelerindeki eczacılarla, bilgiye ihtiyaç duydukları, kaynakta görmek istedikleri konulara ilişkin görüştüklerini belirten Aktay, şöyle devam etti:

"Eczacılık çok eski bir meslek, tarih öncesine kadar gider. Dolayısıyla, eczacılıkta tarih boyunca gelenekselleşmiş bir ilaç hazırlama tekniği vardır. Kitabımızda, bu tür klasik uygulamalar ve mesleki becerilerin yanı sıra günümüzde değişikliğe uğrayarak güncellenmiş bilgileri alarak, eskimiş bilgileri ayıklayarak, öncelikli konulardan oluşan bir çatı oluşturduk. Sonra bu konularda alanında akademisyen ve uzman kişilere başvurduk. Konular işlendikçe yeni konulara ihtiyaç olduğu ortaya çıktı ve 74 uzmana ulaştık."

Aktay, akademisyen ve alanında uzman kişilerle, ilaç hazırlamaktan hastalar ve personelle iletişim, en iyi şekilde eczacılık hizmeti vermeye kadar birçok alanda bilgiler içeren başvuru rehberini hazırladıklarını dile getirdi.

İçeriğin, eczacılık ve diğer sağlık alanında çalışanların talepleri göz önünde bulunarak oluşturulduğunu kaydeden Aktay, "Bu kitap esas olarak eczane ve hastane eczacılarına hitap etmekle birlikte eczacılık öğrencileri için de başvuru kitabı niteliği taşıyor. Kitapta yer alan konular hazırlanırken, eczacıların beklenti ve gereksinimlerine öncelik verilmiş, konu dağılımı sağlık, ilaç, sosyal eczacılık, eczane hizmetleri ve işletmecilik temalarında yapılmıştır" dedi.

Sağlığın ihmal edilemeyecek bir alan olduğuna dikkati çeken Aktay, "Birinci basamak sağlık hizmeti veren eczacıların da bu alandaki rolü yadsınamaz. Alanında ilk olma özelliği taşıyan kitabımız sektördeki eksikliği giderirken, eczacı ve sağlık çalışanlarının da başucu kitabı olacak" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Aktay, kitapta hastalıklarla ilgili bilgilerin yanında eczacının soğuk algınlığı, ishal, ateş, alerji gibi sık karşılaşılan durumlarda hastayı nasıl yönlendirebileceği, onu bilgilendirirken nelere dikkat etmesi gerektiği gibi konulara da yer verdiklerini söyledi.

Eczanelere dağıtılacak

Prof. Dr. Yakıncı da Türk Eczacıları Birliği yayını kitabın, içerdiği bilgilerle çok önemli bir kaynak olduğunu belirtti.

Kitabın alandaki bilgi eksikliğini kapatacağına inandıklarını ifade eden Yakıncı, şunları kaydetti:

"Eczacılık ve ilaçla ilgili klasik bilgilerin yanı sıra güncel bilgilerin nesiller boyu aktarılmasına aracı olacak bu kitap önemli bir başvuru kılavuzudur. Hazırlanış mantığı gereği kitabın, mesleki bilgilerin derlemesi niteliğinde olmasına özen gösterilmiştir. Rehber, Türk Eczacıları Birliği tarafından tüm eczanelere dağıtacak. Şu an bin 100 adet basıldı ancak stoklarda kitap kalmadı. Yeni baskının da yakında dağıtımı yapılacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eczacılar 'Başucu Kitabına' Kavuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement