Edremit Körfezi'nden Midilli Adası'na "zeytin çekirdeği yakıtı" ihracatı - Son Dakika
Ekonomi

Edremit Körfezi'nden Midilli Adası'na "zeytin çekirdeği yakıtı" ihracatı

Edremit Körfezi\'nden Midilli Adası\'na "zeytin çekirdeği yakıtı" ihracatı

Edremit Körfezi'nde işlenen zeytinlerden çıkan ve yakacağa dönüştürülen çekirdekler, binaların ısıtılmasında kullanılması amacıyla Yunanistan'ın Midilli Adası'na ihraç ediliyor.

13.02.2020 11:08  Güncelleme: 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edremit Körfezi'nde işlenen zeytinlerden çıkan ve yakacağa dönüştürülen çekirdekler, binaların ısıtılmasında kullanılması amacıyla Yunanistan'ın Midilli Adası'na ihraç ediliyor.

12 milyonu aşkın ağaç varlığıyla Türkiye'nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden Edremit Körfezi'nde bu ürünün tamamı ekonomiye kazandırılıyor.

Sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak değerlendirilen ürünün atık olarak çıkan çekirdeklerinden ise binaların ısıtılmasında yararlanılıyor.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren pirina işleme tesisinde yakacağa dönüştürülen çekirdeklerin yaklaşık 10 bin tonu her yıl Midilli'ye gönderiliyor.

"Çevreci yakıt"

Firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Serkan Yavuz, AA muhabirine, zeytinlerin işlenmesinden sonra arta kalanlarını, tesislerinde işleyerek kuru ve toz pirina, pelet ve çekirdek şeklinde kalorifer yakıtı olarak ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

Bölge üreticisine zeytin çekirdeklerinin de önemli gelir sağladığını belirten Yavuz, "Zeytinden elde edilen bu yakıt, bölgesel olarak baktığımız zaman özellikle Yunanistan'a ihraç edilmektedir. Kömürün yarı fiyatına satılması ve aşağı yukarı onunla aynı kaloriye sahip olması dolayısıyla halkımız tarafından da tercih edilen bir yakıt türüdür." dedi.

Yavuz, zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıtın biyokütle özelliğinin bulunması ve kömürdeki karbondioksit ile zehirli gazlara göre çok temiz olmasından dolayı "çevreci yakıt" olarak tercih edildiğine dikkati çekti.

Zeytin çekirdeği yakıtının çevreye olumsuz etkisinin sıfıra yakın olduğu bilgisini veren Yavuz, şöyle dedi:

"Bölgemizden sezona göre 18-20 bin ton civarı kuru yakacak pirina elde ediyoruz. Bunun en az yarısını Yunanistan'ın Midilli Adası'na ve çevre adalara göndermek suretiyle ihraç ediyoruz. Biz Yunanistan'a gönderiyoruz, pirina fabrikası sahibi diğer arkadaşlar arasında Bulgaristan'a ve Arap ülkelerine gönderenler de var. Basit bir hesapla 500 bin ton pirinanın yüzde 13'ü yurt dışına gönderilmek suretiyle ülke ekonomimize döviz olarak geri dönmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Edremit Körfezi'nden Midilli Adası'na 'zeytin çekirdeği yakıtı' ihracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: İstanbul'da deprem riski var, önlemler alındı
    19:53 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: İstanbul'da deprem riski var, önlemler alındı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İstanbul'da deprem riski var. Ulaştırma yapılarıyla ilgili bütün önlemlerimizi aldık.

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti
    19:35 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti. Ayaydın, ziyaretlerinde mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını dinledi ve seçilmesi durumunda yapacağı hizmetleri anlattı. Ayrıca, balıkçılar için modern bir barınak yapılacağı ve yöresel kıyafetli çocukların okul masraflarının karşılanacağı sözü verildi.

  • Kripto Para Borsası FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    19:29 Kripto Para Borsası FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılandığı ceza davasında 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried'ın FTX müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasını kaybettiği ve bunu örtbas ederek dolandırıcılık yaptığı iddia ediliyordu. Savcılar 40 ila 50 yıl hapis cezası talep ederken, savunma avukatları ise 5 ila 6,5 yıl arasında hapis cezası istemişti. Bankman-Fried'ın cezasına itiraz etme planları olduğu belirtiliyor.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak
    19:13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da yaptığı konuşmada emekli aylıklarının Temmuz ayında tekrar değerlendirileceğini söyledi. Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik yapılan banka promosyonları hakkında da bilgi verdi ve Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istihdam oranlarındaki başarısını vurguladı.

  • Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak
    19:01 Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ta yaptığı açıklamada Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada yeni bir kuyu kazıldığını belirterek, seçim sonrası nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını açıkladı.


Advertisement