Evrende Oluşan İlk Yıldızlara Ait Sinyal Keşfedildi - Son Dakika
Teknoloji
BBC

Evrende Oluşan İlk Yıldızlara Ait Sinyal Keşfedildi

ABD'li bilim insanları, Büyük Patlama sonrasında oluşan yıldızların atalarına ait radyo sinyali keşfetti. İlk yıldızlara ait bu tarihi buluş, astrofizik çalışmaları için bir dönüm noktası olabilir.

02.03.2018 06:11  Güncelleme: 09:04

Bilim insanları, Evren'de oluşan ilk yıldızlara ait bir sinyal keşfettiklerini açıkladı. Sinyal, evrendeki hidrojen maddesinin nasıl oluştuğuna ilişkin bulgulara ulaşması için Avustralya kırsalına yerleştirilen radyo teleskobu ile saptandı.

DÖNÜM NOKTASI

ABD'deki Arizona Üniversitesinden araştırmacılar, böyle bir sinyalin ilk defa gözlemlendiğini ve buluşun astrofizik çalışmaları için bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Radyo teleskobunun yakaladığı hidrojenin sahip olduğu koşullar incelendiğinde, büyük Patlama'dan 180 milyon sonra yıldızların yaydığı yoğun ışıklar ve hidrojenin etkileşime girmiş olabileceği görüldü.

Evrenin yaklaşık 13,9 milyar yaşında olduğu düşünülürse, ilk yıldızlar Güneş'in oluşmasından 9 milyar öncesinde yanmış olabilir.

EVREN ZANNEDİLENDEN İKİ KAT DAHA SOĞUKTU

Araştırma sonuçları Evren'in doğuşuna ilişkin çok daha fazlasını da söylüyor.

Bulgular, Evren'in ilk başta eksi 270 derece, yani sanılandan iki kat daha soğuk olduğunu da gösteriyor.

YILDIZLARIN GİZEMİ ÇÖZÜLÜYOR

Bilim insanları onyıllardır yıldızların atalarına ait bilgi ve kanıtlara ulaşmaya çalışıyor.

Bilinen bir teoriye göre yıldızlar, Büyük Patlama sonrası evreni kaplayan soğuk hidrojen gazından oluştular. Büyük ihtimalle dev boyutlara ve inanılmaz bir parlaklığa sahip olsalar da, ömürleri kısa sürdü. Patladıklarında ise, bizlerin yaşamını mümkün kılan kimyasal elementleri Evren'e yaydılar.

KARANLIK MADDE İLE ETKİLEŞİME GİRMİŞ

Avustralya'daki yemek masası boyutlarında teleskobun algıladığı radyo sinyalleri, beklentilerin çok daha üzerinde bir güce sahip. Bazı araştırmacılar bunu şöyle değerlendiriyor: "Evren'in evriminin ilk aşamalarında oluşan hidrojen atomları, "karanlık madde" ile doğrudan etkileşime girmiş olabilir."

Karanlık madde, göremediğimiz ancak yerçekimsel etkisi ile galaksilerin dönüş şeklini etkilediğini gözlemleyebildeğimiz bir "madde" olarak adlandırılıyor. Neden oluştuğu bilinmiyor çünkü şu ana kadar başka unsurlarla etkileşime girdiğine dair bulguya erişilemedi.

Bu nedenle araştırmanın karanlık maddenin taneciklerini saptamak için gösterilen çabaları da kolaylaştıracağı umuluyor.

Evrende Oluşan İlk Yıldızlara Ait Sinyal Keşfedildi
Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji Evrende Oluşan İlk Yıldızlara Ait Sinyal Keşfedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Yahudi Aşığı Ezikler: yorumlardaaşıları Allahsızlar üretti diyen bi zavallı gördüm aynı Allahsızlar labaratuvar ortamında binlerce çeşit hastalık virüsü üretip aşılarını sana milyonlarca dolara satıyor , senin gibi enayiler de bunu alkışlıyor , içip içip islama saldıracagınıza biraz ayık olup gerçekleri görün 11 14 Yanıtla
    Yahudi Aşığı Ezikler 2: müslümanlar nerede diye soran arkadaş önce şunu anla , bilimin dini olmaz. Yahudiler şu anda bilim ve teknolojide ileride diye Yahudi mi olalım?? maneviyatımızın referansı teknolojik üstünlük mü olsun yani?? Ahirette seni teknoloji kurtarmayacak , bunu bilesin ve ayrıca bu günkü teknolijinin temelini müslüman bilim insanları atmıştır ama maalesef müslümanlar olarak buna sahip çıkamadık bu da bizlerin en büyük kusuru 1 0 ESOB'a cevab: Esob , anlamadan bilmeden ayet paylaşma. çok merak ediyorsan yahudilerle ilgili pekçok ayet var , hepsini oku ondan sonra yorum yap 1 0
  • Numbia: Bizim buralarda da 12 yaşında çocuğa nikah kıyılır, yorgan tahrik eder, saçı gözüken cehennemliktir falan diye tartışıyorlar. Tabi bu yüzden ekonomimiz coşmuş, teknolojimiz uçmuş, dünyanın en güçlü ülkesiyiz. 6 8 Yanıtla
  • İçimizdeki Cavurlar: ateyizler yine cavur seviciliği yapıyor , sanarsınız ki kendileri 7 24 marsta koloni kurma çalışmaları yürutüyor. işsiz ezikler sizi xdsdfxd 3 7 Yanıtla
    İcimizdeki Cavurlar: sıfır rakamını Harezmi buldu ve sıfır rakamı bulunmuş olmasaydı digital teknoloji olmayacaktı , hadi şimdi elindeki telefonu çöpe at xdsdfxd 3 0
  • tayhan: allahın yarattığını keşfetmeye iç bir güç yoktur araştırırken daha çok dünyamızı yok ediyorlar 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement