"Fethiye'de Bugüne Kadar 261 Deprem Oldu" - Son Dakika
Güncel

"Fethiye'de Bugüne Kadar 261 Deprem Oldu"

"Fethiye\'de Bugüne Kadar 261 Deprem Oldu"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr.

13.06.2012 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Fethiye'de bugüne kadar 261 deprem meydana geldiğini, fakat bölgede büyük çaplı bir deprem beklemediklerini söyledi.

Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı Çalıştayı için Gümüşhane'ye gelen Murat Nurlu, dünyaca ünlü Damlataşı Karaca Mağarasını ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Nurlu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olarak Fethiye'deki depremleri Ulusal Deprem Gözlem Ağı ile sürekli gözlem altında tuttuklarını söyledi.

"FETHİYE'DE BUGÜNE KADAR 261 DEPREM OLDU"

An itibarı ile Fethiye Körfezinde meydana gelen deprem sayısının 261 olduğunu, bunlardan iki depremin şiddetinin 5-6 arasında, on depremin de 4'ün üzerinde şiddeti olduğunu kaydeden Nurlu, deprem aktivitesinin ilk gün meydana gelen depremler değerlendirildiğinde nispeten sayı olarak azaldığını, bunun da oradaki aktivitenin yavaş yavaş azaldığını gösterdiğini ifade etti.

"O BÖLGEDE BÜYÜK ÇAPLI BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ"

Günümüz teknolojisi ile depremleri önceden tahmin etmek ve belirlemenin mümkün olmadığının altını çizerek, bölgede büyük çaplı bir deprem beklemediklerini dile getiren Nurlu, Türkiye'de yaşayan vatandaşların Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu artık kabul etmeleri ve buna göre tedbir almaları gerektiğini belirtti.

"DENİZDE OLDUĞU İÇİN ŞANSLIYIZ, DİNAR GİBİ OLABİLİRDİ"

Fethiye Körfezinde meydana gelen depremin denizde gerçekleşmesini "şanslıyız" diyerer değerlendiren Nurlu, "Depremin denizde meydana gelmesi konusunda şanslıyız. Derinde ve denizde meydana geldi. Fethiye ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 35-40 kilometre idi. Bu yüzden şanslıyız. Karada olsaydı Dinar depremindeki gibi orada da hasarlar bekleyebilirdik. Önemli olan yapılarımızı sağlam yapmak" dedi.

"İTALYA'DA Kİ DEPREMLERİN BURAYLA İLGİSİ YOK"

İtalya'da yaşanan depremlerin Fethiye ve Akdeniz bölgesinde meydana gelen depremleri tetikleyip tetiklemediği ile ilgili soruyu da cevaplandıran Nurlu, şöyle konuştu:

"Herhangi bir ilgisi yok. Fethiye'de meydana gelen deprem, Kıbrıs helenik yayı dediğimiz bir tektonik bölge üzerinde olan bir deprem. İtalya'daki depremler Ege'deki sistemden tamamen farklı bir sitem. Birbirlerini tetikleme olayı söz konusu değil. Bunlar bağımsız olaylardır."

"ÜLKEMİZİN DEPREM ZARARLARINI EN AZ ETKİYLE ATLATABİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI"

Deprem gerçeğinden hareket ederek Türkiye'nin deprem zararlarını en az etkiyle atlatabilmesi için çalışmaların başlatıldığını, bu kapsamda öncelikli olarak Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planının yayınlandığını ve bu yıl itibarı ile planın devreye girdiğini ifade eden Nurlu, planda 13 sorumlu kuruluş olduğunu belirterek, bu kuruluşların deprem konusunda kendisine düşen görevleri yerine getirmeye başladığını söyledi. Nurlu şöyle devam etti:

"Örneğin Sağlık Bakanlığımız mevcut hastanelerimizin güçlendirilmesi ile ilgili çalışmaları başlattı. 2016 yılına kadar resmi hastanelerin güçlendirileceği bize bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kentsel dönüşümle ilgili kanunu çıkardı ve çalışmalara başladı. Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda afet eğitimine başlıyor." - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Fethiye'de Bugüne Kadar 261 Deprem Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement