Fetö'nün Doğan Medya Center'ı İşgali İddianamesi - Son Dakika
Güncel

Fetö'nün Doğan Medya Center'ı İşgali İddianamesi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip televizyon yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda 1 kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, şüphelilerden Yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya'nın, polislerin 'teslim...

16.03.2017 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip televizyon yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda 1 kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, şüphelilerden Yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya'nın, polislerin 'teslim olun' c¸agˆrılarına, vatandas¸lara ates¸ etmek suretiyle karşılık verdiği ve yaptıgˆı atıs¸lar sonucunda Vedat Bağcerci'nin öldüğü belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Bagˆcılar Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nde go¨revli polis memurları mu¨s¸tekiler Emre Bahadır Kara, İbrahim Selen, Murat U¨lgü, Mustafa Kırık, Mustafa Uçar, Şener Avcı ve Zeki Eser'in, Dogˆan Medya Center'da askerlerin bulundugˆunu o¨gˆrenmeleri üzerine Hu¨rriyet binasına yo¨neldikleri belirtilerek, "Aynı s¸ekilde vatandas¸larımız da darbe giris¸imini engellemek ic¸in Dogˆan Medya Center'a gelmeye bas¸lamıs¸lardır. Mu¨s¸teki polis memurlarının ve vatandas¸larımızın geldigˆini go¨ren s¸u¨pheli Yüzbaşı Su¨leyman Ahmet Kaya, s¸u¨pheli erlere, 'bina personelini u¨st kata c¸ıkararak serbest bırakmaları' emrini vermek zorunda kalmıs¸tır. Bina personeli serbest bırakıldıktan sonra Kaya, 6 eri Hu¨rriyet binasının giris¸ kapısında c¸alılık alanda, u¨c¸erli olarak mevzilendirmis¸tir." denildi.

Yüzbaşı Kaya'nın yaptığı atışlarla şehit olan vatandaş

Şüpheli Yüzbaşı Kaya'nın mu¨s¸teki polis memurlarına, "mu¨himmatımız var c¸atıs¸ırız" s¸eklinde bagˆırdığı ve polislerin megafonla yaptıkları "teslim olun" c¸agˆrılarına, toplanarak tepki go¨steren vatandas¸lara ates¸ etmek suretiyle karşılık verdiği anlatılan iddianamede, "Su¨leyman Ahmet Kaya'nın yaptıgˆı atıs¸lar sonucunda Vedat Bağcerci isimli vatandas¸ımız yas¸amını yitirmis¸tir. Kaya, ileri dogˆru su¨ru¨nmeye bas¸lamıs¸, s¸u¨pheli erlere de 'ileri dogˆru su¨ru¨nmeleri ve ates¸ etmeleri' yo¨nu¨nde emir vermis¸tir. Nitekim bu emri u¨zerine de s¸u¨pheli er Abdullah Akar, mu¨s¸teki polis memurlarına ve vatandas¸larımıza dogˆru 2-3 el ates¸ etmis¸tir." ifadesi kullanıldı.

İddianamede, mu¨s¸teki polis memurlarıyla çatışırken sıkıs¸an s¸u¨pheliler Erdal S¸eker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'ın talebi u¨zerine, Topkule kıs¸lasından Binbas¸ı Mehmet Türk'ün komutasında subay ve astsubay o¨gˆrencilerden olus¸an 17 kis¸inin, saat 04.00 sıralarında destek amacıyla helikopter ile Dogˆan Medya Center'a intikal ettiği de belirtilerek, "Bu s¸ekilde intikal eden helikopterin ic¸erisinde bulunan s¸ahıslar Dogˆan Medya Center u¨zerinde inis¸ ic¸in alc¸almaya c¸alıs¸tıkları sırada mu¨s¸teki polis memurlarını ve vatandas¸larımızı piyade tu¨fekleri ile yogˆun ates¸ altına almıs¸lardır. Helikopterin paleti c¸atıya degˆmis¸, ancak mu¨s¸teki polis memurlarının fedakarca mu¨cadelesi sonucu 2 o¨gˆrenci subayın da yaralanmasını dikkate alarak Topkule kıs¸lasına do¨nu¨s¸ yapmıs¸lardır. Bu hususta Binbas¸ı Mehmet Türk tarafından 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubunda, 'CNN son yaklas¸mada yogˆun atıs¸ aldık, vurulanlar var, 66'da hemen arac¸ sagˆlık ekibi' s¸eklindeki mesajlardan anlas¸ılmaktadır." denildi.

Helikopterin ic¸inde bulunan s¸ahısların Topkule kıs¸lasına do¨ndu¨kten sonra polis memurları ve darbe giris¸imine kars¸ı koyan ru¨tbeli askerlerle c¸atıs¸maya girdikleri kaydedilen iddianamede, bu s¸u¨pheliler hakkındaki sorus¸turmanın henüz tamamlanmadığı vurgulandı.

"Polislerin yoğun atışıyla içeri kaçmak zorunda kaldılar"

So¨z konusu helikopterin geri do¨nmesi u¨zerine, mu¨s¸teki polis memurlarının yogˆun atıs¸ı ve gaz bombası kullandıkları, s¸u¨phelilerin bina ic¸ine kac¸mak zorunda kaldıkları ve mu¨s¸tekilerden Halil Oğuz'un takviye olarak gelen müşteki polis memurları Yasin O¨zdil ve Recep S¸ahin ile birlikte binada şüphelileri aramaya başladığı vurgulanan iddianamede, "Mu¨s¸teki Halil Oğuz, s¸u¨pheli Su¨leyman Ahmet Kaya'nın otomasyon odasından c¸ıktıgˆını go¨rdu¨gˆu¨nde durumu mu¨s¸teki polis memurları Yasin O¨zdil ve Recep S¸ahin'e bildirmis¸tir. Polis memurları Yasin O¨zdil ve Recep S¸ahin, s¸u¨pheli Kaya'ya, 'teslim olması' yo¨nu¨nde c¸agˆrıda bulunmus¸ ancak s¸u¨pheli teslim olmamıs¸, elinde piyade tu¨fegˆi ile teslim oldugˆuna dair bir so¨ylemde ve davranıs¸ta bulunmadan dıs¸arı c¸ıktıgˆı noktada ayagˆından vurulmus¸, vurulduktan sonra da iki el ates¸ etmis¸tir. S¸u¨pheli Kaya ve s¸u¨pheli erler Harun Darı, Harun Ayan, Abdullah Akar, Numan Burak Altınbaş, Sertac¸ Kara ve Yıldırım Erdem polis memurlarınca bina ic¸erisinde teslim alınmıs¸tır." ifadelerine yer verildi.

İddianamede, Hürriyet'in ardından, Doğan Medya Center'da yer alan CNN Türk ve Kanal D'nin is¸galine de değinildi.

Şu¨pheli yu¨zbas¸ılar Erdal S¸eker ve Mehmet Akif Aslan'ın, s¸u¨pheli erler Vakkas I·lker Söyler, S¸evket Kök, Ahmet Mülayim, Feyyaz Okan Ak ve Ferdi Irmak ile birlikte CNN Türk ve Kanal D'nin bulundugˆu binaya yo¨neldiği aktarılan iddianamede, şu ifadeler yer buldu:

"Stu¨dyo giris¸ kapısının o¨nu¨ne geldiklerinde mu¨s¸teki O¨nal Yılmaz ile kars¸ılas¸mıs¸lardır. Erdal S¸eker mu¨s¸teki Yılmaz'a, 'sorumlunun kim oldugˆunu' sormuş, 'sorumlu benim' cevabını alınca da, 'Sıkıyo¨netim ilan edildi, yayını kesmeye geldik' s¸eklinde beyanda bulunmus¸tur. Mu¨s¸teki Yılmaz'ın s¸u¨phelileri oyalamaya c¸alıs¸tıgˆı sırada S¸eker, 'bizi giris¸e go¨tu¨r ic¸eri girecegˆiz' demis¸tir. Şüphelileri girişe doğru götüren Yılmaz, S¸eker'e, 'yayını kesmemelerini, darbenin bittigˆini, buradan gitmelerini' so¨ylemis¸tir. S¸u¨pheli Şeker ise 'biraz sonra go¨receksin neler oldugˆunu' diyerek giris¸ kapısının o¨nu¨ne gelmis¸tir.

Erdal S¸eker giris¸ kapısına geldigˆinde, 'Yayını kesin, bu darbedir, herkes dıs¸arı c¸ıksın' s¸eklinde bagˆırmıs¸tır. S¸u¨phelileri giris¸ kapısı o¨nu¨nde CNN Türk genel yayın yo¨netmeni olan mu¨s¸teki Ali Güven, haber spikeri tanık Ahu O¨zyurt, kameraman mu¨s¸teki Ahmet Akpolat ve gu¨venlik mu¨du¨ru¨ mu¨s¸teki Hu¨seyin Ulaş kars¸ılamıs¸tır. Mu¨s¸teki Ahmet Akpolat, kamerayla yayına bas¸ladıgˆında mu¨s¸teki Ali Güven s¸u¨pheli S¸eker'e, 'ne amac¸la geldiklerini' sormus¸, Şeker de, 'yayını kesmek ic¸in geldiklerini, bu amac¸la emir aldıklarını, kimse ile konus¸mayacaklarını' so¨yleyerek dıs¸arı c¸ıkmalarını istemis¸tir."

Müştekilerden Ali Güven ve Ahmet Akpolat'ın CNN Türk binasına giriş yapan şüphelilerin pes¸inden gittikleri, Ali Güven'in şu¨pheli Erdal S¸eker ve diğerlerine, "yaptıklarının kanunsuz oldugˆunu" söylediği, şu¨phelilerin ise silahlarını Güven'e çevirerek, "engel olmayın, ates¸ ederiz" s¸eklinde tehditte bulunduğu, Ali Güven'in şüpheli Şeker'in tu¨fegˆini tutmaya c¸alıs¸tıgˆı ve Şeker'in de Güven'i tu¨fegˆin dipc¸igˆiyle ittirdiği anlatılan iddianamede, "Yayın odasının nerede olduğu sorulan müşteki Ali Güven, şüphelileri oyalamak amacıyla, yayın odasının birinci katta olduğunu söylemiştir. Birinci kata c¸ıkan şu¨phelilerden Erdal S¸eker, mu¨s¸teki Ahmet Akpolat'ın c¸ekim yaptıgˆını go¨rmesi üzerine, 'kapat o kamerayı' diyerek bagˆırmıs¸tır. Şeker, birinci kat merdivenlerine iki s¸u¨pheli eri bırakarak, 'kimseyi yukarı c¸ıkarmamaları' emrini vermis¸tir. S¸u¨pheliler birinci katı gezip yayın odasını aramıs¸lar, 'yayını kesin, herkes binayı bos¸altsın' s¸eklinde so¨ylemlerde bulunmus¸lardır. Mu¨s¸teki Hu¨seyin Ulaş, Erdal S¸eker ve digˆer s¸u¨phelilere, 'yaptıklarının anayasal bir suc¸ oldugˆu, yetkililerin bu konuyla ilgili ac¸ıklama yaptıkları' beyanında bulunmuştur. Şeker ise, 'dinlemek yok' diyerek erlere emir vermis¸tir." denildi.

S¸u¨phelilerin yayın odasının birinci katta olmadıgˆını anladıklarında ikinci kata c¸ıktıkları, "bos¸altın, yayını durdurun" s¸eklinde bagˆırdıkları sırada Kanal D Haber Genel Yayın Yo¨netmeni olan mu¨s¸teki Su¨leyman Sarılar ile kars¸ılas¸tıkları, Sarılar'ın, "ellerinde yazılı bir emir olup olmadıgˆı" sorusuna karşılık Şeker'in, "ordu komutanının emri oldugˆunu" söylediği ve Sarılar'ın "ordu komutanının ac¸ıklamasını yayınladık" demesi üzerine, "karıs¸tırma, c¸ekil" diyerek kars¸ılık verdiği kaydedilen iddianameye, şöyle devam edildi:

"Mu¨s¸teki Hu¨seyin Ulaş, yeniden s¸u¨phelilerin yanına gelerek, erlere de sesini duyurabilmek amacıyla, 'gu¨venlik mu¨du¨ru¨ oldugˆunu, cumhurbas¸kanı ve komutanların ac¸ıklama yaptıklarını' bildirmiştir. Şu¨pheli Erdal S¸eker ise s¸u¨pheli erlere, 'dinlemek yok' s¸eklinde emir vermis¸tir. Mu¨s¸teki Ahmet Akpolat'ın tekrar kamerayla c¸ekim yaptıgˆının go¨ru¨lmesi u¨zerine s¸u¨pheli Şeker, Akpolat'a, 'ver o kamerayı' diyerek bagˆırmıs¸ ve u¨zerine yu¨ru¨mu¨s¸tu¨r. Kameranın alınması ic¸in yas¸anan arbedede S¸eker, Akpolat'ın bogˆazına sarılmıs¸, tu¨fegˆin dipc¸igˆini kaldırarak, 'ver yoksa vururum' s¸eklinde tehditte bulunmus¸, s¸u¨pheli er Ahmet Mülayim de mu¨s¸tekinin bogˆazına sarılmıs¸, digˆer s¸u¨pheliler Mehmet Akif Aslan ve S¸evket Kök de fiziki mu¨dahalede bulunmus¸lardır."

- "Çalışanlar, haber merkezi girişine set çekti"

İddianamede, olaya mu¨dahale etmeye c¸alıs¸an CNN Türk c¸alıs¸anı tanık Hadiye Hu¨lya Vural'ın da şu¨phelilerce uzaklas¸tırıldığı ve çıkan tartıs¸ma sırasında s¸u¨pheli Erdal S¸eker'in elini tabancasına atarak mu¨s¸teki Su¨leyman Sarılar'a "vururum seni" diyerek tehditte bulunduğu belirtilerek, "Yapılan tehditler sonucunda mu¨s¸teki Ahmet Akpolat hafıza kartını S¸eker'e vermek zorunda kalmıs¸tır. Akabinde s¸u¨pheliler Kanal D Haber Merkezi ve CNN Türk stu¨dyosunun bulundugˆu u¨c¸u¨ncu¨ kata c¸ıkmıs¸lardır." denildi.

S¸u¨phelilerin su¨rekli "yayını kesin" s¸eklinde bagˆırdıkları ve Erdal S¸eker'in de mu¨s¸teki Su¨leyman Sarılar'dan elektrigˆi kesmesini isteği anlatılan iddianamede, "Digˆer s¸u¨pheliler de elektrigˆi kesmeleri, yayını durdurmaları ve stu¨dyoyu bos¸altmaları talimatını vermis¸tir. S¸unu belirtmek gerekir ki Kanal D darbe giris¸imi bilgisi u¨zerine saat 02.30 sıralarında kendi yayınını keserek CNN Türk ile ortak yayına bas¸lamıs¸tır. Kanal D katına s¸u¨phelilerin geldigˆi hususu ve 'binayı bos¸altın' s¸eklindeki konus¸maları Kanal D'de yayın yo¨netmeni olarak c¸alıs¸an mu¨s¸teki U¨mit O¨zkan ve aynı yerde yayın operato¨ru¨ olarak c¸alıs¸an mu¨s¸teki Mu¨rsel Ercu¨ment Başlıcan tarafından duyulmus¸tur. Bu sırada ismi gec¸en mu¨s¸tekiler CNN Türk ortak yayınından c¸ıkıp Kanal D haberi yayına koymus¸lardır. S¸u¨pheli er Vakkas I·lker Söyler, yayının verildigˆi odaya girerek mu¨s¸tekilere, 'yayını kesin ve binayı terk edin' s¸eklinde bagˆırmıs¸tır. Mu¨s¸tekiler de mu¨du¨rlerine danıs¸arak bu so¨ylem u¨zerine haber yayınını keserek saat 03: 55'de dizi yayınına bas¸lamıs¸lardır." değerlendirmesi yapıldı.

- "Şener'in askerlere direnişi"

Yas¸anan tartıs¸malar sırasında s¸u¨pheli Mehmet Akif Aslan'ın tabancası ile bir el havaya ates¸ ac¸tığı, CNN Türk canlı yayınının yapıldıgˆı u¨c¸u¨ncu¨ kata c¸ıkan şüphelilere, kanal c¸alıs¸anlarının haber merkezi giris¸ine set c¸ekerek engel olmaya c¸alıs¸tıkları, bu sırada CNN Türk Genel Müdürü mu¨s¸teki Erdogˆan Aktaş'ın spiker tanık Bas¸ak S¸engül'e canlı yayına devam etmesini bildirdiği ve canlı yayının yapıldıgˆı odanın kilitlendiği dile getirilen iddianamede, "Bu sırada mu¨s¸teki Nedim S¸ener şu¨phelilerin u¨zerine yu¨ru¨yerek, 'C¸ıkın buradan, burası bizim evimiz, s¸erefsizler' s¸eklinde tepki go¨stermis¸tir. Bunun u¨zerine s¸u¨pheli Mehmet Akif Aslan, S¸ener'e silah dogˆrultarak, 'çık buradan vururuz seni' diyerek tehditte bulunmus¸tur. Ayrıca s¸u¨pheli er Ferdi Irmak da S¸ener'i 'as¸agˆı in vururuz' diyerek tehdit etmis¸tir." ifadesi kullanıldı.

S¸ener'in tartıs¸ma sonucunda binadakiler tarafından sakinles¸tirildikten sonra giris¸ kata indiği ve giris¸ kapısını ac¸arak darbe giris¸imini engellemeye gelen ancak ic¸eri giremedigˆi ic¸in dıs¸arıda beklemek zorunda kalan vatandas¸ların binaya giris¸ yapmasını sagˆladığı anlatılan iddianamede, "Şüphelileri karşılayan mu¨s¸teki Erdogˆan Aktaş'a silah dogˆrultulmus¸tur. Aktaş s¸u¨phelilere, 'hic¸bir s¸ekilde yayını kesmeyeceklerini, yaptıklarının kanunsuz oldugˆunu, bunun kendileri ic¸in ciddi sonuc¸ları olacagˆını' bildirmis¸tir. S¸u¨pheliler ise 'emir aldıklarını ve bu emri uygulamak zorunda olduklarını' bildirmis¸lerdir. Aynı s¸ekilde CNN Türk'te edito¨r olarak c¸alıs¸an tanık Arif Alpaslan Akkuş s¸u¨pheli erlere, 'kalkıs¸manın bas¸arısız oldugˆunu, yaptıklarının hukuksuz oldugˆunu' bildirmesine ragˆmen s¸u¨pheli erler emir aldıklarını ve yayını kapatmak zorunda olduklarını bildirerek, eylemlerine devam etmis¸lerdir." denildi.

Mu¨s¸teki Erdogˆan Aktaş'ın s¸u¨phelilere, "kanunsuz emri uygulamama haklarının oldugˆunu, normalde binayı terk etmeyecegˆini ancak ellerinde silah olması ve savunmasız olmaları nedeni ile mecburen binayı terk edeceklerini" bildirdiği vurgulanan iddianamede, Aktaş'ın kendi personeline de "katı bos¸altarak binayı terk etmeleri, binayı en son kendisinin terk edecegˆi" bilgisini verdiği ve bu sırada ic¸lerinde s¸u¨pheli er Feyyaz Okan Ak'ın da bulundugˆu s¸u¨phelilerin rejiye gelerek yo¨netmen olarak go¨rev yapan tanık Tunca Pak'a, "rejiyi bos¸altmalarını ve binayı terk etmelerini" so¨yledikleri dile getirildi.

"Yayın sabit kamera ve telsiz mikrofonlarla devam etti"

Tanık Tunca Pak'ın rejiyi bos¸altırken canlı yayında olan tanık Bas¸ak S¸engül'e, "askerlerin rejide oldugˆunu ve rejiyi bos¸alttıklarını" kulaklıkla bildirdiği anlatılan iddianamede, "Spiker Bas¸ak S¸engül canlı yayında askerlerin geldigˆini bildirerek yayına devam etmis¸tir. Bu sırada stu¨dyoya s¸u¨pheli er Ferdi Irmak girerek, S¸engül'den, oradan ayrılmasını istemis¸tir. Şengül de canlı yayını terk etmek zorunda kalmıs¸tır. Tunca Pak ayrılmadan o¨nce Erdogˆan Aktaş'a telsiz mikrofonu vermis¸, yayının devam etmesi adına aktif olan tu¨m mikrofonların sesini ac¸arak, stu¨dyoyu go¨ren genel kamerayı da c¸ıkıs¸a vererek canlı yayın go¨ru¨ntu¨su¨nu¨ bu noktada sabitleyip rejiyi terk etmis¸tir. Bunun u¨zerine s¸u¨pheliler canlı yayının kesildigˆi kanaatine varmıs¸lardır. Erdogˆan Aktaş ise telsiz mikrofon aracılıgˆı ile yayına devam etmis¸tir." ifadesi kullanıldı.

CNN Türk ve Kanal D binasına giren polislerin, s¸u¨phelilerin merdivenleri kapatmaları nedeniyle ilk o¨nce u¨st katlara c¸ıkamadıkları, vatandas¸ların binaya giris¸ yapmaları u¨zerine vatandas¸ların askerlere zarar verebileceklerini öngören polislerin vatandaşlara müdahale ettiği ve c¸ıkan arbedede polis memuru magˆdur Yakup Sevinç'in yere du¨s¸erek ayagˆından yaralandığı belirtilen iddianamede, "Tanık polis memurları Mehmet Göktaş ve Sinan S¸imşek ikinci kata c¸ıktıklarında s¸u¨phelilere teslim olmaları konusunda uyarıda bulunmus¸lardır. S¸u¨pheli Erdal S¸eker ise 'Silahlarımızı vermeyecegˆiz, bize takviye kuvvet gelecek, kalabalıkla birlikte burayı bos¸altın' s¸eklinde kars¸ılık vermis¸tir. Bunun u¨zerine polis memurları s¸u¨phelilerin silahlarına sarılarak ellerinden silahları almıs¸lardır. S¸u¨pheli Şeker ise silahını vermemek ic¸in direnmis¸tir. Polis memuru Tansu Tan, Şeker'in elinden silahını almak istedigˆi sırada elinden yaralanmıs¸tır. Polis ekiplerinin ve vatandas¸larımızın gayretleri sonucu s¸u¨pheliler etkisiz hale getirilmis¸tir." değerlendirmesine yer verildi.

İddianamede, Dogˆan Medya Center'da yakalanan s¸u¨phelilerin u¨zerilerinde 14 G3 piyade tu¨fegˆi, 10 hu¨cum yelegˆi, 5 c¸elik yelek, 3 kompozit bas¸lık, 52 G3 s¸arjo¨ru¨, bu s¸arjo¨rlere basılı vaziyette 885 mermi ve 4 tabanca şarjo¨ru¨ bulunduğuna dikkati çekilirken, s¸u¨pheli Su¨leyman Ahmet Kaya, Erdal Şeker ve Mehmet Akif Aslan'da birer tabancanın da ele geçirildiği kaydedildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fetö'nün Doğan Medya Center'ı İşgali İddianamesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement