Filipinler'den, UCM'nin "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarına ilişkin soruşturmayı yeniden başlatmasına tepki - Son Dakika
Güncel

Filipinler'den, UCM'nin "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarına ilişkin soruşturmayı yeniden başlatmasına tepki

Filipinler\'den, UCM\'nin "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarına ilişkin soruşturmayı yeniden başlatmasına tepki

Filipinler yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarına yönelik soruşturmayı yeniden başlatma kararına tepki gösterdi.

27.01.2023 15:30  Güncelleme: 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filipinler yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarına yönelik soruşturmayı yeniden başlatma kararına tepki gösterdi.

Basın toplantısında konuşan Filipinler Adalet Bakanı Jesus Crispin Remulla, UCM'nin 2021'de askıya aldığı; uyuşturucuyla mücadele operasyonlarındaki insan hakları ihlallerine yönelik soruşturmayı yeniden başlatmaya karar vermesini "kabul edilemez" olarak niteledi.

Remulla, "ülkenin egemenliğini ve bağımsız yargı sistemini ihlal eden" her türlü UCM soruşturmasına karşı olduklarını söyledi.

Bakan Remulla, hükümetin, UCM yetkilileriyle görüşerek yürüttüğü soruşturmaya dahil olanları bilgilendirmek istediğini ancak yetkililerin "hükümet üzerindeki dayatmalarının kesinlikle kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

UCM, soruşturmanın yeniden başlatılmasını istedi

UCM, dün, 2021 yılı sonlarında askıya aldığı "uyuşturucu ile savaş" operasyonlarına yönelik soruşturmasına yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Soruşturmayı yürüten UCM Savcısı Karim Khan'ın, Filipinler hükümeti ve mağdurlara ilişkin sunduğu bilgileri inceledikten sonra mahkeme, "Filipinler hükümetinin girişim ve yargılamalarının, mahkemenin soruşturmasını yeterince yansıtacak somut ve ilerleyici adımlar anlamına gelmediğine" karar vermişti.

Filipinler, Kasım 2021'de, soruşturmayı kendi başına yürütebileceğini gösteren kanıtlar sunmak üzere mahkemeden erteleme talep etmişti.

Manila yönetiminin talebi üzerine, UCM, soruşturmasını askıya almıştı.

UCM, soruşturma kararı vermişti

UCM Eylül 2021'de, Duterte'nin göreve geldikten sonra başlattığı "uyuşturucuyla savaş" operasyonlarında işlendiği öne sürülen insanlığa karşı suçlar için soruşturma yapılmasına karar vermişti.

Mahkeme, Filipinler güvenlik güçlerinin operasyonlarda on binlerce sivili öldürdüğüne, işkence ve insanlık dışı muamelede bulunduğuna ve bu sebeple soruşturma açıklaması için "yeterli şüphe"nin oluştuğuna dikkati çekmişti.

UCM, soruşturmanın kapsamının Filipinler UCM'den ayrıldığı için 1 Temmuz 2016 ile 16 Mart 2019'la sınırlandırıldığını belirtmişti.

Mahkeme, Filipinler'in Mart 2019 itibarıyla mahkemeden çekilmesinin, savcılığın bu tarihe kadar işlenen suçlara ilişkin soruşturma yapmasına engel teşkil etmediğini hatırlatmıştı.

Filipinler, UCM'den çekilmişti

Filipinler, UCM'nin uyuşturucuyla mücadele kapsamında insanlığa karşı suç işlendiği iddialarına yönelik ön soruşturma başlatmasının ardından 17 Mart 2018'de mahkemenin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nden çekilmişti.

Roma Statüsü gereği bir ülkenin UCM'ye üyeliği, BM Genel Sekreteri'ne çekilme bildiriminin yapılmasından bir yıl sonra sona eriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinler'den, UCM'nin 'uyuşturucuyla savaş' operasyonlarına ilişkin soruşturmayı yeniden başlatmasına tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement