Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı Seminer Düzenledi - Son Dakika
Yerel

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı Seminer Düzenledi

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan “Etkin Soruşturma Yükümlülüğü” semineri düzenlendi.

11.03.2015 19:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan "Etkin Soruşturma Yükümlülüğü" semineri düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Odası Konferans salonunda yapılan seminerde "etkin soruşturma yükümlülüğü" konusunda kolluk kuvvetlerinin üzerine düşen sorumluluk hakkında bilgiler verildi. Seminere, Gaziantep Üniversitesi'nden Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bozdağ, Öğr.Gör. Hakan Kaşka ve Vali Yardımcısı Dr. Adil Nas katıldı.

"Toplum olarak bir mesele ile karşılaştığımız zaman o mesele ile ilgili hüküm vermek gibi bir acelecilik içerisine giriyoruz" diyen Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy, "Bir hak ihlali veya herhangi bir kişinin hak ve özgürlüğüne yönelik bir saldırı her zaman için meydana gelebilir. Bu durumda işte devletin bu meydana gelen ihlal boyutunda iddiayı, iddia oraya çıktığı andan itibaren etkin soruşturma yükümlülüğü vardır. Bir şekilde haberdar olması etkilidir. Haberdar olduğu anadan itibaren kendisini sonuç almaya götürecek şekilde bir takım iş ve işlemleri belirli ilkeler çerçevesinde yürütmesi gerekir olayı aydınlatmaya çalışması gerekir. Pozitif yüküm bakımından eğer bir aydınlatmayı başarabildiysek hukuk düzeninde BU filelere yönelik olarak, fiili yapanlara da yönelik olarak önceden konulmuş yaptırım boyutunda hükümlere ihtiyacımız var. Aslında bir zihniyet problemi yaşıyoruz şöyle bir zihniyet problemi, biz bir mesele ile karşılaştığımız zaman o mesele ile ilgili hüküm vermek gibi bir acelecilik içerisine giriyoruz. Belki adalet kaygımızdan bu ama bu yanlış bir şey de herkes kendi sınırları içerisinde kalarak iş ve işlemlerini yapma bilincine sahip olması gerekiyor" diye konuştu.

Adli yargı sitemi hakkında konuşan Dr. Ahmet Bozdağ ise sözlerine şöyle devam etti:

"Savcılık mahkemelerden bağımsız hiyerarşik yapıya sahip bir adalet organı, cumhuriyet savcısı ise hem soruşturma hem kovuşturma hem de infaz aşamalarında göreve sahip ceza muhakemesinin önemli süjelerinden bir tanesidir. Ülkemizde savcılık teşkilatı, mahkemelerin yarı çevresine paralel olarak il ve ilçelerde cumhuriyet başsavcılığı, başsavcı vekilleri ve bunların bünyesinde de savcılık şeklinde bir örgütlenme modeli bulunmaktadı.r"

Seminer sonunda Vali Yardımcısı Dr. Adil Nas akademisyenlere çalışmalarından ötürü plaket verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı Seminer Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement