Geliştirilen Gprs Sistemle Deprem Fayları İzleniyor - Son Dakika
Güncel

Geliştirilen Gprs Sistemle Deprem Fayları İzleniyor

Geliştirilen Gprs Sistemle Deprem Fayları İzleniyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, geliştirdikleri GPRS sistemi ile Ahşehir’den başlayıp Afyonkarahisar’ın içerisinden geçip Simav’a kadar uzanan fay hattının hareketliliğini anlık olarak izlediklerini belirtti.

29.10.2017 12:56

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, geliştirdikleri GPRS sistemi ile Ahşehir'den başlayıp Afyonkarahisar'ın içerisinden geçip Simav'a kadar uzanan fay hattının hareketliliğini anlık olarak izlediklerini belirtti.

Doç. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Mühendislik Çalıştayı"na katıldı. Termal bir otelde gerçekleştirilen ve dün sona eren çalıştayda çeşitli sunumlar yapan Tiryakioğlu, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada geliştirdikleri ve TÜBİTAK tarafından da kabul gören proje ile kentte yıkıcı etkisi olan fayın nokta nokta izlendiğini ifade etti.

GPRS (mevcut GSM şebekesi üzerinden yüksek hızlı paket veri iletişimini sağlayan bir teknoloji) ile fayı izlediklerini aktaran Tiryakioğlu, "Sistemler olabilecek fay hareketlerinden deprem potansiyellerini veya fayların hareketlerini incelemeye yönelik bir proje bu. 115-246 numaralı TÜBİTAK projesi bu. Akşehir'den Simav'a kadar olan fayzonu üzerindeki belirli noktalarda bizim ölçüm noktalarımız var. Bu noktalara jeolojik GPRS cihazları kuruyoruz. Beşinci periyotlarda ölçümler yaparak bu fayların hareketlerini tespit ediyoruz. Bu hareketlerden de o faylara ilişkin çeşitli jeolojik bilgilere, fayların hareketleri ve kinematik bilgiler elde edebiliyoruz. Özellikle son zamanlarda ilimizde Bolvadin ilçesinde meydana gelen anormal yüzey deformasyonları var ve bunlarla ilgili çeşitli açıklamalar var. Yine biz bu bölgede jeolojik hassas cihazlarla çalışmalar yapıp fayın düşey yönde milimetrik olarak hareketlerini tespit edebiliyoruz. GPRS cihazlarımız ile yatay ve düşey yönde birkaç milimetre doğruluğunda sonuçlar elde edebiliyoruz" diye konuştu.

Fay 80 nokta ile denetleniyor

Türkiye'nin bazı üniversitelerinde oluşturulan merkez ile Afyon'daki gibi fayların izlendiğini dile getirdi. Fayı 80 noktada izlediklerini belirten Tiryakioğlu, verilen oluşturulan istasyonlarda anlık olarak alınacağını kaydetti. Tiryakioğlu açıklamasında şunları söyledi:

"Şuanda Türkiye'de bir çok araştırmacı üniversite bunu yapıyor. Her üniversitenin bir çalışma bölgesi var. Farklı bölgelerde bu ölçümler yapılıyor. Ancak bulunduğumuz coğrafya üzerinde yani Afyon'dan, Simav'a kadar olan bölgede, bilindiği gibi 2002 Sultandağı depremi ve yine 2011'deki Simav depremleri geçmişti yine bu bölgede olan depremlerde 1972'de Gediz depremi var. Bu zon üzerinde yaptığımız en kapsamlı çalışma. Biz bu zon üzerinde normalde eski noktalarda 15-20 nokta ile bu fayları denetlemeye çalışırken bizim projemizde şuanda 80 nokta ile denetliyoruz. Bu şu anlama geliyor ki fayın her bölgesinde kurmuş olduğumuz noktalar ve almış olduğumuz ölçümler ile fayın her bölgesine ilişkin sadece segment segment değil bütün tümüne ilişkin bilgiler elde edebileceğiz. Normalde birkaç tane istasyonumuz sürekli gözlem yapıyor, artık gidip ölçüm yapmak değil kurduğumuz istasyonlar ile anlık verilerimiz geliyor." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Geliştirilen Gprs Sistemle Deprem Fayları İzleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement